'Školice' Julija Cortázara – horizontalno putovanje od zemlje do neba

02.06.2009. Print | Pošalji link

Usprkos uistinu velikoj količini prijevodne književnosti koja se svakodnevno objavljuje u Hrvatskoj, prijevodi kapitalnih djela pojavljuju se relativno rijetko.

Pogotovo je to slučaj s književnošću koja nije imala sreću da izvorno bude napisana na nekom od "velikih jezika", poput engleskog, njemačkog i francuskog. Taj se problem, začudo, pojavljuje čak i kada je riječ o književnosti sa španjolskog govornog područja, iako ovdje također imamo posla s neosporno svjetskim jezikom.

U tom smislu, ovih dana objavljen prvi hrvatski prijevod romana "Školice" Julija Cortázara, jednog od remek-djela latinoameričke književnosti druge polovine dvadesetoga stoljeća, predstavlja izniman kulturni događaj. Iz eurocentrične perspektive ovog se autora svrstava u širi okvir južnoameričkog literarnog stvaralaštva, no, prevoditelj "Školica" Dinko Telećan smatra da je Cortázara sasvim dovoljno smjestiti u okvir argentinske književnosti. Unutar nje, ovog autora treba smjestiti uz bok još dvojici velikana iz njegove domovine – Jorgeu Luisu Borgesu i Ernestu Sabatu. Pritom je Cortázar "tipičan Argentinac, koji želi obuhvatiti silno mnoštvo svjetova, ispoljava i ono europejsko u sebi, a čezne i za Istokom". U odnosu na Borgesa i Sabata, ovaj je pisac "otišao najdalje i najdublje u smislu romaneskne avangarde i eksperimentiranja u prozi". Svemu tome treba pridodati i "ludičku komponentu, ali ne u smislu postmodernog eksperimenta radi eksperimenta, nego kao pokušaj da se kroz nadrealističke postupke i crni humor dopre do istih onih krajnjih pitanja koja zanimaju i sve druge velike romanopisce".

Što se tiče "Školica", riječ je o romanu čiju se temeljnu ideju može iščitati već i iz simbolike njenog naslova. Naime, kao i u istoimenoj dječjoj igri, i u ovoj je knjizi riječ o svojevrsnom simboličnom putovanju od zemlje do neba, ali ne u vertikalnom, nego u horizontalnom smjeru. K tome, ideja preuzeta iz dječje igre svoj je odraz pronašla i u nadasve osebujnoj strukturi djela, koja se, prema piščevim riječima sastoji "od tri dijela, ali naročito dva". Prvi se od njih može čitati linearno, nakon kojih, u drugom dijelu, slijedi niz poglavlja koja se trebaju, u skladu s preciznim uputama, čitati nelinearnim slijedom, sve dok se ne dođe do alterniranja dvaju poglavlja, što predstavlja "igru kojom nas autor želi uvući u beskraj". Da stvar bude još složenija, ovim dvama dijelovima treba pridodati i treći, u kojem se nalazi još niz, kako ih Cortázar naziva, "izostavljivih poglavlja".

Unutar takve strukture, jasno je da ne može biti naracije u tradicionalnom smislu, što ne znači da je uopće nema. Dapače, kaže Telećan, "ona svakako postoji, i to u više linija, pri čemu se naracija naizgled gubi, tako da se tek na kraju čitatelju počinju slagati kockice tog mozaika, unutar kojih prepoznaje ne jednu, nego stotinu različitih autorovih naracija, ali i stotinu i prva, koja je čitateljeva".

I premda sve to znači da "Školice" i nisu baš najprohodnije moguće štivo, Dinko Telećan smatra da je, između ostalog, i upravo zbog toga vrijedi čitati. Prema njemu, to je "jedna od onih knjiga kakve se danas više ne pišu – riječ je o djelu velikih ambicija i eksperimentalnog potencijala, koje pruža užitak čitanja, ali i dopiranja do suštinskih pitanja koja otvara velika književnost".

Na taj način, "Školice" su u konačnici jedno od onih rijetkih dragulja književnosti dvadesetoga stoljeća, koji možda neće biti pristupačan najširem sloju čitatelja, ali će ga štovati književni sladokusci. Prema Telećanu, "Školice" su svojom kvalitetom ravne, primjerice, Joyceovom "Uliksu", "Čovjeku bez osobina" Roberta Musila ili "Karnevala" Béle Hamvasa, dok im jedno od mogućih izvorišta valja pronaći u Hesseovoj "Igri staklenih perli". Već i ovo probrano društvo dovoljna je preporuka za čitanje Cortázarovog remek-djela, između ostalog i zbog toga što je, usprkos svim mogućim poveznicama s drugim autorima, ovaj pisac svojim izrazom i dalje samosvojan i jedinstven.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Glavna atrakcija 32. Interlibera - 'kupi knjigu - dobij auto'
Objavljena knjiga 'Školice' Julia Cortázara

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici