Ogledi Dinka Telećana između metafizike i putopisa

13.10.2009. Print | Pošalji link

Oštar jezik je rijetkost u hrvatskoj kulturi, od stoljeća sedmog pa do danas.

Većinom se preferira blagoglagoljanje, dok se kritika niti traži niti dobro podnosi, pa onda nije iznenađujuće da se vječno pamte polemičari poput Matoša, Krleže i Igora Mandića. Ne da dotični nisu vrijedni pamćenja, baš suprotno, nego su njihovi protivnici, većinom s pravom, pali u zaborav.

Vjerojatno bi i prevoditelj i esejist Dinko Telećan u nekom drugom trenutku bio poznat kao oštar polemičar, no u ovakvom hrvatskom društvu najviše se pažnje posvećuje «celebrity polemikama» Gotovčevih. Ipak, svojedobno je, barem u onome što se zove kulturna scena u Hrvata, buru izazvalo Telećanovo otvoreno pismo uredniku Vijenca Andriji Tunjiću, u kojem se mogao pročitati i sljedeći zaključak: «Ukratko, otkako ste mu vi glavni urednik, Vijenac se srozao na najniže grane novinarstva, kulture i civiliziranosti. Ne radi se tu ni o lijevom ni o desnom, nego naprosto o dnu, o kaljuži, o već toliko puta opjevanoj hrvatskoj močvari iliti močvari hrvatstva.»

Razračunavanje s hrvatskim provincijalizmom može se naći i u novoj Telećanovoj knjizi «Pustinja i drugi ne-vremeni ogledi», koju je izdao Sysprint, a uredio Marinko Koščec. Između ostaloga, može se pročitati što Dinko Telećan misli o kod nas još uvijek prilično utjecajnoj Katoličkoj crkvi: «Kler neće jednostavnu prozirnost, nego mračnu zatvorenost, bedem, propis, prijetnju. Treba mu neprijatelj, i o neprijatelju ovisi.» U svakom slučaju, dovoljno je pogledati ovogodišnje uvodnike Glasa Koncila kako bi bilo jasno da ovakva presuda potpuno odgovara istini.

Autorova tvrdoglavost da se uklopi u malograđanske standarde, te popusti ikome, oduševila je i njegovog urednika, inače i pisca, Marinka Koščeca. Telećanova «Pustinja» je heterogeno štivo, koje varljivo započinje kao putopis, no uskoro odlazi iz konkretnog u metafizičko, kaže Koščec: «To nije tekst koji provokativno bode u nekakva skrivena mjesta, nego se odupire sveopćem ubrzanju današnjeg života. Telećan piše o udubljivanju u mjestu i trenutku, o antiprostoru.»

Prethodna knjiga koju je Dinko Telećan objavio bio je putopis koji se bavio Indijom i Pakistanom. Svoje bilješke i impresije, u kombinaciji s fotografijama s puta, ukoričio je pod naslovom «Lotos, prah i mak». Već sam naslov ukazuje na tri osnovna elementa indijskog iskustva: lotos je simbol duhovnosti, prah je stanje njihovog društva, a od makovog cvijeta se radi opijum, klasična orijentalna droga. Razlike i sličnosti između te dvije knjige njihov autor Dinko Telećan komentira analitički: «Prva knjiga je bila pravi putopis, a ova se nadovezuje na nju i nikako je ne poriče.»

Za urednika Koščeca «prošivna nit ove knjige eseja je odnos suvremenosti prema tradicijama, amblematskim pojavama i dubinskim obrascima Zapada i Istoka». Esejist Telećan ima i svoje tumačenje, navodeći kako sve tekstove povezuje pojam izgaranja i vatre. Jezik «Pustinje» je donekle hermetičan, pun citata i referenci, te od čitatelja traži određenu dozu koncentracije, a izraz je autorovih ambicija, koje nikada ne prelaze u pretencioznost. U ovoj knjizi «ne-vremenih ogleda» Dinko Telećan obrađuje i teme poput španjolskog plesa flamenca, govori se i o astrologiji ili nadrealizmu, no unutar svega toga se nalaze i rečenice koje seciraju današnju Hrvatsku. U intelektualnom, pomalo apstraktnom diskursu «Pustinje» Hrvatska se, kako kaže pisac, zapravo ne uklapa, ali je se mora dotaknuti.

«Pustinja i drugi ne-vremeni ogledi» su neuobičajena knjiga kontemplativnih tekstova, u kojima su sudaraju metafizika i realnost. Za Dinka je Telećana, čini se, jedno nerazdvojno i zauvijek povezano s drugim, pa ne čudi pomalo čak i ekstatičan zaključak na koricama ove knjige, koji autorovo pisanje definira kao «oživotvorenje umjetnosti». O tome se, naravno, može i treba raspravljati, no činjenica jest da je Dinko Telećan, pa i kroz svoje odlične prijevode «Waldena» i «Školica», jedan od malobrojnih koji to ovdje doista i pokušava.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Metafizika i realnost Dinka Telećana
Objavljena knjiga 'Školice' Julia Cortázara
'Školice' Julija Cortázara – horizontalno putovanje od zemlje do neba
Lotos, prah i mak - domaća poezija s okusom Indije
'Lotos, prah i mak' Dinka Telećana
Književnost uživo - opet angažirano
Umro Dragutin Tadijanović

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici