In memoriam Radovan Ivšić

27.12.2009. Print | Pošalji link

Odlazak posljednjeg nadrealista, glasio bi poželjni naslov, ukoliko naslov nekrologa uopće može biti poželjan.

Ali, istinit može biti, a u slučaju Radovana Ivšića upravo je tako. Gotovo nevjerojatna je činjenica da je hrvatski pjesnik i dramski pisac sve do ovog Božića živio u Parizu, nakon životnog iskustva koje mu je donijelo slabe i manje slavne trenutke, ali se i odrazilo na njegovo pismo. Egzistencijalizam možda jest bio pravi odjek prošlog, navodno najkraćeg  od stoljeća, ali je izravna reakcija na njega nadrealizam, a Ivšić i nakon smrti ostaje jedan od najboljih predstavnika tog književnog pravca, ali i stava, u hrvatskoj književnosti.

Ivšić je rođen 1921. i u svojoj biografiji ima i činjenicu da su ga podjednako zabranjivali i u NDH i nakon nje, pa je, između ostaloga, vrsni prevoditelj sredinom pedesetih godina preselio u Pariz, ni to ni manje ni više nego na poziv Andrea Bretona, rodonačelnika i glavnog, možda i najustrajnijeg ideologa nadrealizma. U Parizu je i ostao, dok su mu nekad zabranjena djela, poput dramskih tekstova «Daha», «Kralj Gordogan», «Vodnik pobjednik» i «Akvarij», polako postajali priznati klasici dvadesetostoljetne hrvatske drame i kazališta. Među njima je ipak najvažniji upravo «Kralj Gordogan», svojevrsni odjek Jarryjevog «Ubuja», koji jednako vrijeđa svaku vlast i zato je neprolazna činjenica ne samo lektire nego bi trebala biti i konstanta repertoara.

Da mu je duh ostao nemiran do kraja, Ivšić je pokazao 2002. kad je u jeku idolopoklonstva oko obljetnice smrti Miroslava Krleže na skupu u Osijeku pročitao svoj esej koji započinje riječima «Krleža je najveća katastrofa koja nam se mogla dogoditi». Bilo je dosta govora oko toga, ali u svakom slučaju može se zaključiti i da je jedan od avangardnijih poteza desetljeća ipak povukao upravo osamdesetogodišnji – nadrealist.

Radovana Ivšića pamtit će i svi oni koji još uvijek francusku kulturu i književnost s pravom drže velikima. Njegovi prijevodi, naime, dio su hrvatskih veza sa svijetom, baš kao što je to bio i Ivšić sam. Njegova supruga, književnica Annie Le Brun, medije je obavijestila da će pogreb Radovana Ivšića biti posljednjeg dana ove godine u Parizu, u najužemu obiteljskom krugu.

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Drugo lice drugosti' Lea Rafolta sagledava hrvatsku književnost na novi način
Sve o 'Drugom licu drugosti'
Sudjelujte na posljednjem Ffriku!
Peti i posljednji FFRIK

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici