Kradu na ADU!

01.04.2008. Print | Pošalji link

Čak je i zaposlenicima zagrebačke Akademije dramske umjetnosti jasno da je ona medijima uvijek zanimljiva tema.

Česte studentske pobune dovoljno su medijski atraktivne, pogotovo kad preko njih zvučnija imena tek postaju oni koji će krojiti budućnost hrvatskog filma, kazališta i radiofonije. Možda zato revije najboljih filmskih i kazališnih radova nastalih u sklopu programa Akademije i nije trebalo zvučno nazivati KRADU i FRKA. Imena su međutim ostala, dok se redovna godišnja izmjena ove dvije manifestacije posljednjih godina polako ustaljuje, pa od 1. do 6. travnja 2008. traje šesto izdanje Kazališne revije Akademije dramske umjetnosti.

Kako ispitne produkcije uglavnom nemaju dugi životni vijek, a nisu baš samo dio nastavnog procesa nego su ponekad i zaista kvalitetne predstave, revija je mogućnost da ih se vidi i izvan, u pravilu i drugim kazališnim događanjima zatrpanog, lipnja. Pored toga, sam je rad na organizaciji prilika i za vježbu studentima i ne više tako mladog Odsjeka produkcije, pa zato Darko Lukić, jedan od njegovih osnivača i voditelja, ne može dovoljno naglasiti činjenicu da je KRADU zapravo studentski projekt, kojem uprava, administracija i nastavni kadar Akademije samo podrška. 

Ovogodišnji umjetnički voditelj KRADU je student glume Ivan Đuričić, koji iz svoje, i pozicije svojih kolega, objašnjava potrebu za manifestacijom ovakve vrste: «Studenti režije, glume, produkcije i svih ostalih odsjeka Akademije nakon završetka školovanja nađu se na tržištu, ali ih manje-više prije toga nitko nije vidio, i ne zna što mogu  ponuditi. Zato smo odlučili javnosti prezentirati naš rad preko ispita s kojima smo najzadovoljniji.»

Revija KRADU održava se u prostorijama Akademije dramske umjetnosti, onima na Maršalovom trgu ali i onima u Evangeličkoj crkvi u Gundulićevoj, kao i u Teatru &TD, gdje su neke od ispitnih produkcija već igrale. Program se sveukupno sastoji od osam ispitnih predstava i dva performansa zagrebačke - kako joj studenti tepaju - Škole, te tri predstave s ljubljanske Akademije za kazalište, radio, film i televiziju. Predstave su izrazito različite, i to zato što se selekcija događa sama. Jednostavno, studenti su sami prijavljivali ispite, a na voditeljima revije bilo je pokušati ih ponovno okupiti, jer neki sudionici su u međuvremenu diplomirali i ipak pronašli posao, te ih uklopiti u vremenske i financijske okvire. Nakon otvorenja 1. travnja, dan kasnije na rasporedu su prve predstave, kao što je ispit iz kazališne režije Anje Maksić Japundžić pod naslovom «Lutkina kuća/ Zmija mladoženja», ili projekt «Neka cijeli ovaj svijet ili Pokušaji 7,8,10» u režiji Marine Petković. Cjelokupni program dostupan je na službenoj stranici Akademije, s napomenom da je slovensko gostovanje ostavljeno za petak, 4. travnja. Pored samih izvedbi, da bi sve bilo kompliciranije, Akademci su se potrudili i pokušali napraviti veliku izložbu kazališnih dalekozora, sprava koje danas trebaju još samo onima koji žele vidjeti je li glumačka slina drukčije boje. Izložbu dalekozora prati i izložba fotografija ispitnih predstava, a sve to može se pogledati na Trgu maršala Tita 5.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Dokumentarac 'Zajedno' - pravi božićni film
'Zajedno' - novi dokumntarni film Nenada Puhovskog
Je li Miran Kurspahić zločesto dijete hrvatske kazališne režije?
Miran Kurspahić: Kao glupi idealist vidim svjetlo na kraju tunela
Kulturni pokaz - novitet glazbene mladeži
S Kulturnim pokazom na većinu kulturnih događanja
Osim zidina, razgledajte u Dubrovniku i američku grafiku
Američka grafika u Dubrovniku
Hrvatska srednjovjekovna glazbena dvojezičnost
Katarina Livljanić: pučka je vokalna kultura vrlo elitna

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici