Festival fantastične književnosti otkriva istarske dinosaure

06.08.2009. Print | Pošalji link

Pučke legende kojima Istra obiluje dobar su povod, između ostalog, i za specijalizirane festivale.

Legendfest u Pićanu, u svom ovogodišnjem izdanju održan prošlog vikenda, pritom se usredotočuje na različite aspekte pučke tradicije. S druge strane, nešto stariji Festival fantastične književnosti, koji je došao i do svoje osme inkarnacije, tu baštinu koristi kao poticaj za stvaranje novih djela. U tom smislu, tema je svake godine vezana uz lokalitet festivala. Naime, dok se jedan dio programa redovito održava u Pazinu, drugi je vezan uz neku uvijek novu lokaciju. Ovaj put red je, nakon vampira u Kringi, staroslavenskih bogova u Graćišću i divova u Motovunu, došao na dinosaure u Balama.

Prva reakcija na ideju dinosaura u Istri bila bi da je riječ o uistinu fantastičnoj temi, koja s realnošću nema nikakve veze. Ipak, vjerovali ili ne, dinosauri su nekad davno zaista hodali i Istrom. Naime, još su prije dvadesetak godina u podmorju zaljeva Porto Colone u blizini Bala pronađene fosilne kosti dinosaura, prozvanog Histriosaurus boscarollii. U čast istarskim dinosaurima stoga će 8. kolovoza u uvali Porto biti otkriveno i prigodno spomen obilježje, dok će u sâmim Balama nakon toga kriptozoolog Aleksandar Žiljak održati i predavanje o dinosaurima.

Središnji događaj toga dana ipak je predstavljanje festivalske zbirke "Priče o dinosaurima", u kojoj su okupljeni radovi autora uglavnom iz Hrvatske, ali i iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Organizator festivala Davor Šišović pritom ističe kako su autori izbjegli upadanje u zamku uobičajenih, uglavnom negativnih stereotipa koji inače vladaju o tim prethistorijskim stvorenjima. Umjesto toga, oni "dinosaurima daju inteligenciju, određujući tako i neke potencijalne buduće pravce u našoj fantastici".

U žanrovskom smislu, zbirka okuplja raznorodne priče, iako odnosi snaga u trokutu fantasy-fantastika-SF ipak nisu ravnomjerno raspoređeni. Kao fantasy se, naime, može označiti tek jedna priča, u kojoj se zmajeva identificira sa zmajevima iz ljudskih legendi, dok većina priča počiva na premisama znanstvene fantastike.

Jedna od zvijezda ovogodišnjeg Festivala fantastične književnosti je Rade Jarak, kojem je upravo objavljen njegov prvi SF roman "Strašni". Taj je roman također proizašao iz natječaja za priče o dinosaurima, ali se ovaj književnik, eto, raspisao nešto više nego što je bilo propisano propozicijama natječaja. Davor Šišović pritom ističe kako je, usprkos autorovom debitiranju u SF-u, riječ o "odličnom žanrovskom romanu, u kojem je Jarak odlično pogodio sve žanrovske kanone i dramaturškim postavkama stvorio odličnu priču".

Uz predstavljanje festivalske zbirke, još jedan književni događaj je i večer fantastične književnosti, zakazana za 7. kolovoza u pazinskom Kaštelu. Na njoj će biti predstavljeni noviteti iz regionalne produkcije u tom žanru, koji se, međutim, neće ograničiti samo na književnost. Jer, tom će prilikom biti predstavljen i "Jure Grando", animirani film Martina Babića u nastajanju, nadahnut jednom od prijašnjih festivalskih tema.

Ipak, najintrigantniji dio programa te večeri bit će erotski SF performans "Cosmic Pussy Power"  Biljane Kosmogine. Premda bi se po naslovu moglo učiniti kako je riječ tek o marketinškom triku za privlačenje publike, taj se performans, zapravo, logično nadovezuje na neke recentne događaje u SF književnosti na ovim prostorima. Naime, nedavno je u Zagrebu objavljena zbirka erotskih SF priča "Bludućnost", a nedugo nakon toga u Beogradu je na to odgovoreno istovrsnom zbirkom "Ugriz strasti". Naposljetku, ali ne i manje bitno, riječ je o podžanru koji je već neko vrijeme prisutan i u književnom opusu Biljane Kosmogine, posebice u njenoj knjizi "F-Book". Premda autorica preferira govoriti o njenom sadržaju kao o "queer pričama", dobar dio njih temeljen je na znanstveno-fantastičnim motivima.

Kako je festivale poželjno planirati dosta unaprijed, tako priređivači Festivala fantastične književnosti već sada znaju da će se za godinu dana iz prethistorijskog podmorja vinuti prema zvijezdama. Naime, 2009. festival će biti održan u Višnjanu, a s obzirom da se u tom mjestu nalazi i zvjezdarnice, tema će tom prilikom biti priče o zvijezdama. Time se podrazumijeva žanr "space opere", koji se, prema Šišoviću, može realizirati i u kratkoj formi od najviše deset kartica.

A dok se ne pozabavi "space operom", koja nema nikakve veze s glazbenom scenom, Festival fantastične književnosti ovog će se vikenda – 7. kolovoza u Pazinu i dan kasnije u Balama – baviti dinosaurima. Koji, u usporedbi s raznim nemanima s kojima se susrećemo danas, zapravo uopće i nisu tako strašni kakvima bi se isprva mogli učiniti.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Dok su dinosauri hodali Istrom...
Festival posvećen divovima
Divovski festival fantastične književnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici