Gužva u programu Zagrebačkog sajma knjiga

12.05.2009. Print | Pošalji link

Dugi proljetni marš prema ljetnom kulturnom ništavilu u Zagrebu je uvijek ispunjen brojnim zanimljivim književnim, filmskim ili kazališnim manifestacijama.

Jedna od njih počinje 12. svibnja, ove godine s bogatijim i međunarodno relevantnijim programom, a riječ je o Zagrebačkom sajmu knjiga, koji šesti put za redom organizira nakladnička kuća Profil.

Prošlogodišnji je većinom bio posvećen autorima iz regije, dok će ovoga puta u Zagrebu gostovati i nekoliko zvučnih imena svjetske književne scene. Urednik u Profilu i jedan od organizatora ovog Sajma, Roman Simić Bodrožić, najavljuje dolazak Goncourtovom nagradom ovjenčanog Gillesa Leroya, finalista američke National Book Award Mische Berlinskog, Mađara Atille Bartisa, njemačka spisateljica hrvatskog porijekla Jagode Marinić i Gorana Vojnovića, koji je zbog romana «Čefurji raus» u Sloveniji završio na policiji! Dakle, među stranim gostima se nalaze imena ovjenčana glasovitim nagradama, dok taj popis zaokružuje još i Talijan Niccolo Ammaniti, pisac bestselera poput «Ja se ne bojim», prema kojem je snimljen i uspješan film, te «Kako bog zapovijeda». Ammaniti je uspješno patentirao naizgled kontradiktoran spoj krimića, političkih trauma Italije, te realističkog opisivanja situacije u kojoj se njegovi likovi nalaze. On će, osim u Profil Megastoreu, gdje se održava najveći dio programa zagrebačkog sajma knjiga, čitati i u Booksi.

U devet dana Sajma održat će se četrdesetak predstavljanja knjiga, u terminima od podnevnih do večernjih, dodijelit će se i nagrada T-portala za najbolji roman 2008. godine, a osim slavnih stranaca imat ćemo priliku otkriti i neke domaće novitete, poput dugo očekivanog nasljednika «Kratkog izleta» Ratka Cvetnića, koji se na scenu vraća romanom «Polusan». Tu su još i nove pjesme Arsena Dedića, Mile Stojića i Predraga Lucića, ali i mlađih pisaca, poput Rade Jarka i Tomislava Zajeca. Svakako će se pričati i o «Sabranoj prozi» Pavla Kalinića, Bandićevog stručnjaka za tenkove, ali vjerojatno kao jednom od kurioziteta ovogodišnjeg Sajma. Sve u svemu, sprema se poprilična gužva, čije će posljedice liste najčitanijih knjiga i liste čekanja u knjižnicama - tek osjetiti.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Objavljena knjiga 'Ostatak' Toma MacCarthya
Povijest je niz katastrofa! - tvrdi Tom MacCarthy
Bogat program na 6. Zagrebačkom sajmu knjiga

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici