Duševna bol Emira Kusturice košta 12.000 eura

15.04.2008. Print | Pošalji link

Duševna bol se može prvenstveno činiti psihološkim problemom, no mnogi primjeri iz novije hrvatske povijesti pokazuju kako je ista i značajna pravosudna kategorija.

Zbog raznih duševnih boljki izazvanih novinskim tekstovima čitava plejada desnih političara, u proteklih je petnaestak godina zaradila milijune kuna, a za njihovim primjerom se poveo i Emir Kusturica. Jer tužiti nekoga za duševne boli savršen je način da se ubiju dvije muhe jednim udarcem: ušutkati neugodne kritičare vlastitih gluposti, a usput i, zašto ne, podebljati kućni budžet. Kusturica je za žrtvu izabrao crnogorskog književnika i novinara Andreja Nikolaidisa, koji je 2004. godine u tjedniku Monitor objavio tekst pod naslovom «Dželatov šegrt», u kojem analizira, između ostaloga, odnos ovog redatelja i njegovog sponzora iz devedesetih godina - Slobodana Miloševića.

Kusturica je zatim Nikolaidisa tužio za klevetu i duševne boli, iako je ovaj pisao o općepoznatim stvarima koje su, da apsurd bude veći, potkrijepljene i brojnim Kusturičinim izjavama i postupcima, što nam je u razgovoru krajem prošle godine izjavio i sam Nikolaidis: «On je tvrdio kako se ne može tvrditi da su Milošević i Srbi odgovorni za zločine. Također, rekao je kako je temeljito pratio sve što se događalo u Srebrenici, te izjavio kako njemu tu nešto smrdi, kao da sve nije jasno. Na početku rata u Bosni istupio je s komentarom kako su Srbi malo gađali Sarajevo da uplaše Muslimane, dakle on je to tako tumačio. A na kraju je još izjavio prije dvije godine u NIN-u da je Miloševićeva najveća greška što nije imao atomsku bombu. Povrh svega toga, i to dok suđenje meni traje, u Podgorici se u prodaji može naći koncertni DVD Kusturičinog benda No Smoking Orchestra, na kojem on izvodi odu Radovanu Karadžiću.»

Iako je ova pravosudna trakavica izazvala i međunarodne reakcije, pa je međunarodnini PEN organizirao potpisivanje peticije podrške Andreju Nikolaidisu, a suđenje je višekratno ponavljano, prošli tjedan je konačno viši sud u Podgorici presudio u korist Kusturice. Kafkijansku atmosferu ovog procesa, na kojem se Kusturica pojavio samo jednom, dok je Nikolaidis pod prijetnjom policijskog privođenja morao doći svaki put, dopunio je i tekst presude u kojem se kao jedan od razloga piščeve krivnje navodi i to što se «s podsmjehom izražava o Kusturičinim umjetničkim dosezima». Time je crnogorsko pravosuđe ukinulo mogućnost umjetničke kritike u svojoj državi, a Nikolaidisu je još naređeno da Kusturici isplati 12.000 eura.

Ovakva presuda je u svakom smislu iznenađujuća jer se očekivalo kako će crnogorski represivni aparat posegnuti za kompromisnim rješenjem, odnosno prepustiti cijeli slučaj zastari, koja je trebala nastupiti za nekoliko mjeseci. Reakcije kulturnih krugova nije trebalo dugo čekati, pa se tako oglasio hrvatski PEN centar, koji je kaznu Nikolaidisu proglasio drakonskom. Kako stvari trenutno stoje, slučaj Kusturica protiv Nikolaidisa možda je napustio svoj pravosudni dio, ali završen nije, a naši najmlađi susjedi izgleda nisu obratili pažnju na probleme kakve je izazivala istovjetna praksa sjeverno od Prevlake. Naročito ako se u obzir uzme da Crna Gora hita prema Europi, čak toliko da i sudske presuda donosi u eurima, ali nažalost, prema zakonima koji se čine kao da su iz najgoreg vremena totalitarnog komunizma odnosno državotvorne Hrvatske devedesetih.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Marko Pogačar u zbirci pjesama 'Predmeti' spašava srednji rod od zaborava
'Predmeti' - nova zbirka poezije Marka Pogačara
5. Revija malih književnosti ugošćava srpske pisce
Dolazak - Andrej Nikolaidis
Dragan Radulović predstavio svoju 'Splav meduza'
'Splav meduza' na crnogorski način
Mladi crnogorski književnici na predstavljanju u Booksi
Nova crnogorska književnost
Kusturica protiv Nikolaidisa
Andrej Nikolaidis vs. Emir Nemanja Kusturica

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici