Kliker - festival koji potiče čitanje s razumijevanjem

28.05.2008. Print | Pošalji link

Jedino čega ima više od zvijezda na Mliječnom putu je kulturnih festivala u Zagrebu.

Njihovo multipliciranje događa se geometrijskom progresijom i kako stvari stoje, za neko vrijeme od 365 dana u godini neće biti ni jednoga koji nije festivalski.

To ipak ne znači da nema zanimljivih novih ideja, a jedna od njih je i festival pop književnosti Kliker, koji će se u raspoloživim prostorima Studentskog centra prezentirati javnosti od 29. svibnja do 1. lipnja. Kliker donosi spoj književnosti s popularnom, i manje popularnom kulturom, kao što su film, video, fotografija, strip, glazba i performansi.

Goran Bogunović, koji je s Mirnom Bačun idejni pokretač i organizator ove manifestacije, objašnjava kako je cijela stvar nastala iz književnih večeri SC-a, na kojima se znali zapjevati i zasvirati, a prijavljenim književnicima je zato zabranjeno samo sjediti i čitati svoja djela, nego se oko prezentacije moraju malo više potruditi.

Bogunović i Bačun imaju iskustva s uobičajenim književnim večerima, čitanjima i promocijama, koji se većinom odvijaju po ustaljenim obrascima i umjesto kreativnosti znaju inspirirati zijevanje. Zbog toga je Kliker koncipiran kao susretanje književnosti s drugim granama umjetnosti i medijima, kako bi se oživjelo mrtvo slovo na papiru, te publici ponudilo neuobičajeno interaktivno iskustvo rušenja zadanog odnosa pisac-čitatelj. Glavni program se odvija u Klubu SC-a, a na terasi SC-a se postavlja umjetna trava, na kojoj će posjetitelji moći ležati i čitati. Također, u blizini će biti i pravi veliki balon na topli zrak, pa će književnost u jednom trenutku i uzletjeti.

Od brojnih popratnih programa, koji uključuju koncerte, književni buvljak i zabave, jedan se izdvaja svojom inovativnošću, ali i određenom dozom sadizma, a to je «Čitanje s razumijevanjem», u kojem će se od čitatelja tražiti da periodično odgovara na pitanja u vezi pročitanog teksta. Ukoliko je odgovor pogrešan, na deset minuta mu se onemogućava daljnje čitanje.

Što se tiče književne postave koja se na Klikeru može očekivati, ona je sastavljena iz država takozvane regije, odnosno bivše Jugoslavije, a Bogunović kao najzanimljivije izdvaja Branislava Oblučara, Slađana Lipoveca, stand up poeziju Asje Bakić, te slam Marija Kovača. Organizatori najavljuju kako festival pop književnosti nije mjesto na kojem će se moći – kako kažu organizatori – «grijati guzice na ugodnim stolicama SC-a», nego im je cilj natjerati publiku da gleda, sluša, govori, kreće se i miriše, sve u jednom.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Počinje Kliker!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici