Riječka rock povijest u jednoj knjizi

30.09.2009. Print | Pošalji link

O glazbenoj povijesti Zagreba, Sarajeva, Ljubljane i Beograda, centralnih gradova bivše Jugoslavije, ispisane su stranice novinskih tekstova, a onda i knjiga.

Najvažniji akteri su čak dobili i filmove posvećene svojim usponima i padovima, kakvi su dokumentarci «Sretno dijete» ili «Kao da je bilo nekad». Bendovi poput Azre, Zabranjenog pušenja, Pankrta ili EKV su u sjećanju i onih koji su ih uživo doživjeli i generacija koje su rođene poslije njih. Pored toga, njihovi su opusi i statusi gotovo kanonizirani, pa u taj kompleks ulaze i brojne urbane legende. No, medijska nostalgija za boljim glazbenim vremenima, kakve su, primjerice, osamdesete doista i bile, ipak zanemaruje određene scene, naročito one izvan glavnih gradova tadašnjih republika SFRJ. Ne baš potpuno zanemarena, ali ipak manje eksponirana od ostalih, je i Rijeka, koja je u pop-kulturnom smislu oduvijek imala utjecajno mjesto i iz koje su potekli izvođači kao što su Parafi, Damir Urban i Let 3.

Zato se knjiga «91. decibel» riječkog publicista Velida Đekića ispostavlja i kao ispravljanje nepravde, a ne tek zanimljivo štivo o ključnim mjestima riječke rock povijesti. Podnaslov «Vodič rock'n'roll Rijekom» donekle sugerira originalan koncept koji je autor izabrao kako bi ispričao što se sve glazbeno u tom gradu događalo od šezdesetih pa do danas. Đekić je izabrao dvadeset najvažnijih lokacija i preko njih ujedno ispričao i takvu  povijest Rijeke. Naslov ima specifično, simboličko značenje jer, tvrdi ovaj kritičar i novinar: «Prosječna snaga zvuka simfonijskog orkestra je 90 decibela, a sve iznad toga je previše glasno. Sljedeći je onaj korak iznad, a to je problematično i sa zdravstvenog stajališta, pa se u Palachu znalo događati da bi dolazili policija i inspekcija i prekidali koncerte jer su bili – preglasni!»

Velid Đekić je o Rijeci pisao i prije, objavivši monografiju «Volite li Rijeku?». Odluka da se posveti istraživanju lokalne glazbene povijesti se činila kao prirodan nastavak jer je mnoge bendove  pratio kao lokalni novinar. «91. decibel» je zato knjiga koja se može čitati na više načina, jer se istovremeno bavi različitim elementima riječke glazbene povijesti. Među dvadeset izabranih lokacija nalaze se brojni klubovi, poput već spomenutog i vjerojatno najpoznatijeg Palacha, čiji je kultni status poznat i izvan granica Rijeke, no u amaterskom kazalištu Viktor Car Emin je nastupio prvi riječki rock bend, Uragani, koji su ujedno i prvi glazbeni sastav te vrste u Jugoslaviji, kako tvrdi Đekić. S druge strane, tu su i neka neočekivana mjesta, kao što je park Nikole Hosta, gdje su se okupljali prvi riječki, a slijedom toga i hrvatski punkeri, dok će stariji najradije sjetiti plesnjaka u Hotelu Kvarner.

Autor nije samo naveo i opisao ključne lokacije, nego je objasnio i što se na njima događalo, prenoseći s mnogo detalja i s osjećajem za atmosferu neke od legendarnih koncerata. Iako je na nekima od njih i sam bio kao mladić tijekom sedamdesetih, za druge je bilo potrebno i malo istraživanja po novinskim arhivima i sjećanjima sudionika. Ovo izdanje nakladničke kuće Meandar donosi i 140 fotografija, koje ilustriraju ne samo mjesta, nego i ljude, događaje i atmosferu cijelog jednog grada i vremena. Velid Đekić kaže da je zapravo bilo najteže doći do kvalitetnih fotografija, no to se promijenilo kada je naletio na Antu Škrobonju. Dotični je danas profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci, ali mladost je proveo kao jedan od prvih rock-fotografa bivše Jugoslavije, dokumentirajući brojne nastupe raznih izvođača. Osim toga, bilo je potrebno i malo kopanja po privatnim arhivima, poput onog književnika Nikole Petkovića.

U «91. decibelu» se, između ostalog, mogu saznati i svakakve pikanterije. Duga riječka glazbenu tradicija krije i neke tajne, kao na primjer Sirene, drugi ženski bend u Jugoslaviji. Pored toga, knjiga otkriva gdje su napravljeni vuneni nakurnjaci za članove Leta 3, zašto je policija morala isključiti struju na zadnjem nastupu Termita, te koji je budući hrvatski ministar svojedobno bio član jednog rock benda. U konačnici je ipak najljepše vidjeti da riječi rock živi i danas, kroz bendove kao što su One Piece Puzzle, čiju se upečatljivu fotografiju također može vidjeti u ovoj studiji kakve domaćoj glazbenoj povijesti još uvijek nedostaju.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
91. Decibel - knjiga o riječkom rocku

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici