Pero Kvesić o 'Uvodu u Peru K.'

22.04.2009. Print | Pošalji link

«Uvod u Peru K.» jedna je od onih knjiga koje su obilježile cijelu generaciju.

Tim više što su njeni protagonisti stvarne osoba iz zagrebačkog novinarskog i književnog miljea, skriveni većinom pod pseudonimima, pa su tako stranicama ove zbirke priča prodefilirali Inoslav Bešker, Antun Vujić, Žarko Puhovski i mnogi drugi. Vrijeme radnje su sedamdesete godine prošlog stoljeća, kada se u Zagrebu počinje polako stvarati nova i progresivna atmosfera, koja će nekoliko godina kasnije iznjedriti glazbeni Novi val, ali i dugoročno utjecajne novine, poput Poleta ili Starta.

Čovjek koji se krije iza inicijala u naslovu jest Pero Kvesić, koji je u književnost, mnogo prije nego je to bila moda, došao iz novinarstva. Kvesić je uređivao, pokrenuo ili pisao u već spomenutom Poletu, ali i Quorumu, pa i Erotici, a «Uvod u Peru K.» zapravo je nastao skoro pa slučajno, i bez autorovog utjecaja: «Prvo izdanje su napravili moji prijatelji od priča koje su bile rasute u omladinskim časopisima. Skupili su ih trideset i to je odlično odjeknulo. No, kako ja nisam radio taj izbor, smatrao sam da su neke priče trebali izostaviti, a neke druge uvrstiti. Redoslijed mi se također nije baš svidio, pa je drugo izdanje, i to pod naslovom 'Mladi K.', moj izbor.»

Ovih dana se u prodaji pak našlo četvrto, i kako Kvesić tvrdi, definitivno izdanje «Uvoda u Peru K.», kojem je dodana još jedna priča, iako nastala osamdesetih. Potreba za ponovnim lansiranjem «Uvoda» na tržište nastala je iz činjenice da se ovu knjigu cijelo desetljeće moglo naći tek u antikvarijatima. Kao službeni izdavač pojavljuje se grafički studio Astroida, no riječ je zapravo o svojevrsnom Kvesićevom samizdatu: «Pregovarao sam s mnogim izdavačima, ali nismo našli zajednički jezik. Zato sam odlučio sve to napraviti sam, jer sam uostalom desetljećima radio kao urednik.»

Pero Kvesić doista jest u jednom trenutku pao u zaborav, ili je možda u njega gurnut. Devedesetih godina je kao deklarirani ljevičar bio isključen iz svih relevantnih medija, no postao je persona non grata još početkom osamdesetih, kada je bio tajnik Društva hrvatskih književnika, te se angažirao oko povećanja honorara pisaca: «Uspio sam se posvađati sa svim izdavačima, koji su mi zamjerili što sam predvodio tu uspješnu akciju. S druge strane, uletio sam u tadašnje političke obračune, i završio na strani koja je izgubila, što nikad nije dobro. I u bivšem sistemu sam bio bez posla posljednje tri godine.»

Jedna od fama o Kvesiću jest da je surađivao na zloglasnoj Bijeloj knjizi, kojom se rigidni komunizam pokušao obraniti od liberalnih tendencija, no ovaj autor tvrdi kako je 90% onoga što je o njemu napisano neistina. U svakom slučaju, politika, a ne književnost, bila je razlog njegovog marginalnog statusa u posljednjem desetljeću, a reizdanje «Uvoda u Peru K.» bi trebalo ponovno skrenuti pažnju na Kvesićev književni opus. Također vrijedi podsjetiti na to da je takozvana «proza u trapericama», kako je Aleksandar Flaker opisao Kvesićevu prozu, bila stvarnosna mnogo prije FAK-a i sličnih novovjekih pojava. Kvesić kao ključni element uspjeha ove zbirke navodi njen tada iznimno moderni jezik, očišćen i od akademskih i od partijskih floskula, koji je onda postao standard među mladim novinarima.

Čitati «Uvod» iz današnje perspektive zanimljivo je iskustvo, i to iz više aspekata. Zagreb sedamdesetih, iz vremena navodnog komunističkog mraka, se čini ljepšim, zabavnijim i slobodnijim gradom nego ovaj današnji, a drukčiji su bili i mladi ljudi: «Živjeli smo u svijetu u kojem nije postojala mogućnost da netko bude popularan među vršnjacima zato što mu je tata kupio auto ili dao novac. To jednostavno nije postojalo kao mogućnost. Naravno, ljudi su željeli potvrditi se unutar svoje generacije, za što je jedini način bio nešto napraviti i postići. Trebalo se istaknuti ne onime što imaš, nego onime što jesi, i meni se to čini mnogo zdravije.»

Što se konkretnih planova za budućnost tiče, Kvesić planira kao sljedeću u serijalu «Mladi K.» izdati zbirku priča «Osveta», u kojoj će sakupiti tekstove koje je objavljivao u erotskim časopisima. Osim dobrodošlog oživljavanja vlastite prošlosti, Kvesić se nada da će uskoro prezentirati i neke od svojih recentnijih tekstova, koje objavljuje, većinom anonimno, na internetu. Predstavljanje «Uvoda u Peru K.» zakazano je za 23. travnja u Književnom klubu Booksa. U 19 sati će tamo nastupiti sam autor, te pjesnik i novinar Željko Ivanjek i urednik Nenad Popović, a Kvesić najavljuje kako to neće biti još jedna uobičajena književna promocija. Što će se dogoditi ne znamo, no nije neočekivano da Kvesić zasvira na svojem omiljenom instrumentu, drombulji, najpoznatijem po ukazanju u kultnom filmu Slobodana Šijana «Ko to tamo peva».

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Pero Kvesić traži izdavače
U pripremi nova reizdanja knjiga Pere Kvesića
'Sjaj epohe' Borivoja Radakovića ne gubi sjaj niti nakon 20 godina
'Sjaj epohe' dvadeset godina kasnije
Objavljeno četvrto i definitivno izdanje 'Uvoda u Peru K.'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici