Književnost uživo

06.11.2008. Print | Pošalji link

Festivala posvećenih književnosti, kao uostalom i svemu drugom, u Hrvatskoj posljednjih godina ne manjka, pa ne čudi kako se svaki od njih pokušava specifičnije profilirati.

Neki se određuju tematski, neki izvedbeno, no svakome od njih zajedničko je prezentiranje suvremene književne produkcije kod nas i u svijetu. Književnost uživo, koja se od 7. do 11. studenog održava po peti put, se do sada držala se većinom klasične formule javnog čitanja te razgovora autora i publike, a tu smjernicu neće ni ovaj put bitno mijenjati. Festival koji organiziraju P.E.N. centar i Društvo hrvatskih pisaca od početka vode pjesnici Sibila Petlevski i Miloš Đurđević, čiji je cilj predstaviti zagrebačkoj publici najzanimljivije suvremene književne autore, s naglaskom na poeziju.

Mjesto događanja na kojem će nastupati svih 23 književnika koje ove godine pohode Književnost uživo jest Vila Arko na Gornjem gradu, a Miloš Đurđević ističe kako se ovaj festival i dalje drži svoje odluke da promovira i domaće autore, stavljajući ih u isti kontekst s kolegama iz inozemstva. Tako će se moći prisustvovati čitanjima hrvatskih pjesnikinja Dorte Jagić, Andriane Škunce i Gordane Benić, dok će domaću prozu, ali i muškarce, predstavljati tek Zoran Ferić. Među gostima iz inozemstva, koji dolaze od Francuske preko Rusije pa do Makedonije, moći će se za svakoga naći ponešto. Izlazeći iz standardne koncepcije književnih večeri, koje znaju biti  dosadne, publika se može radovati i nastupima drukčije vrste, pa će tako Maltežanin Vince Fabri sa sobom imati i gitaru, dok se od gostiju iz Švedske očekuju književni performansi.

Od prozaika koje ćemo moći gledati uživo Miloš Đurđević posebno izdvaja dvojicu, od kojih je jedan i prirodom svojeg posla vezan za književnost naše regije. To je Nizozemac Guido Snel, inače profesor slavenske književnosti i autor zbirke priča u kojima je glavni lik djevojka iz Bosne i Hercegovine. Drugi je pak iranski emigrant Hamid Sadr, koji sada živi u Beču i piše na njemačkom, a kod nas ga je preveo Boris Perić. Među ostalim gostima treba još spomenuti i Slovenca Aleša Štegera, ali i izvanredne pisce iz tršćanske sredine, Roberta Dedenara i Marka Kravosa, s čijim se djelom zagrebačka sredina već nekoliko puta susretala. Njemački pisac Olaf Georg Klein, također gost festivala, autor je jedne od svojedobno kontroverznih knjiga koja dokumentarnost i fikciju isprepleću u potresnoj slici Berlina, u čijem je on istočnom dijelu i rođen.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Umro Dan O'Bannon
Exit Europe u potrazi za novim geografijama kulture
EXIT EUROPE - Nove geografije kulture
Nadežda Čačinović - 'Zašto čitati filozofe'
Ambijentalno kazalište - teatar u prostoru koji pobuđuje maštu
I Novi Zagreb može biti pozornica!
Sedam dana u Zagrebu - Tijana Zinajić
Subversive film festival posvećen Kini
Kina u fokusu Subversive Film Festivala
Umjetnost (i) politika na Muzičkom Biennalu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici