Word Express ujedinjava europske pisce u Istanbulu

23.10.2009. Print | Pošalji link

U jednom od najpoznatijih krimića Agathe Christie, «Ubojstvo u Orient Expressu», skupina naoko nepovezanih putnika nakon jedne noći na putu iznjedri – leš.

Hercule Poirot onda u slavnom vlaku, koji je krenuo iz Istanbula a onda biva snijegom zatrpanom negdje u Slavoniji, pokušava otkriti identitet počinitelja. U konačnici se ispostavlja, za razliku od većine drugih romana kraljice krimića, kako ne postoji jedan krivac, nego su zapravo krivi svi.

Orient Express je u međuvremenu dio mitologije doba u kojem su još postojala carstva poput Austro-Ugarskog ili Otomanskog, no svako malo se netko na njega referira. Nedavno su to bili kazalištarci, s vlakom koji se punio predstavama od Istanbula do Njemačke, a sada su na red došli i književnici, koji sudjeluju u projektu nazvanom Word Express

Osnovna ideja ove inicijative je  povezati mlade pisce iz Europe, s konačnim odredištem u Istanbulu, a Zagreb je, baš kao u vrijeme Orient Expressa, i baš kao i inače, tek  jedna od usputnih postaja.

Kao i svi drugi europski kulturni projekti, i Word Express je realiziran uz sudjelovanje nekoliko različitih institucija, objašnjava Roman Simić Bodrožić, koji je koordinator hrvatske etape puta. Pokretač cijelog puta jest britanska udruga Literature Across Frontiers, smještena u Manchesteru, koja se i inače bavi organiziranjem razmjena i općenito povezivanjem pisaca: «Oni su koordinator projekta Word Express, koji je napravljen u suradnji više partnera. U igri je 12 europskih zemalja, a u svakoj od njih postoji i tzv. lokalni partner. Budući da je Festival europske kratke priče, koji ja vodim, dio te mreže, oni su nas pozvali da se priključimo kao hrvatski partneri, u suradnji s zagrebačkim British Councilom i Ministarstvom kulture. To je ta nužna sprega ideja i novca.» 

Sveukupno će se na kraju puta u Istanbulu okupiti dvadeset književnika iz Velike Britanije, te zemalja istočne Europe, no prvo treba krenuti. Plan je pažljivo osmišljen, kaže Simić: «Kreće se iz tri različita grada, a to su Ljubljana, Sarajevo i Bukurešt. Te tri skupine pisaca, poput lavine, idu prema Istanbulu.» Hrvatsku će predstavljati četvero autora, koji su rodno izbalansirani, no osim bavljenja književnošću bilo je potrebno da izabrani ne bježe od onoga što se naziva širi društveni angažman. To su Slađana Bukovac, Slađan Lipovec, Mima Simić i Marko Pogačar.

Kako književna ekspedicija Word Expressa kreće iz Ljubljane, Zagreb je već druga stanica na ruti, što znači da kod nas neće gostovati veliki broj stranih pisaca. Konkretno, bit će ih dvoje, turski pisac Efe Duyan i Raman Mundair, indijska pjesnikinja s trajnim boravkom u Škotskoj. Dakle, sudionici Word Expressa će za širu publiku nastupati u Književnom klubu Booksa, 24. i 25. studenog u 20 sati. Naročito će biti zanimljivo čuti poeziju mladog turskog pjesnika i arhitekta Efea Duyana, koji je također objavio i studiju o lirici velikog orijentalnog pjesnika Nazima Hikmeta. No, i za goste se priprema ugodno iznenađenje, otkriva Roman Simić: «Svaki grad osmišljava vlastiti program, a naša ideja je bila napraviti 'Intimne zemljovide' za goste. Četvero domaćina će uvesti goste u Zagreb na jedan specifičan način, napravivši mape svojim omiljenih kafića, parkova, šetališta.»

Nakon što bude završena zagrebačka etapa Word Expressa, put prema Istanbulu, preko Makedonije i Grčke, nastavit će Mima Simić i Marko Pogačar. Kako stvari stoje, ne očekuje se nikakav književni leš na kraju ovog obrnutog putovanja nekadašnjom rutom Orient Expressa. U Istanbul će se na kraju svega sliti pedesetak autora i prevoditelja koji će istraživati kulturno, socijalno i političko nasljeđe regije, ali i družiti se s kolegama iz zemalja koje sudjeluju u projektu. To su Armenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Turska i, na koncu, Velika Britanija. Autori će također imati mogućnost surađivati na europskim projektima koji kombiniraju pisanu riječ s video i filmskom umjetnošću, fotografijom i glazbom, a koji će biti prikazani u drugoj fazi projekta 2010. godine.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Word Express kreće na put

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici