Počinje Međunarodni festival suvremene poezije

07.04.2009. Print | Pošalji link

Književnost uživo i Međunarodni festival suvremene poezije dvije su manifestacije koje bi jedna drugoj predstavljale konkurenciju da nisu pametno raspoređene u različitim dijelovima godine.

Oba festivala se usmjeravaju na dovođenja stranih, manje poznatih pjesnika u Hrvatsku, ali uvijek u kombinaciji s nekoliko odabranih domaćih imena. Okupljeni pjesnici onda čitaju svoje pjesme i raspravljaju o budućnosti poezije, s time da se na Književnosti uživo to događa na jesen i prezentira starije autore, dok Međunarodni festival suvremene poezije svoj redoviti termin ima u proljeće, kako i priliči manifestaciji za mlade pjesnike.

Ove godine na redu je njegovo četvrto izdanje, i to od 14. do 16. travnja, a sve s ciljem povezivanja domaće pjesničke scene s kolegama izvana, kao i otkrivanje novih poetika. Iza festivala stoji udruga Brutal, za promicanje kulture i umjetnosti. Silvestar Vrljić njezin je osnivač, kao uostalom i Međunarodnog festivala suvremene poezije. U tri dana festivala publici, koja voli slušati poeziju i na jezicima koje ne razumije, predstavit će se devet pjesnika, geografski razmještenih između Laponije i Mediterana.

Kako bi se program festivala ipak pomaknuo od stereotipnih obrazaca predstavljanja poezije, Silvestar Vrljić se u četvrtom izdanju odlučio za eksperiment povezivanja čitane riječi i vizualnog. Prave suradnike za tu ideju našao je u Njemačkoj: «Surađujemo s uglednim ZEBRA festivalom iz Njemačke, koji predstavlja filmove na temu poezije i pjesnika, bez obzira jesu li dokumentarni, igrani ili animirani. Želimo vidjeti kako funkcionira čitanje poezije uživo kada se spoji s tematski odgovarajućim filmovima.»

Gost festivala je Thomas Wohlfahrt, direktor Literarne radionice iz Berlina, ali i glavni organizator spomenutog ZEBRA Poetry Film Festivala. On će 16. travnja u Booksi predstaviti svoj rad, kao i filmove uz koje će se čitati pjesme. Šira selekcija filmova moći će se pak pogledati u Kinu Tuškanac dva dana kasnije. Od autora koji nastupaju Silvestar Vrljić izdvaja mladu i neafirmiranu domaću pjesnikinju Jasminu Mujkić, čije je stihove otkrio gotovo slučajno: «Ponekad u Vijencu pročitam njihovu stranicu poezije. Naletio sam tako na Jasminine pjesme, i preko redakcije časopisa sam došao do nje, te je pozvao da nastupi.»

U sklopu svakog dosadašnjeg Međunarodnog festivala suvremene poezije objavljivana je i knjiga s izabranim pjesmama gostujućih autora, a tako će biti i ovaj, četvrti put. No, za razliku od prijašnjih godina, kada je Brutal uvijek imao suizdavača, ove godine udruga sama izdaje i distribuira naslov «Topla tama među prstima», u kojem se sve pjesme mogu pročitati na izvornom jeziku, te u hrvatskom i engleskom prijevodu. Četvrti Međunarodni festival suvremene poezije tako i dalje zadržava aktualnost, a od stranih gostiju svakako vrijedi poslušati čitanja Dragane Tripković iz Crne Gore, te emigrantskog pjesnika iz Nizozemske Mustafe Stotoua.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Pjesnici od Laponije do Mediterana na festivalu poezije
Književnost uživo - opet angažirano

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici