Počinje Međunarodni festival suvremene poezije

14.04.2008. Print | Pošalji link

Pjesnici su nekada bili čuđenje u svijetu, a danas ne iznenađuju više ni festivali poezije, s obzirom koliko ih ima.

Jedan od njih je i Međunarodni festival suvremene poezije, koji se od 15. do 17. travnja u Zagrebu održava po treći put. Ova manifestacija se time polako etablira kao neizbježan dio hrvatske festivalske i pjesničke ponude, a njena specifičnost ogleda se u tome što ponajprije predstavlja mlade europske pjesnike, pa ih tako ove godine gostuje njih jedanaest. Troje su iz Hrvatske, a riječ je o Marku Pogačaru, Dorti Jagić i manje poznatoj Marijani Šutić Pavlicevich, kojoj je ovo prilika za afirmaciju u široj književnoj javnosti.

No, ne treba čuditi što su za nastup na Međunarodnom festivalu suvremene poezije odabrani i neafirmirani pjesnici, jer se organizatori prvenstveno vode idejom otkrivanja kvalitetne lirske kreativnosti, te je omjer gostiju festivala već tradicionalno takav da ih je pola manje-više poznato u europskim ili svjetskim okvirima dok su drugi pak nepoznati i u vlastitim domovinama.

Mladi pjesnik Silvestar Vrljić iz udruge Brutal, idejni je začetnik ovoga festivala, koji je započeo u gerilskim uvjetima, no financijski gledano, stvari su se u protekle tri godine promijenile na bolje, te najviše sredstava dobivaju od gradske uprave. Uzimajući u obzir pažnju koju danas izaziva proza, može se zaključiti kako su najbolji dani poezije danas iza nje, što podržava usporedba naklada proznih i lirskih književnih djela. Ipak, Vrljić nalazi razloga za optimizam, jer poezija ipak ima brojnu publiku, koja, doduše, nije toliko medijski eksponirana. A to je i jedan od razloga zbog kojih je poezija izgubila tržišnu, ako već ne kreativnu, utrku s prozom: odnos medija, koji su većinom zatvoreni za pjesnike. Također, književni kritičari usmjereni su primarno na prozu, pa tako izostaje i pravo procjenjivanje nečije literarne kvalitete kada je riječ o novijoj hrvatskoj poeziji.

S druge strane, ne bi bilo pravedno svu krivicu za podčinjen položaj poezije svaliti na leđa nemilosrdnog tržišta i nezainteresiranih kritičara, jer se ni pjesnici više ne iskazuju kada je u pitanju artikuliranje vlastite poetike, kao što je ranije bio slučaj s, primjerice, Nadrealističkim manifestom. Zbog toga izostaje i pojava književnih pokreta, koji su svojom kolektivnom silinom znali izbaciti najbolje autore na površinu. «Mentalitet naše generacije je izgubio želju za pokretanjem nečega. Postoje, naravno, pravci, no većinu stvari određuje jezik i intima.»

Specifičnost Međunarodnog festivala suvremene poezije jest u javnim čitanjima autora na njihovim domicilnim jezicima. Vrljić priznaje kako se poezija najbolje čita u samotnoj tišini, ali ističe i kako čitanje poezije ima svoje čari, naročito ako to čini sam pjesnik. Od stranih gostiju vrijedi spomenuti Stanku Hrastelj iz Slovenije, Saru Vetroni iz Italije te Finkinju Sannu Tahvainen kao čitanja koja ne bi trebalo propustiti, a kada je riječ o književnim zvijezdama, Silvestar Vrljić izdvaja Silke Scheuermann, koja je u Njemačkoj najcjenjenija liričarka svoje generacije.

U sklopu festivala, udruga Brutal će u suradnji s nakladničkom kućom Kigen, kao što je već postala tradicija, objaviti knjigu pod nazivom «Perle na jeziku», u kojoj će biti objavljena poezija svih sudionika u originalu i prijevodu na engleski, odnosno hrvatski.  Otvaranje ove manifestacije održat će se 15. travnja u 21 sat u klubu Gjuro II, gdje će nastupiti zajedno svih jedanaest selektiranih pjesnika. Mjesto radnje se zatim u sljedeća dva dana, do 17. travnja, seli u Booksu, gdje će se nakon svakoga čitanja poezije biti i u prilici porazgovarati s mladim pjesnicima.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Brutal organizira festival poezije

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici