Kratka priča na festivalu

30.05.2008. Print | Pošalji link

Kratka priča književna je forma koja nikada nije pokupila slavu romana ili soneta, ali se bez obzira na to ipak smatra jednom od najzahtjevnijih, a samo se rijetki pisci, poput Čehova, Maupassanta i Carvera, smatraju majstorima iste.

Naravno, mnogi pisci su se okušali u pisanju kratkih priča, a nešto od najboljeg iz tog područja što Europa danas nudi moći će se ovih dana konzumirati i u Zagrebu i Dubrovniku.

Sedmo izdanje Festivala europske kratke priče počinje 1. čipnja i to u organizaciji Profila. I ove godine festival vraća s bogatim i raznolikim programom, s time da je naglasak stavljen na Škotsku, koja je proglašena zemljom partnerom. Tako se može očekivati škotski pripovjedački kontingent u sastavu Alan Bisset, Laura Hird, Susie Maguier, Alan Spence i Kevin Williamson.

Roman Simić, jedan od organizatora ove manifestacije, koji osobno ima iskustva s pisanjem kratkih priča, ističe kako se, u skladu s nazivom festivala europske kratke priče, mogu naravno očekivati autori s cijeloga kontinenta. On posebno izdvaja našeg sjevernog susjeda Adama Bodora i njegovu knjigu «Okrug Sinistra».

Još jedan od zanimljivih gostiju ovog festivala jest i Irac Julian Gough, koji se može pohvaliti pobjedom na financijski najizdašnijem svjetskom natječaju za kratku priču. No, to nije jedina iznimna stvar u vezi ovog mladog autora, koji ima i svoj rock bend Toasted Heretic. Brojnim gostima iz inozemstva pridružuje se i nekoliko domaćih pisaca, koji su, po riječima Stjepana Balenta, birani s mišlju postizanja efekta iznenađenja i raznolikosti, pa su tako pozvani Boris Dežulović, Luko Paljetak i Rade Jarak.

Festival europske kratke priče trajat će do 06. lipnja, a u jednom trenutku se cijela književna ekipa seli u Dubrovnik. Što se Zagreba tiče, ova manifestacija odvijat će se na raznim lokacijama, od Bookse do Filozofskog fakulteta.

(G.D.)

Pročitajte i ...
The Undiscovered Letter
Kovačević, Bagić i Srdarev na izložbi u New Yorku
David Albahari se grozi upotrebe pisaca u politici
Počinje novo izdanje Festivala europske kratke priče

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici