Srećko Horvat voli (i) kroz znakove

30.10.2009. Print | Pošalji link

Dvoje ljubavnika nalazi se u kući koja se polako urušava. Komadi stropa padaju, stepenice se pomiču, pijesak - jer kuća je na plaži - ulazi sa svih strana.

 Kuću ne ruše tremori od udara meteora koji prijeti cijelom čovječanstvu, niti je razlog raspada bombardiranje, pa čak ni potres, nego tek – ljubav. Jer ta kuća je metafora ljubavne veze Joela Barrisha i Clementine Kruczynski, glavnih likova «Vječnog sjaja nepobjedivog uma», jednog od najboljih ljubavnih filmova ovog milenija. Ono što opisanu scenu čini naročito dirljivom jest činjenica da su Joel i Clemetine u tom trenutku u kući, a ona puca na dijelove kako se odvija njihov razgovor, u kojem svode račune svoje divne i bolne ljubavi. Za oboje je taj odnos bio toliko značajan, pa onda i traumatičan, da žele jedno drugo zauvijek izbrisati iz svojeg sjećanja.

Zato ne iznenađuje da se u drugom poglavlju svoje teorijsko-publicističke knjige «Ljubav za početnike», koje se bavi sjećanjem, Srećko Horvat referira na već spomenuti film. Uostalom, filmovi su jedna od ključnih točki Horvatove knjige o ljubavi, inače teme koje se filozofi i teoretičari većinom klone. Dva poznata izuzetka su Frommovo «Umijeće ljubavi» i «Fragmenti ljubavnog diskursa» Rolanda Barthesa, koji je bio i svojevrsni Horvatov uzor. S obzirom da je ovaj mladi teoretičar rođen 1983. godine, «Ljubav za početnike» je naslov koji se zapravo ponajviše odnosi na njega samog: «To je duboka autoironija, jer mislim da sam početnik u ljubavi. No, kada me netko pita zašto sam onda pisao o tome, moj odgovor je da mi se čini kako smo svi uvijek početnici u ljubavi. Koliko god vremena prošlo i koliko god ljudi prošlo kroz naš život, stalno ponavljamo iste pogreške.»

Pisati o ljubavi se čini kao podjednak rizik kao i osjećati je, ali to i dalje ne sprečava sve ljude da se nadaju ljubavnoj sreći. I ne samo da se nadaju, nego se mnogi od njih proaktivno angažiraju, tražeći partnere, ulazeći u veze i sudjelujući u slamanju svojih i tuđih srca. S druge strane, još strašnijim se čine empirijska objašnjenja ovog misterioznog osjećaja, smatra Horvat: «Oni koji su upućeni u kemiju će naglašavati da serotonin proizvodi sreću, pa čak i osjećaj zaljubljenosti, te da tu nema ništa mistično. Biolozi će pak naglasiti da je ljubav način produžetka vrste odnosno seksualnog razmnožavanja, ali meni se čini da se taj osjećaj ne može svesti na takve procese.»

No, ima i Horvat svoje 'svođenje' ljubavi, koje se jasno naznačuje u podnaslovu njegove knjige, koji glasi «zašto možemo voljeti samo u znakovima». Tako je to kad o ljubavi piše semiolog, kojemu je cijeli svijet prašuma znakova, koje istovremeno treba i doživjeti i dešifrirati. Tu Horvatu pomažu brojne filmske i književne reference, s tim da se Srećko Horvat, kao dobar učenik Slavoja Žižeka, ne ustručava miješati visoku i pop-kulturu, kako bi potkrijepio svoje teze, pa se spominju i Goetheov Werther kao i prošlogodišnji nesuđeni oskarovac Benjamin Button. Važna stvar u ljubavi jesu i mjesta na kojima se ona odigrava. Lokacije s vremenom znaju preuzeti i mitska značenja, potpuno drukčija od onih koja su uobičajena, otkriva Horvat: «Kad se netko sjeti Sarajeva, vjerojatno se sjeti rata, no u mojoj glavi je slika vožnje u autu s voljenom osobom, dok u pozadini svira Interpol. Berlin mi je pak u sjećanju po zajedničkom kupanju u kadi, i kada smo kao dvije budale došli u ogrtačima u saunu.»

«Ljubav za početnike» započinje posvetom «... da se jednom sjetiš nas», što, kao uostalom i cijeli tekst, sugerira da je za Srećka Horvata ovo iznimno intimna knjiga. Do sada je pisao o pošasti političke korektnosti, arhitekturi i terorizmu, pa je ovakva ekstremna promjena teme znak određenog sazrijevanja, upuštanja u teme koje ne traže samo um, nego i srce. «Ljubav za početnike» pojavila se u izdanju  Naklade Ljevak, a spomenuti Slavoj Žižek na koricama ovu knjigu preporuča citatom kako ona «dovodi Lacana širokim masama radnika, seljaka i iskrenoj inteligenciji», te da je baš svima, ponovno citat, «potrebna kao svježi kruh». Znači li takva ekstaza da je Žižek otišao na kvasinu ili se možda ponovno zaljubio?

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Srećko Horvat objavio još jednu knjigu
Neven Ušumović o svojem 'Makovom zrnu'
Neven Ušumović: Zanima me implozija psihe i njene posljedice
Subversive film festival posvećen Kini
Kina u fokusu Subversive Film Festivala
'Budućnost je ovdje' - nova knjiga Srećka Horvata
Srećko Horvat: Kakav je svijet distopijskog filma?
Zaključak tvrđinog simpozija: situacija za kulturu je loša!
Časopisi za kulturu kao tema 'Otvorenih prostora razlike'
Sve u sajmu knjiga u Puli

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici