Publika za posebne namjene intenzivno gleda i sudjeluje

07.04.2008. Print | Pošalji link

Ni mrak kazališne dvorane više ne nudi sigurnost, ili bijeg od pogleda. 

Kad je 1. travnja na izvedbi predstave «Najbolja juha! Najbolja juha!» u Zagrebačkom kazalištu mladih, tijekom završne meditativne scene jedna žena prohodala prostor između pozornice i prvog reda, te legla u kadu koja je dio scenografije, gotovo nitko u publici nije znao o čemu je riječ i je li i to dio predstave. Odgovor je potvrdan, ali nije riječ o predstavi ZKM-a, nego Teatra &TD, točnije, riječ je o projektu naziva «Publika za posebne namjene» koji u sklopu eksperimentalnog programa &TD-a, a pod vodstvom i prema ideji Vilija Matule, izvodi birana ekipa koju čine kazališni redatelji, koreografi, konceptualni umjetnici, kazališni kritičari i novinari. Cilj projekta je ne samo teoretski nego i praktično istražiti pojam gledatelja, njegovu aktivnost ili pasivnost, kao i sam koncept takozvane kazališne rampe, koju je ponekad poželjno a ponekad i zabranjeno prijeći.

Žena koja je prošetala ZKM-om zove se Nataša Stanić, medijska je umjetnica i performerica, koja je tim činom samo završila akciju započetu prije petnaestak godina, na sličan način intervenirajući u tadašnju ZKM-ovu uspješnicu «Magic & Loss». Vili Matula, koji je tada još bio u ansamblu ZKM-a, sjeća se kako je djevojka u režiji Nataše Stanić tada probila takozvani četvrti zid i podigla razinu scene koju su igrale Doris Šarić Kukuljica i Alma Prica, nakon čega je mirno napustila dvoranu. Ne baš razbijanje, nego prije propitivanje takozvanog četvrtog zida, onog nevidljivog ali prisutnog koji dijeli izvođače i publiku u kazališnom činu, jedna je od namjera projekta «Publika za posebne namjene». U njemu, pored Vilija Matule i Nataše Stanić, sudjeluju još i Borut Šeparović, Nataša Govedić, Selma Banich, Damir Bartol Indoš, Oliver Frljić, Agata Juniku, Tanja Vrvilo, Ivana Krizmanić i dio ansambla Teatra &TD. Oni planiraju organizirano pohoditi izvedbe i postati predstava u predstavi, pa tako publika koja želi pratiti njihov rad ulaznice kupuje na blagajni Teatra &TD, zatim zajedno s njima odlazi na izvedbu u neko od gradskih kazališta, ali i ne samo tamo. Vili Matula najavljuje i intenzivno promatranje sudskih, političkih i sportskih predstava. 

Nataša Stanić je svojom izvedbom u sklopu predstave «Najbolja juha! Najbolja juha!» u ZKM-u već uzbunila kazališne duhove, te podijelila i kolege i publiku na one koji takav čin smatraju destrukcijom i one koji ga podržavaju kao kreativnu dodanu vrijednost. Sama o projektu «Publika za posebne namjene» ima isključivo pohvalne riječi jer smatra da propituje važnost publike i komunikaciju s autorima i izvođačima. Posebnost projekta je i to da u njemu zajedno s kazališnim praktičarima sudjeluju i kazališni novinari, kritičari i teoretičari. Jedna od njih je i Nataša Govedić, koja objašnjava svoj razlog za sudjelovanje: «Emily Dickinson ima stih koji glasi «najgore što se može reći o nekom čovjeku je da nije obraćao pažnju na ljude oko sebe». Treba uložiti poseban napor da uopće osvijestimo koliko je važno nekome pokloniti pozornost, a mogućnost za to treba uvijek ponovno stvarati, što čini i ovaj projekt.»

Svaki sudionik projekta vizualnog, virtualnog, teorijskog ili praktičnog prelaska takozvane rampe u kazalištu ima svoje specifične razloge za sudjelovanje i svoj specifični kut gledanja na ono što će se dogoditi. Kako nitko zapravo ne zna hoće li «Publika» i dalje intervenirati u ono što će pratiti, ili će samo nastojati osvijestiti to praćenje, kazališni redatelj Oliver Frljić napominje da je njega osobno najviše zanimalo preseljenje jedne izvedbe u prostor druge, kao i učinak toga na primarne izvođače koji se time također pretvaraju u svojevrsnu publiku. Prvi iskorak, može se reći čak i premijera projekta «Publika za posebne namjene» bio je na jednoj od prvih repriza nove repertoarne uzdanice ZKM-a «Najbolja juha! Najbolja juha!» koju je Rene Medvešek napravio inspiriran radom i životom slikara i filmskog autora Vlade Kristla. Ta je činjenica zaintrigirala Tanju Vrvilo, glumicu poznatu po filmološkoj strasti, jer je upravo Kristl nekim svojim filmskim postupcima i eksperimentima gledatelja dovodio u pitanje, čak je i naslovom jednog filma najavio njegovu smrt.

Iako je «Publika za posebne namjene» projekt nastao u sklopu Teatra &TD, odlazak na predstave u druga kazališta nije parazitiranje jedne institucije na drugima, nego početak suradničkog odnosa između zagrebačkih kazališta. Također, bilo kakva intervencija u tuđe predstave osobna je odgovornost svakog sudionika projekta, napominje Nataša Rajković, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra  za kulturu. Ipak, namjera nikako nije estetski vrednovati ili tek banalno ometati predstave, jer to nitko od uključenih kazalištaraca ne bi mogao niti htio napraviti kolegama. Tako je i suradnja sa ZKM-om unaprijed dogovorena, pa su i uprava kazališta, i redatelj i svi izvođači «Juhe!» bili obaviješteni da će im se pridružiti «Publika».  Nataša Govedić pak sigurno neće dopustiti destrukciju i ometanje tuđeg rada, jer želi stvoriti sustvaralačku situaciju dijaloga bez grča ili straha. Kamo će dalje «Publika za posebne namjene», projekt koji nema ograničen rok trajanja, još se ne zna.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Prva zagrebačka PechaKucha
Prva PechaKucha večer u Zagrebu
Out - Via Negativa
Publika za posebne namjene ili predstava u predstavi

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici