Svjetska književnost u ženskom ključu Nadežde Čačinović

24.04.2008. Print | Pošalji link

U povijesti književnosti, ali i svijeta, žene se odigrale važnu ulogu, iako se tako možda ne čini.

Od Helene Trojanske koja je jedan od centralnih likova Homerove «Ilijade», zbog koje je propala cijela civilizacija, pa do današnje bujice chick-lita, ljepši, slabiji ili drugi spol, kako su ga nazivali, bio je izvor fascinacije mnogim umjetnicima. Drukčije, naravno, niti ne bi trebalo biti, a bolje se svakako moglo. S druge strane, književna se povijest može gledati i sa specifično ženske strane, a takav pogled otvara mogućnost i novome iščitavanju i razumijevanju poznatih književnih djela i klasika.

Feministička teorija otvorila je vrata takvom gledanju na pisanu riječ, a da feminizam nije samo suhoparno filozofiranje željela je pokazati i Nadežda Čačinović, profesorica estetike na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Ona je zato napisala lakočitljivu knjižicu naslovljenu «Vodič kroz svjetsku književnost za inteligentnu ženu», s podnaslovom «Koristan i za inteligentne muškarce». Već takvo imenovanje sugerira kako profesorica Čačinović u ovom slučaju nije imala namjeru pisati teško prohodnim akademskim stilom ili se baviti suhom teorijom, nego su u pitanju bili motivi druge prirode, a to je potaknuti ljude na čitanje.

U tu svrhu odabrano je, isključivo po ukusu autorice, 28 romana književnika i književnica iz različitih vremenskih perioda, od Jane Austen do Saula Bellowa, a također se pazilo i na njihovu zemljopisnu raznolikost. O svakom od izabranih romana Nadežda Čačinović je napisala dvije-tri stranice teksta, kratkim esejima ukazujući na, po njenom mišljenju, važne trenutke ovih djela, gledanih ovoga puta u ženskom ključu. Duhoviti naslov je pak posveta jednom od duhovitijih pisaca u povijesti, nobelovca Georgea Bernarda Shawa, otkriva Čačinović, koji je napisao isti takav vodič dvadesetih godina prošlog stoljeća, no kroz socijalističku teoriju.

S obzirom da je ovaj Vodič kroz svjetsku književnost deklarativno usmjeren na inteligentne žene, kako god ih netko definirao, Čačinović naglašava da je za potpuno razumijevanje njene knjige ipak potrebno pročitati neka od djela koje ona esejistički obrađuje. Dakle, idealna čitateljica je, kaže Čačinović, «žena koja je pročitala dio ovih romana, pa kada pročita što ja mislim o njima ima određeni a-ha doživljaj. Također. Vrlo malo ljudi je čitalo «Middlemarch» ili «Uliksa», pa se nadam i da će im ovo približiti te romane.»

Kada je riječ o izboru djela o kojima je pisala, autorica napominje kako on jest izraz njenog osobnog čitateljskog ukusa, no to ne znači da se iza svakog odabranog naslova ne krije i smislen razlog. Dobar primjer toga jest «Svjetionik» Virginije Woolf, kojemu je Čačinović dala prednost u odnosu na slavnu «Gospođu Dalloway» i «Orlanda», u kojem je opisana samozatajna žena koja žrtvuje sebe zbog muževljeve karijere, iako smatra kako ima više potencijala od njega. Raznolikost izabranih romana čini ovaj «Vodič kroz svjetsku književnost» i mogućom pomoćnom literaturom za pisanje srednjoškolskih lektira. Ipak, Nadežda Čačinović tvrdi kako se lektira ipak treba pročitati kako bi se razumjela njezina knjiga, koja se ne koncentrira na sažetke sadržaja.

Planovi za pisanje svojevrsnog nastavka «Vodiča kroz svjetsku književnost za inteligentnu ženu» već postoje, a pozitivno se prema toj ideji, kaže Čačinović, izjasnio i izdavač, Jesenski i Turk. U drugom dijelu bi se po istom principu, no s nešto širom tekstualnom obradom, posvetila pažnja književnicima koji su prvi put preskočeni, kao što je, na primjer, Marcel Proust. Bilo kako bilo, i prvi dio i mogući nastavak treba gledati kao dodatak, koji može potaknuti na razmišljanje i ponovno sagledavanje iz drugog kuta, u odnosu na onaj glavni, a to su romani o kojima Nadežda Čačinović piše.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Nadežda Čačinović - 'Zašto čitati filozofe'
Održana još jedna 'Razmjena knjiga'
Razmjena knjiga - odličan recept za zbrinjavanje neželjene literature
Hrvatska - Slovenija: koliko se poznajemo i što si dugujemo?
Vodič kroz svjetsku književnost za inteligentnu ženu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici