'Ljubav na lomači' - prvijenac Darija Šareca

28.04.2009. Print | Pošalji link

Proglasiti ženu vješticom svojevremeno je bio odličan način diskreditiranja, kojim su se, kako to već ide, ponajviše služili muškarci.

U srednjem vijeku su se navodnim vješticama bavili inkvizicijski sudovi, utvrđujući nečiji čarolijski status podjednako brutalnim i apsurdnim metodama, recimo potapanjem u vodu, koje su danas, vrijedi napomenuti, i dalje aktualne u Guantanamu. No, ako se već nije ništa značajno promijenilo u metodama vremena Španjolske inkvizicije i trenutne supersile Amerike, vještice su se izborile za kompleksniju percepciju tog fenomena. Ono što je nekad bila uvreda, pa i smrtna presuda, danas se feministički može čitati kao ženska intelektualna nadmoć nad muškom fizičkom snagom. Zato i ne čudi kada su tabloidni mužjaci početkom devedesetih sebi intelektualno nadmoćne žene prozvali «Vješticama iz Rija», no koliko god da je ta kvalifikacija ciljala ocrniti, ona je ujedno pokazala slabost onih koji su je koristili.

Današnja polivalentnost vještice kao pojma vidljiva je i u «Ljubavi na lomači», prvom romanu mladog pisca Darija Šareca, inače jednog od eventualista, književnog pokreta koji se nikada nije pokrenuo na pravi način. Vještica je u toj priči djevojka glavnog lika, koji njene nadnaravne moći polako otkriva, a roman pripovijeda o njihovoj neobičnoj, ali snažnoj ljubavnoj vezi. Autor u tekstu izbjegava stereotipnu romantiku, kakvu bi se očekivalo zbog dramatičnog naslova i tvrdi da mu nije bila namjera napisati ljubavni roman. Dodajući svojem prvijencu još jedan sloj, ovaj mladi književnik  svako poglavlje «Ljubavi na lomači» započinje citatom iz Biblije. Naravno, nijedan od njih nije izabran slučajno, iako je autorov interes za Sveto pismo bio laički. S druge strane, čarobnjaci i vještice su posljednjih godina opet u modi, zahvaljujući najviše serijalu knjiga o Harryju Potteru, ali Šarec se nije htio oslanjati na zapadnjačke stereotipe o vješticama koje lete na metlama. Istražio je zato naše autohtone vještičje priče, poput one da lete pomoću vještičje masti, te ih uvrstio u priču. Iako je odnos između glavnog lika i njegove djevojke-vještice kompliciran za njih oboje, od njega ne odustaju. Kao i u svakoj modernoj ljubavnoj vezi, jedan od problema je i seks. Autor u tom se smislu suzdržao, baš kao i njegovi likovi: «Mogao sam opisivati seks, no zanimljivije mi je bilo opisati kada glavnom liku djevojka uskrati seks. Nisam htio forsirati seks u ovoj priči.»

Na koricama «Ljubavi na lomači» može se pročitati pohvala izdavača Šarecovim «kratkim i minimalistički dorađenim rečenicama», što može izazvati skepsu, jer danas mnogi tako pišu iz inercije ili jednostavno drukčije ne znaju, no u ovom slučaju primjećuje se promišljenost autorovog pristupa izgradnji takvog stila. Ovaj je roman izrastao iz kratke priče, a na konačni oblik teksta značajno je utjecao urednik Celebera Ivo Caput. On je na Šareca ostavio odličan dojam, jer se dubinski pozabavio tekstom i njegovom strukturom, što kod nas u izdavaštvu nije čest slučaj: «Urednik je odradio dobar dio posla oko ovog romana. Poslao sam mu prvih sedam poglavlja, koja su ga zainteresirala, a i tematika mu je bila originalna. Knjiga je na početku imala drugi oblik i bila raspršenija, pa smo je zajedno stilski ujednačili.» Nažalost, temeljit pristup izostao je u završnom dodatku ove knjige, rječniku važnih pojmova iz područja okultnog i fantastičnog. Umjesto da se «Ljubav na lomači» iskoristi i za ispisivanje upečatljivih definicija u stilu «Đavoljeg rječnika» Ambrosea Biercea, ovo kazalo pojmova se čini tek kao prepisivanje definicija s Wikipedije. No, zato je dužna pažnja posvećena vizualnom identitetu knjige, te se prvijenac Darija Šareca može u knjižarama naći s dvije različite naslovnice, koje potpisuje nagrađivani dizajnerski tim «kuna zlatica».

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
'Ljubav na lomači' - vještičji roman

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici