U istri ponovo Sa(n)jam knjige

03.12.2008. Print | Pošalji link

U centraliziranoj državi poput Hrvatske nije iznenađujuće da se najvažnije stvari skoro pa uvijek događaju u Zagrebu.

Jedna od njih je i veliki sajam knjiga Interliber, na kojem se od grozničave konzumerističke gužve, kakvu valjda u ljudima budi knjiga na sniženju, baš i ne može uživati u promocijama i autorskim čitanjima. Interliber je sajam usmjeren prvenstveno na dobar literarni biznis, pa i ne čudi kako je s vremenom sajam knjiga koji se održava u Puli postao dostojna konkurencija zagrebačkom trgovačkom pandanu. Ove godine od 4. do 11. prosinca po četrnaesti put održava se Sa(n)jam knjige u Istri, kako glasi službeni naziv pulskog sajma, inače manifestacije koja već neko vrijeme uspješno spaja književni populizam i elitizam.

Tako su za glavnu književnu temu ovogodišnjeg sajma izabrani «Literarni nomadi», a elaboriranje ovog pojma zadatak je i skupine teoretičara, filozofa, kritičara i pisaca koji će u nekoliko navrata razgovarati o književnim lutanjima raznih vrsta. S druge strane, tu je i jedan cijeli paralelni festival posvećen isključivo djeci, nazvan «Monte Librić», tako da sajam knjiga u Istri i dalje uspješno balansira između onoga što je za sve i onoga što je za neke.

Ključna osoba u organizaciji ovog događaja jest njegova direktorica, Magdalena Vodopija, koja je pokrenula književni sajam bez velikih ambicija 1995. godine iz svoje knjižare Castropola. Nakon nekoliko godina lutanja raznim gradskim prostorima, sajam se konačno smjestio u pulski Dom hrvatskih branitelja, gdje je lociran i danas. Zahvaljujući tome što za ovaj događaj u njegovim formativnim godinama očekivanja nisu bila pretjerano velika, Magdaleni Vodopiji i njenom malobrojnom timu bilo je moguće polako, ali sigurno svake godine u svakom pogledu napredovati. Prijelomno izdanje kada je riječ o medijskoj percepciji, jer publike nikada nije manjkalo, bilo je na osmom sajmu, kaže Vodopija: «Kada je zemlja-gost bila Češka u Pulu su došli Menzel, Viewegh i Vacul. Tu je počela priča o našem sajmu, a mediji su se posebno uzbudili kada je došao Orhan Pamuk, koji još nije bio nobelovac.»

Ništa manje oduševljenja i interesa nije izazvalo ni kasnije gostovanje Umberta Eca, pa se od organizatora pulskog sajma knjiga počelo očekivati da svake godine dovede najmanje jednu svjetsku književnu zvijezdu. Vodopija objašnjava kako to i nije toliko teško, no da je njihov cilj ipak bitno drukčiji, usmjeren na autore a ne na zvijezde. Takav pristup vidi se i u izboru glavne teme ovog sajma, a to je promišljanje književnog lutanja, pojma o kojem je prvi pisao francuski filozof Gilles Deleuze. O tome će u više prilika i na više lokacija govoriti ekipa uglednih europskih teoretičara, predvođenih Rusom Mihailom Rilkinom i Škotom Kennethom Whiteom. Također će i mnoge književne promocije, kao i tradicionalni doručci s autorima biti posvećeni nomadima u književnosti, kakvih još od Odiseja svakako ne manjka.

No, osim toga će kroz nekoliko popratnih programa biti posvećena pažnja i potpuno praktičnim aspektima nastajanja knjige, najavljuje Vodopija: «Kod nas se uopće ne govori o oblikovanju knjige, pa ćemo mi o tome govoriti. Dolaze nam ugledni gosti poput art-direktora Penguin Booksa i Norton Booksa, kao i Mirko Ilić. Uz sve to imat ćemo i izložbu pedeset najboljih američkih naslovnica u izboru njihovog Društva dizajnera.»

No, sve do sada spomenuto nije toliko zagolicalo maštu medija kao iskonstruirani skandal oko autobiografije Nives Celzijus, koju su njezini izdavači unaprijed proglasili dobitnikom Kiklopa u kategoriji Hit godine. Prošlogodišnja nagrada je otišla u ruke Slavenki Drakulić za «Fridu ili o boli», pa je donekle razumljivo zbog čega je konkuriranje gospođe Drpić za jednu prilično uglednu književnu nagradu u Hrvata izazvalo zanimanje. Magdalena Vodopija nije najsretnija sa cijelom situacijom: «Iskreno me žalosti što nikakvu pozornost nisu izazvali ostali zaista nominirani za tu nagradu, nego se stalno vrti ta priča, a naše se riječi izvlače iz konteksta.»

Bez obzira na to u čije ruke ode Kiklop za Hit godine, u Puli će biti još zanimljivih događanja koja nemaju veze s hrvatskim 'jet setom' nego književnošću, a jedno od njih je i gostovanja sada već mnogima poznatih Utorkaša, skupine splitskih pisaca i publicista. Ono što organizatori Sajma knjiga u Istri nazivaju autorskim pristupom rezultira bogatim i raznovrsnim programom koji uključuje i događanja koja nisu isključivo književna, kao što će biti hrvatska premijera «Turneje», novog filma Gorana Markovića, koji u Puli usput predstavlja i svoju knjigu. Bit će i koncerata, performansa, te naravno brojnih javnih književnih čitanja.

(G.D.)

Pročitajte i ...
SOS za Sa(n)jam knjige u Istri
Stojsavljević u 'Puli', o gradu i ljudima
Vladimir Stojsavljević Vaki objavio roman 'Pula'
Književnost - godišnji pregled 2008.
'Carstvo sjenki' Jasne Šamić
Jasna Šamić predstavila 'Carstvo sjenki'
Sve u sajmu knjiga u Puli
Dobar sajam u sjeni 'Gole istine'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici