Kako su homoseksualci spasili civilizaciju?

21.05.2007. Print | Pošalji link

Što zajedničko imaju modna dizajnerica, supruga nogometaša i klinička psihologinja?

Odgovor na ovo pitanje, koje može zvučati kao početak vica, glasi: sve tri su bile najavljene kao promotorice knjige «Kako su homoseksualci spasili civilizaciju» američke autorice Cathy Crimmins, ali se na dogovorenom mjestu u dogovoreno vrijeme nisu pojavile. Dakle, nedostajale su Matija Vujica, Marija Cvitanović i klinička psihologinja Iva Žegura, koja je imala, po riječima Nives Tomašević iz Naklade Ljevak, «neodgodive obaveze u Vrapču».

Pomalo je čudno da se na promociju knjige koja se bavi utjecajem homoseksualaca na američku pop-kulturu proteklih pedesetak godina poziva doktorica. Vjerojatno je cilj izdavača bio da se još jednom iz stručnih krugova, naročito kada se ti krugovi u Hrvatskoj mogu pohvaliti dr. Vladimirom Grudenom, potvrdi kako je homoseksualnost potpuno normalna varijacija seksualnosti.

Bilo kako bilo, o knjizi su govorili novinar HTV-a i Dražen Ilinčić, te Antonija Blaće, voditeljica Big Brothera. Za Ilinčića pojavljivanje ove knjige u hrvatskim knjižara predstavlja «dobar početak», posebice zbog činjenice da se Cathy Crimmins izabranom temom bavi «neagresivno». Crimmins je nesumnjivo lakočitljiva, ali i poprilično neopravdano pretenciozna, počevši od samog naslova. «Kako su homoseksualci spasili civilizaciju» sugerira transhistorijski pregled gay utjecaja na heteroseksualni mainstream, a tome pridonosi i bombastični podnaslov «Istinita i herojska priča o tome kako su gej muškarci oblikovali moderni svijet». Ilinčić to izražava na sljedeći način: "Ta knjiga nas vodi od glazbe, preko filma, do mode i pokazuje utjecaj homoseksualaca. Također, govori se i o stvarima koje nisu općenito prepoznate, na primjer o tome da su američki heteroseksualni parovi u seksu preuzeli neke modele ponašanja od gay zajednice."

Taj seksualni aspekt utjecaja na heteroseksualce posebno je, čini se, zagolicao Ilinčićevu maštu, što nije iznenađujuće, ako se uzme u obzir tematika njegova debitantskog, a ujedno i prvog hrvatskog gay romana «Berlinski ručnik». Konkretno, u pitanju je prakticiranje analnog seksa među heteroseksualnim parovima. Naravno, kada su u pitanju homoseksualci i stereotipi o istima, kojima ova knjiga, po priznanju same autorice u predgovoru, vrvi, nije dalek put od analnog seksa do mode. Modno najosvještenija među prisutnima, Antonija Blaće, tu je preuzela riječ: "Mislim da to što je netko homoseksualac ne može samo po sebi donijeti ukus u odijevanju ili kreativnost u kuhinji, no iz nekog razloga, koji autorica nije objasnila, nego ga je samo «priznala», homoseksualce najviše interesiraju umjetnost i estetika."

Kao što je primjetila čak i voditeljica RTL-a, Crimmins u svojoj knjizi često ima običaj aksiomatski prezentirati nepotkrijepljene teze, a onda ih još koristiti kao validne argumente kako bi dokazala stvari poput toga da homoseksualci bolje aranžiraju cvijeće od heteroseksualaca, te time, ubijajući dvije muhe jednim udarcem, spašavaju civilizaciju i oblikuju moderni svijet. Ostaje nejasno kako kita cvijeća čini i jedno od to dvoje, a pomalo se čini problematičnim da Crimmins forsira stereotipe i površnost, jer njena osnovna teza, o značajnom utjecaju gay kulture na svijet u kojem živimo, itekako drži vodu. Nažalost, neki od najutjecajnijih gay umjetnika dvadesetog stoljeća, poput Kennetha Angera, koji je još krajem pedesetih izmislio muzičke spotove kakve danas znamo, uopće nisu spomenuti, a cijela knjiga se koncentrira samo na Ameriku, koja valjda treba predstavljati cijelu civilizaciju, pa tako nema ni riječi o, na primjer, Cocteauu ili Fassbinderu. Ilinčić ipak takav pristup tematici smatra opravdanim, jer smatra da male sredine, poput Hrvatske, pate od toga da moraju biti pretenciozne i pametne.

«Kako su homoseksualci spasili civilizaciju» zato se trudi biti drukčija od pametnog, što autorici većinom uspijeva. S druge strane, sama pojava knjige ovakve tematike, kojih na hrvatskom tržištu baš i nema u izobilju, treba biti pozdravljena. Publicističko djelo Cathy Crimmins dio je edicije Bookmarker Naklade Ljevak, gdje slijedi naslove poput «Mogu li krave silaziti niz stube?» i «Zašto muškarci imaju bradavice». Nives Tomašević je, ispred nakladnika, pojasnila razloge izdavanja ove knjige: »Vjerujem da je ova knjiga potrebna i da trebamo otvoreno govoriti o seksualnosti svakog oblika. Dakle, svaka seksualnost nosi dobre i loše strane, a treba ponekad znati i one loše strane. Od raznoraznih bolesti do nekih nastranosti. Trebali bi mladog čovjeka upoznati sa svime i njegovo je pravo birati što on u svom životu želi i što želi postati. Naša nakladnička kuća je vrlo otvorena, i bavi se i temama koje su možda škakljivije, ali moderne.”

Tomašević je u nehajnom nabrajanju negativnih stereotipa o homoseksualcima, a to su između ostalog, kako je sama navela, bolesti, nastranost i izbor seksualne orijentacije, jedino uspjela preskočiti pedofiliju. Time je, valjda, dokazana proklamirana modernost Naklade Ljevak kada su homoseksualci u pitanju, ili tek mogućnost da predstavnica izdavača knjigu nije ni pročitala. Naime, Cathy Crimmins sve je ovo i napisala baš zbog ovakvih predrasuda. U svakom slučaju, «Kako su homoseksualci spasili civilizaciju» se čini kao lagan uvod u poprilično kompleksnu i fascinantnu tematiku. Za nadati se kako će mogući čitatelj ove knjige nakon nje posegnuti za nekim drugim djelima, poput «Seksualnih lica» Camille Paglia, koja obrađuju istu tematiku, ali na malo ozbiljniji i temeljitiji način.

(G.D.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici