SOS za Sa(n)jam knjige u Istri

12.11.2009. Print | Pošalji link

"Nakon 15 godina Sajam ili Sanjam knjige u Istri po prvi se puta našao u financijskim problemima koji bi značajno mogli utjecati na njegovo održavanje a u krajnjoj mjeri i na njegovu budućnost."

Tako započinje apel «SOS za Sajam!» koji su iz Pule 12. studenog uputili cijeloj hrvatskoj, ali i regionalnoj javnosti. Organizatori napominju kako su bez vlastite krivnje i potpuno neočekivano ostali bez glavnog sponzora koji je trebao osigurati 700.000 kuna nužnih za održavanje Sajma. I to tri tjedna prije početka ove manifestacije. Osnivačica i direktorica Pulskog sajma Magdalena Vodopija, situaciju smatra dramatičnom: «Ovakav problem nismo nikada imali, i na izvanrednoj skupštini udruge Sanjam knjige u Istri odlučili smo se uputiti apel javnosti za pomoć.»

Iako je Sajam proteklih godina naviknut na različite situacije, posebice kada je riječ o snalaženju pri financiranju koje još uvijek nije sustavno riješeno, ovakav razvoj događaja je organizatore potpuno iznenadio. No usprkos svemu, odlučili su se potruditi da se njegovo 15. izdanje ipak dogodi, između ostaloga i zbog dvjestotinjak zanimljivih gostiju iz svijeta, regije i Hrvatske koji već u rukama imaju avionske karte.

Valja naglasiti da je od proračunskih sredstava pokrovitelja - a to su Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Pula i Turistička zajednica Grada Pule - za sajam izdvojeno 750.000 kuna što predstavlja 38% ukupnih sredstava, jer je ukupan budžet potreban za uspješno održavanje oko dva milijuna kuna. Srednji i mali sponzori Sajmu bi na različite načine trebali dati 530.000 kuna ili 27% dok je udio glavnog sponzora trebao biti 700.000 kuna ili 35%, što su lani osigurala dva sponzora. Srećom, još nije sve izgubljeno: «U pregovorima smo i sa sponzorom koji je odustao, ali i s mogućim sponzorima, koji su nas sve ove godine pratili» - kaže Magdalena Vodopija.

Eto, imate li 700.000 kuna viška, javite se!  Jedinstvena je to prilika da se zlatnim slovima upišete u povijest hrvatske kulture. S druge strane, kad već to ne žele banke ili naftni monopolisti, možda bi Sajmu knjiga u Puli mogla pomoći, primjerice, Nives Drpić. Plaća nogometaša nije tako mala da se ne bi našla neka pinka i za kulturu, pa će se onda jednostavno zaboraviti i tužba i sve ostalo. U krajnoj liniji, od kulture se danas i očekuje – komercijalizacija.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Sve u sajmu knjiga u Puli
Dobar sajam u sjeni 'Gole istine'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici