Poezija metafizike, snova i faktografije Tomice Bajsića

09.02.2009. Print | Pošalji link

Tomica Bajsić jedan je od onih čiji život kao da se odigrava po onoj poznatoj kineskoj poslovici «Dao Bog da živiš u zanimljiva vremena».

Ovaj pjesnik, pisac i prevoditelj rođen je 1968. godine u Zagrebu, a početkom devedesetih završio je kao dobrovoljac u Domovinskom ratu, i to na opasnoj slavonskoj bojišnici. Svoja ratna iskustva opisao je u debitantskoj zbirci «Južni križ», nagrađenoj na Goranovom proljeću 1998. No, kraj rata nije značio i kraj Bajsićevih životnih avantura, jer on je zatim postao i nemirni svjetski putnik, naročito usmjeren prema Južnoj Americi, koju je posjetio više puta. Iako je Domovinski rat proveo na prvoj crti bojišta, najopasnija situacija u kojoj se Bajsić u životu našao bila je kada je 2001. godine završio u karlovačkom zatvoru, pod sumnjom šverca oružja. Tamo je ovaj književnik brutalno napadnut, a oslobađanje od optužbi dočekao je s djelomičnom amnezijom.

Nakon tog neugodnog iskustva Bajsić se posvetio književnosti, te je u posljednjih nekoliko godina proizveo zanimljiv prozno-poetski opus. Nedavno su mu objavljene dvije zbirke poezije, «Pobuna obješenih» u izdanju Frakture i «Zrak ispod mora», koja je prošle godine u konkurenciji od 75 rukopisa nagrađena na Danima Dobriše Cesarića za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama. No, ovaj autor ističe da tu nije kraj njegove književne aktivnosti: «Sad izlazi knjiga 'Južna pošta', moji prijevodi pjesama Latinske Amerike, ali i eseji koje sam napisao o tim stihovima. Također sam preveo i putopis Brucea Chatwina 'U Patagoniji'.»

Dok danas kod većine sudionika hrvatske književne scene važi nepisano pravilo podjele između prozaika i pjesnika, Bajsić sve to, ali i neke svoje druge aktivnosti iz svijeta umjetnosti, kao što je ilustratorski rad, smatra neodvojivim, te ne pravi distinkciju između proze i poezije. Ipak, Bajsić je prvenstveno percipiran kao pjesnik, a i u okviru njegova stvaralaštva lirika zauzima i kvantitativno najveći udio. Što se zanemarivanja poezije na tržištu knjiga tiče, ovaj autor ističe kako se pomalo čini da živimo u društvu mrtvih pjesnika.

Da kreativne, ako već ne i tržišne živosti u aktualnom hrvatskom pjesništvu ima, pokazuje i sam Bajsić, koji skoro pa usporedno istupa s dvije zbirke pjesama: «Metafizičko i snovi su tema 'Pobune obješenih', pomoću mašte sam zamišljao i putovao tim predjelima, dok 'Zrak ispod mora' ima faktografskih elemenata. U njoj se opet vraćam ratnom iskustvu i drago mi je što je izašla u Slavoniji, u kojoj sam bio na ratištu i kada je Hrvatska međunarodno priznata.»

«Pobuna obješenih» dio je nove Frakturine biblioteke posvećene poeziji, koju uređuje pjesnik i pisac Delimir Rešicki. Pjesme Tomica Bajsića jedne su od prvih i one kojima se ova edicija predstavlja, a specifičnost zbirke je u kombinaciji narativnog i lirskog, što je donekle i izraz uredničkog utjecaja, no Bajsić napominje kako je prozne fragmente i poeziju kombinirao još u svojoj prvoj zbirci.

S obzirom na sve što je preživio Tomica Bajsić na uspjeh i kritičarsku percepciju svoje poezije gleda smireno i bez nervoze. Uostalom, napominje kako je kod nas situacija takva da nema smisla imati velika očekivanja: «U našoj kulturi se rijetko mijenjaju stvari, a i onda vrlo lagano. Čitatelji poezije, kako je rekao Brodski, čine oko jedan posto građana pojedine države.»

Taj jedan posto sigurno s nestrpljenjem očekuje obje Bajsićeve zbirke pjesama, iako se «Zrak ispod mora» trenutno može nabaviti samo u Slavoniji, s obzirom na distributerske mogućnosti njegovog požeškog izdavača. «Pobuna obješenih» svojom metafizičkom tematikom, ali i naoko anarhoidnim diskursom, svakako iskače iz uobičajenih pravaca domaće poezije. Tomicu Bajsića kao pjesnika najbolje se može prepoznati i procijeniti u presjeku ove dvije zbirke.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Edo Popović - Thoreauovim stopama do vrha Velebita
'Priručnik za hodače' - nova knjiga Ede Popovića
'Gospodar Karlovca' - ritmizirani feljtoni Tomislava Čadeža
Tomislav Čadež - Gospodar Karlovca
Poezija Tomice Bajsića
Tišina u kuli Lotrščak
Tišina - sinopsis za zvučni esej
'Tišina' ili Bajsićev radiofonijski duh u kuli Lotrščak

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici