Psihijatar Pavelić dobitnik VBZ-ove nagrade od 100.000 kuna

11.11.2009. Print | Pošalji link

Izdavačka kuća VBZ je na prvi dan 32. Interlibera, koji traje od 11. do 15. studenog, otkrila dobitnika svoje nagrade za najbolji neobjavljeni roman.

Žiri kojim je predsjedao Miljenko Jergović 100.000 kuna, minus porez, dodijelio je Draganu Paveliću, sarajevskom psihijatru rođenom 1946., koji od 1993. godine živi u Zagrebu. Roman se zove «Proljeće u Karolinentalu», a žiri ga opisuje kao «sentimentalnu, u dva lica ispričanu povijest života nevoljena kopileta». Dragan Pavelić pak svoj roman «Proljeće u Marientalu» predstavlja kroz raznovrsna mjesta radnje: «To je roman koji nije napisan zavodnički, ali mislim da će se čitati. Publika voli otići na mjesta poput zatvora, orijentalnih kupelji, umobolnice, sinagoge i slično. Naravno, tu su još i bosanske mahale i sarajevski ambijent, sve mjesta koja ljudi rado posjećuju.»

Pavelić je do sada je objavio nekoliko stručnih knjiga iz područja psihijatrije, poput «Psihodinamički pristup neurotskom karakteru i ugrožena trudnoća», a u devedesetima se okušao i u prozi, objavivši nekoliko knjiga. Što se izdašne nagrade tiče, autor najavljuje da ga novac neće promijeniti: «Čujte, ja sam ozbiljan čovjek, te ću s nagradom ozbiljno postupati. Nema opasnosti od štete kad sam ja u pitanju.»

Nagrađeni roman bit će od 16. studenog dostupan i na kioscima, a tek treba vidjeti hoće li «Proljeće u Marientalu» ostaviti dublji književni trag, što nije uspjelo većini prethodnih dobitnika VBZ-ove nagrade. S druge strane, do sada je najpoznatiji sarajevski psihijatar s književnim ambicijama bio Radovan Karadžić, pa ima nekakvog perverznog smisla da ga naslijedi – Pavelić.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Dragan Pavelić dobitnik nagrade od 100.000 kuna

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici