5. Revija malih književnosti ugošćava srpske pisce

06.10.2009. Print | Pošalji link

«Rata više nema, ali mir je daleko; socijalizam je propao, ali i tržište je koješta; postmodernizam se istrošio, ali ni nazad se ne može tek tako; stari, a živi, dosadni su, sredovečni zbunjeni, a mladi naporni u svojoj gorljivosti da rasteraju i jedne i druge, što je prizor koji odbija darvnističkim prostaštvom.» Tako poznati publicist i književni kritičar Teofil Pančić opisuje stanje u Srbiji u 2009. godini. A iz te i takve Srbije Pančić je izabrao osmero pisaca, koji gostuju na ovogodišnjoj Reviji malih književnosti u Booksi.

Kao selektor, morao je ispoštovati neka od u ranijim izdanjima definiranih pravila. Naime, za Reviju malih književnosti traže se književnici mlađi od 40 godina, afirmirani u svojim sredinama, a čija djela još nisu objavljena u Hrvatskoj. Objašnjavajući zašto je sve tako postavljeno, Vanja Bjelić iz Bookse podsjeća na prvu Reviju malih književnosti prije pet godina, kojoj je bio cilj predstaviti što se događa u književnostima bliskih susjeda, što se tada nije baš pratilo. Prvi gosti su bili iz Bosne i Hercegovine, od kojih danas većina ima objavljene knjige u Hrvatskoj.

Stvari su se u međuvremenu promijenile na bolje kada je riječ o kulturnoj suradnji država nastalih raspadom Jugoslavije, pa je tako, primjerice, Zagreb postao mjesto afirmacije nove crnogorske književnosti, i pisaca kao što su Andrej Nikolaidis i Ognjen Spahić. Objavljuju se i srbijanski književnici, poput nedavno objavljenog i NIN-ovom nagradom ovjenčanog Vladimira Pištala, što znači da je selektor Teofil Pančić morao ipak zaroniti malo dublje u aktualnu književnu scenu Srbije. To mu je, kako kaže Miljenka Buljević, zadavalo velike probleme, jer nije mogao pozvati, primjerice, Srđana Valjarevića, čiji je roman 'Komo' objavljen kod nas, a želio je dovesti ljude iza kojih može stati kao književni kritičar.

Konačni izbor objasnio je u tekstu «Osmero protiv entropije», a čine ga šest pisaca i dvije pjesnikinje. Konkretno, to su Andrija Matić, Borivoje Adašević, Danijel Kovač, Oto Olvanji, Srđan Papić te Srđan Tešin, vjerojatno najpoznatiji među nabrojenima. Dvije pjesnikinje su Dana Todorović i Dragana Mladenović, a svi oni nastupaju u Booksi od 6. do 9. listopada. Otvaranje Revije malih književnosti je u 20 sati, kada je najavljen nastup prozaika Borivoja Adaševića, te spomenutih dviju pjesnikinja. Novost pete Revije jest i da se širi izvan Zagreba, pa će se autori još predstaviti i u Rijeci, Zadru i Dubrovniku.

Cilj Revije, koja ugošćuje mlade književnike iz zemalja regije koji do sad nisu objavljivali u Hrvatskoj, bio je hrvatsku publiku upoznati s najnovijim događanjima na književnim scenama bliskih nam zemalja, te uspostaviti književnu razmjenu između gostujućih i domaćih književnika i izdavača. Sudeći po rezultatima, Revija malih književnosti se, imenu unatoč, može smatrati velikim pothvatom i uspjehom.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Književnost - godišnji pregled 2008.
Bugarska književnost u Booksi
Bugarska književnost u Booksi
Počinje Revija malih književnosti
Revija malih književnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici