'Kamate na ljubavne uzdahe' - knjiga koja ljubav ozbiljno shvaća

20.01.2009. Print | Pošalji link

U svijetu kapitalizma sve se može pretvoriti u robu, pa i osjećaj koji se smatra najuzvišenijim i najkompleksnijim.

Riječ je, naravno, o ljubavi, koja je danas u javnom diskursu prisutna kroz nezaustavljivu seriju holivudskih romansi, redovito obilježenih prostituiranjem privatnosti po tabloidima ili pak beskrupuloznom potjerom za onima koji to odbijaju učiniti. U Hrvatskoj, gdje se zapadni trendovi slijepo prate, ali ujedno i izvrću u karikaturalno-provincijsku verziju, situacija nije nimalo drukčija, te se o ljubavi najviše govori i piše u ženskim i tračerskim časopisima. Vulgarna ljubav postala je norma, no to je tek konačni stadij procesa trivijalizacije ljubavi, evidentnog u brojnim romantičnim komedijama, u kojima smiješnoga nema, a romantika se izražava kroz stereotipni kič.

Ukratko, stanje za ljubav je kritično, pa onda i ne čudi da je potrebna jedna književna kritičarka kako bi ljubavi, barem u dvjestotinjak stranica svoje knjige, vratila ugled i odgovarajući status. Kritičarka je Jadranka Pintarić, a knjiga se zove «Kamate na ljubavne uzdahe», s podnaslovom «Ogledi o tankoćutnosti». Spominjanje tankoćutnosti može pomalo zavarati potencijalnog čitatelja, jer Pintarić se ne bavi efemernim stvarima, nego opipljivim i važnim pojavama u ljubavnom odnosu dvoje ljudi. Izbor tema o kojima će pisati, objašnjava Jadranka Pintarić, rezultat je njezinog stava prema životu: «Važno mi je kako se ja nosim s drugim ljudima i kako se oni nose sa mnom. To mi je važnije od globalnog zatopljavanja ili nestašice plina, jer to ja ne mogu riješiti. Kakve ću imati odnose s ljudima oko sebe i kakva ću biti sama sa sobom, to mi je bitno.»

U 22 tečno napisana eseja Pintarić analizira nekoliko vrsta ljubavi, od romantične do prijateljske, a ukazuje i na ključne trenutke takvih odnosa. Naslovi pojedinih tekstova su programatski, poput «Magija prvog susreta» ili «Bez prisnosti ljubav umire», a između redova se može primijetiti kako Pintarić najviše cijeni ljubav između dvoje pravih prijatelja: «U današnjem svijetu je prijateljska ljubav najvažnija. Romantična ljubav je precijenjena, a iz iskustva znamo da takve ljubavi dođu i prođu, dok prijatelje možete imati za cijeli život i takvi vas odnosi mogu ispunjavati na mnogo razina.»

U nekim od tekstova mogu se naći priče iz autoričinog intimnog života, no razlika između Pintarić i pomodnih ženskih kolumnistica koje svoju intimu prodaju kao medijsku robu jest diskrecija. Jer, čak i kada spominje odnos studentice i profesora, u kojeg ona ulazi puna poštovanja za uglednog intelektualca, Jadranka Pintarić spominje samo stvari koje su važne za tezu koju razrađuje, izbjegavajući detalje kojima bi se naslađivala tabloidska znatiželja. Ona, iako možda zvuči paradoksalno, piše o intimnom, ali štiti ono što je privatno. Pintarić to objašnjava svojom staromodnošću u najboljem smislu te riječi, te napominje kako i u ogovaranju treba znati granice.

Iako je «Kamate na ljubavne uzdahe» objavio jaki Profil, teško je vjerovati da bi knjiga koja insistira na inteligenciji čitatelja mogla postati hit, naročito kada su memoari reformiranih sponzoruša i našminkanih svećenika aktualni hitovi, no ovu autoricu to ne brine. Ona se vodi svojim starim motom kojega se drži još otkako je kao mlada kulturna novinarka počela raditi na tadašnjem Radiju Zagreb: «Događalo mi se da sam se znala posvađati s urednicima oko tekstova i oni bi onda rekli:'Ma tko tebe uopće sluša?' Moj odgovor je uvijek bio kako me sluša onaj jedan i da mi je taj jedan dovoljan. To je u međuvremenu postao moj moto za sve što sam radila, a zanimljivo je da sam povodom ove knjige dobila e-mail nepoznatog čitatelja koji mi je napisao kako je on 'onaj jedan zbog kojeg ova knjiga treba postojati' i kako se prepoznao u nekim tekstovima.»

Književnost je za Jadranku Pintarić postala životna strast kada je u osnovnoj školi teško slomila nogu te morala dugo vremena mirovati, pa je, kako kaže, pročitala cijelu kućnu biblioteku. Noga je ozdravila, ali strast za čitanjem je ostala, pa je Pintarić dugo godina radila i kao urednica kod više nakladnika, što joj je sigurno i pomoglo da se u «Kamatama na ljubavne uzdahe» osloni na primjere iz književnosti ili citate, a dodaje kako i dalje vjeruje da knjige mogu promijeniti život, jer su, uostalom, promijenile njen.

Osim pisanja kritika, te uređivanja knjiga, Jadranka Pintarić se književnošću bavi i kroz ciklus tribina Grički dijalog, dosad smješten u gornjogradskoj Vili Arko. Iako u Zagrebu ne manjka književnih tribina, redoviti posjetitelji istih znaju kako se većina takvih događaja svodi na uobičajena naklapanja, te da se često treba boriti s drijemežom. No, tako nije na često vrlo dinamičnom Gričkom dijalogu, koji Pintarić vodi s kolegicom Jagnom Pogačnik, a sada i najavljuje njegovo izdanje za 2009. godinu, ali na promijenjenoj lokaciji, u Profil Megastoreu. Prva tribina održat će se 26. siječnja u 19 sati, a tema o kojoj se raspravlja glasi «Tko se ima pravo zvati piscem?». «Kamate na ljubavne uzdahe», napisane razgovornim ali lijepo stiliziranim jezikom, se pak mogu naći u svim knjižarama od kraja prošle godine. Knjigu koja ljubav ozbiljno shvaća, te joj s dužnim, ali ne i slijepim poštovanjem, pristupa svakako vrijedi pročitati.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
'Ne bih o tome' - zajednički roman Borisa Becka i Igora Rajkija
Beck i Rajki kao Iljif i Petrov
Grički dijalog estradno o estradizaciji
Estradni Grički dijalozi
Sve o 'Kamatrama na ljubavne uzdahe'
Izlet Michala Viewegha u ozbiljnu književnost
Ima li krize među pjesnicima?
Grički dijalog: Sve je u krizi, ali ne i poezija?
Od 'Frigidne utičnice' do queer kulture: jedan korak naprijed, dva nazad
O evoluciji queer kulture u Hrvatskoj

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici