'Cyber Zoo' - basne modernog doba

18.02.2009. Print | Pošalji link

Pisati o životinjama da bi se reklo nešto o ljudima nije nova pojava.

Antički grk Ezop ušao je u legendu sa svojim basnama, a dosta stoljeća kasnije, kao globalna konkurencija pojavio se Francuz Jean Lafontaine, ponajprije svojim dramatičnim pripovijedanjem o društveno-ekonomskih odnosa između mrava i cvrčka. Ono što je obojici zajedničko jest oštra kritika loših strana ljudske ličnosti, ispisana u formi navodne priče za djecu, s govorećim životinjama kao glavnim likovima, i poukom koju iz svega treba izvući. Basne su i danas popularno štivo, barem kada su mlađi naraštaji u pitanju, i ta forma nije odslužila svoje ni kad je riječ o odraslima, što pokazuje i primjer zbirke priča «Cyber Zoo» mlade splitske umjetnice Sonje Gašperov.

Rođena 1982. godine, Sonja Gašperov je dio generacije ljudi koji su odrasli s internetom, pa zato ne čudi da world wide web igra značajnu ulogu u njenom radu. Diplomirala je slikarstvo na splitskoj Umjetničkoj akademiji u klasi profesorice Nine Ivančić, a na akademiji je danas i asistentica. Sonju Gašperov možete bolje upoznati i preko njenih blogova koji su važan element svih njenih aktivnosti. Najstariji i najpoznatiji je sonjecka.blog.hr, koji postoji već četiri godine i predstavlja nezamjenjiv arhiv svih djelatnosti kojima se bavi ova autorica. Tako su se u knjizi «Cyber Zoo» spojili svi njeni glavni interesi, a to je crtanje, pisanje i surfanje bespućima interneta, koji ne samo da je prisutan u samim pričama, nego se u njima nalaze i putokazi za surfanje do bloga cyberzoo.blog.hr. Sonja objašnjava kako su knjiga i pripadajući joj blog simbiotski povezani: «Neke istinite stvari koje se spominju u knjizi označene su, a ostatak se priče može naći na blogu.»

U «Cyber Zoo» autorica šeće između prvog i trećeg lica, poigrava se s perspektivama, ismijava ljudske slabosti, a sve to služeći se životinjama kao likovima: «Skoro uvijek koristim životinje u svojim radovima, one su najjednostavniji kamuflirani prikaz čovjeka. Volim pomalo čudne životinje, poput mrmota ili dabrova, a nedavno sam imala izložbu u kojoj sam najviše crtala vukove.» Iako je formalne odrednice pretjerano ne zanimaju, jer Gašperov najviše odlikuje još uvijek dječja zaigranost kada je riječ o umjetnosti, «Cyber Zoo» bi se žanrovski mogao opisati kao zbirka (post)modernih basni.

Sonja Gašperov se zagrebačkoj publici predstavila i prije, ali ne svojom prozom. Najpoznatija je po izložbi «365 majica», u kojoj je pomoću prijateljskog e-maila uspjela dobaviti stotine sponzorskih majica, a jedino što je nudila proizvođačima, bilo je to da će im na jedan dan biti živa, hodajuća reklama. Također, u krugovima ljubitelja stripa Gašperov je godinama poznata po svojim radovima, prožetim humorom i apsurdnim, pa ne čudi kako ju je na jučerašnjoj promociji u Booksi predstavio jedan stripaš. Vladimir Šagadin iz strip-časopisa «Kvadrat» započeo je u šaljivom tonu, pričajući vic, ali završio vrlo ozbiljno: «Sonja je kao jedna od prvih shvatila da se umjetnički rad može predstaviti u virtualnom prostoru, što uspješno i čini.»

U «Cyber Zoo» Sonja Gašperov sva tri dijela knjiga, nazvana indikativno «Prolog», «Brlog» i «Blog», započinje svojom ilustracijom čiji je cilj sažeti priču koja slijedi. S obzirom na veliku kreativnu energiju autorice, pred objavljivanje ove zbirke Gašperov je imala više teksta nego što je bilo potrebno, a selekciju i koncept povezivanja knjige i bloga napravila je zajedno s urednikom Krunom Lokotarom, koji je «Cyber Zoo» objavio u Algoritmu.

Kombinirajući životinje i ljude, knjigu i blog, tekst i sliku Sonja Gašperov osvježava hrvatsku književnu scenu, i dalje većinom usmjerenu na stvarnosnu prozu. «Cyber Zoo» pokazuje da se može drukčije, a opet biti društveno aktualan, te da nove tehnologije mogu koristiti i jednom tako tradicionalnom mediju kao što je knjiga. Sve ovisi tko se time i kako bavi, a čini se da hiperaktivna Sonja Gašperov ima i vremena i dobrih ideja.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
'Cyber Zoo' - o životinjama i ljudima u stilu Sonje Gašperov
Sonja Gašperov - '365 majica'
Sonja Gašperov: Vuk je vuku čovjek
Vuk je vuku čovjek, a Bambij je mrtav!!!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici