Knjigomat prešao iz virtualnog u stvarni časopis

14.09.2007. Print | Pošalji link

Slani pereci Krleža, sir Pessoa, tjestenina Buzzati, hrenovke Orwell, kečap Pynchon, banane Borges i, možda i najbolje od svega, Joyce-Cola, pojavili su se ovog ljeta u izlozima.

Nije riječ o još jednom marketinškom triku koja lakovjerne poziva na još bolje i još jeftinije, iako nešto malo bolje i jeftinije jest. Riječ je o prvom dvobroju ukoričenog Knjigomata, dosad samo virtualnog književnog časopisa, koji je iz internetske, uvjetno rečeno, ilegale prešao u zbilju papirnatog izdanja. Iako bi se i o virtualnosti domaćeg izdavaštva dalo govoriti, Knjigomat se ipak odlučio prerasti i u papirnato izdanje i to ne samo zato što tako 'ostavlja trag u povijesti', kako kaže njegov glavni urednik Rade Jarak, inače i sam hvaljeni prozaik, nego i zato što pomalo osjeća dug prema svima onima koji već tri godine šalju svoje tekstove nadajući se, a ponekad i dočekavši, barem  virtualno objavljivanje. Iako mu je prolaznost intereta i svega što je na njemu objavljeno zanimljiva, Jarak se odlučio na papirnato izdanje  Knjigomata i zato što je knjiga ipak fetiš koji objavljenom tekstu daje starinsku ozbiljnost.

Kako se već svojom naslovnicom, spojem imena slavnih pisaca i svakodnevnih namirnica, i sam pomalo ruga fetišu knjige i književnosti uopće, ukoričeni Knjigomat sasvim pristojno izgleda, čak pomalo i previše uredno. Kad su prije tri godine Rade Jarak, Boris Beck i Igor Rajki pokrenuli sajt knjigomat.com, nije im namjera bila jednog dana prerasti u knjigu nego, jednostavno, otvoriti prostor drukčijoj književosti i drukčijoj recepciji književnosti. Književnočasopisna scena u Hrvata tužna je tema već sama po sebi. Osim onih koji su dio neke institucije ili udruženja, svi ostali osuđeni su na preživljavanje ili, još gore, brzo propadanje. Iako mu ne najavljujemo niti želimo takvu sudbinu, Knjigomat, naravno, pripada ovoj drugoj vrsti jer izdaje ga istoimena Udruga za kulturu. Rade Jarak nema pretjeranih ambicija s tiskanim Knjigomatom, ali ne namjerava odustati jer ionako sve to radi najprije iz vlastite potrebe i vlastitog zadovoljstva.

I nakon tri godine postojanja, razlozi pokretanja virtualnog časopisa za književnost i dalje su programske smjernice po kojima on djeluje, čak i sad kad je narastao do ukoričenog formata. U vrijeme kad je nastao knjigomat.com, tvrdi Jarak, osjećala se banalnost medijske recepcije domaće književne produkcije, i uredništvo je krenulo u avanturu koja se s vremenom razvijala pa danas njihova stranica jest 'jedan mali fenomen'. Iako je samo jedan od tek nekoliko književnih časopisa na domaćem tržištu, mali fenomen Knjigomata ipak je napravio neku razliku, smatra Jarak. Zloglasna situacija s hrvatskom knjigom u posljednje tri godine malo se promijenila, i, iako Rade Jarak u tome ne vidi pretjeranu zaslugu virtualnog knjigomata, tvrdi da se razvila upravo u smjeru onoga za što se zalagalo uredništvo: pažnja je danas ipak usmjerenija prema osjećajnosti koja se može pojaviti u književnom tekstu, uvažavaju se različitosti i na književnoj sceni ima više tolerancije.

Prvi dvobroj ukoričenog Knjigomata obuhvaća sve što je na sajtu objavljeno u prve dvije godine. Točnije, to je bila namjera uredništva, ali zbilja papirnatog izdanja reducirala je slobodu koju nudi internet. 'Željeli smo, onako bojsovski, objaviti baš sve, međutim to je bilo nemoguće pa sam bio prisiljen napraviti selekciju', tvrdi Rade Jarak. Iako zadržava strukturu internetske inačice, papirnati Knjigomat ipak nije mogao primiti sve koji su već objavljeni na internetu, ali zato barem donosi popis svih autora i njihovih tekstova. Nužnost selekcije uredniku je teško pala, pa ni danas nije siguran koliko je taj posao dobro obavio, što samo znači da se od ljubitelja književnosti još nije pretvorio u kritičarskog rutinera. Prvi dvobroj Knjigomata, ukupno tri stotine stranica interviewa, eseja, kritika, proze i poezije, može se naći u svim boljim knjižarama. Uredništvo već radi na sljedećem broju, koji će sadržavati tekstove od listopada 2006. do listopada 2007, pa drugi tom ali i treći broj Knjigomata možemo očekivati već negdje pri kraju godine.

(I.R.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici