Drangulije Zorana Pilića

03.06.2009. Print | Pošalji link

Krimskrams je njemačka riječ za drangulije, krš ili darmar, nered svake vrste, a ujedno je to i naslov prvog romana Zorana Pilića, koji se na književnu scenu probio zbirkom priča «Doggiestyle».

U njoj je tematizirao život zagrebačkih marginalaca raznih vrsta, s ciljem ispisivanja moderne inačice ljudske komedije, a u svojem romanesknom prvijencu, zagrebački prozaik Zoran Pilić opet ide istim tragom, iako s nekim važnim razlikama. Kao što sam naslov sugerira, «Krimskrams» je djelo u kojem se narativne linije kompliciraju, događaji gomilaju, te sve pomalo podsjeća na ludu vožnju kroz realnost i nadrealnost hrvatske zbilje.

Prožimanje činjenica i fikcije se u ovom romanu događa na svakoj njegovoj razini, pa je tako jedan od likova, ni kriva ni dužna, poznata glumica Darija Lorenci, prema kojoj pisac očito gaji određenu naklonost. Također, mnogi likovi čije zgode i, većinom, nezgode «Krimskrams» prati su zasnovani na stvarnim osobama, među kojima su glumac Milivoj Beadar i performer Siniša Labrović. Trojica glavnih likova se inače odazivaju na nadimke Pandža, Ž i Sale, a osim što dijele isto provincijalno porijeklo, svi oni su, iako na rubu četrdesete, djetinjasti i nezreli, još uvijek uživajući u produženoj mladosti.

U sličnom stilu se odvijala i promocija ovoga romana, koji je objavio Profil, tijekom nedavno završenog Zagrebačkog sajma knjiga. Ozbiljnom analizom Pilićeva teksta se ponajviše pozabavila književna kritičarka Jagna Pogačnik: «Ovaj roman se ne može čitati samo u jednom ključu. To nije samo generacijski roman, nije samo stvarnosna proza niti nekakva urbana, šankerska proza. 'Krimskrams' izmiče svim tim žanrovima, a najviše preuzima shemu filmske crne komedije. Utjecaj filma se ogleda i u brojnim citatima iz filmova, kao i spominjanjem raznih naslova.» Kada je riječ o opsesiji Zorana Pilića filmom, treba napomenuti da je on svoje obrazovanje iz sedme umjetnosti dobio na isti način kao i Quentin Tarantino, na kojega se «Krimskrams» često referira, dakle – radeći u videoteci. Pogačnik napominje kako je zanimljiv i narativni okvir ovoga romana, u kojem je teško odrediti što je san, a što java: «Paralelno s urnebesnom crnom komedijom teče i druga narativna linija, u kojoj glavni lik pokušava zapisati što mu se dogodilo, a sve se odvija na moguće izmišljenom jadranskom otoku, a psihijatrica mu u jednom trenutku kaže kako je pobrkao 'stvarnost, Tarantina i braću Coen', što ga, čini mi se, izdiže iznad konfekcijskih proizvoda hrvatske književne scene.» S druge strane, Taratino i braća Coen su kameni temeljci hrvatske filmofilske konfekcije, no svakako se uklapaju u žanrovski okvir crne komedije, kakvom je «Krimskrams» predstavljen od strane izdavača.

Sam autor, inače škrt na riječima, objašnjava kako nije htio slijediti nikakve zadane žanrovske obrasce, te da mu se tek kada je završio cijeli rukopis učinilo da se «Krimskrams» pretvorio u posvetu filmskim crnim komedijama. U vrevi priča i pričica «Krimskramsa», koje čine jednu konstantnu digresiju u naraciji, izdvaja se epizoda koja opisuje održani performans Siniše Labrovića u Drnišu. Ovaj umjetnik se u romanu pojavljuje pod imenom Galante, a Zoran Pilić otkriva kako su Labrović i on zajedno osmislili provokativan nastup koji je uključivao reference na komunizam i ismijavanje nacionalnih svetinja. Ono što su Labrović i ekipa na kraju izveli u Drnišu rezultiralo je općenarodnim kaosom i bijesnim komentarima, čemu su posvećene najzabavnije stranice ovog štiva.

Urednik Roman Simić ocjenjuje kako je Zoran Pilić, iako rođen 1966., autor kojeg definira svježina pristupa pisanju: «Kada nakon dužeg vremena radite urednički posao, rijetko se dogodi knjiga koja vas udari kao osvježenje. To može biti samo pisac sa zanimljivim glasom, a takav je onaj Zorana Pilića. Zato je 'Krimskrams' vrlo svjež roman, u kojem se može naći nekoliko jakih autorskih udaraca.» Ti prozni udarci uključuju ponajviše defiliranje poznatih likova «zagrebačkog tajnog vilajeta», kako autor definira jedno od nekoliko mjesta radnje «Krimskramsa», s posebnim naglaskom na transgresivno ponašanje, poput konzumiranja kokaina i maloljetnica. A što u tim drangulijama i neredu radi Darija Lorenci najbolje ćete saznati ako pročitate prvi roman Zorana Pilića.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)                                                                        

Pročitajte i ...
Objavljena knjiga 'Krimskrams' Zorana Pilića

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici