Pazi, knjiga!

28.09.2007. Print | Pošalji link

Da u književnosti za djecu postoji nešto više od Harryja Pottera, pokazuje nam inicijativa skupine autora okupljenih oko Autorske kuće.

Riječ je o piscima i ilustratorima za djecu, koji su, nakon brojnih loših iskustava s izdavačima, odlučili udružiti snage i pokušati sami ostvariti željeno na trenutno poprilično nemilosrdnom tržištu knjiga.

Kako bi mladima približili knjige, ekipa oko Autorske kuće odlučila je organizirati šestodnevnu manifestaciju naziva Pazi, knjiga!, koju predstavljaju kao «jedini festival posvećen književnosti za djecu i mlade». Na ovom festivalu sudjelovat će veliki broj pisaca, što dječijih, što onih za takozvane odrasle. O svemu što Pazi, knjiga! priprema za svoje posjetitelje razgovarali smo s organizatoricom Anom Đokić, koja kaže kako do novaca za ovaj događaj nije bilo lagano doći, te da se Pazi, knjiga! ne bi uopće mogao održati bez potpore Gradskog ureda za kulturu, dok je doprinos Ministarstva kulture «toliki da je sramotno spomenuti ga».

Više riječi o problemima s kojima se dječiji pisci susreću kada je u pitanju Ministarstvo kulture, moći će se saznati na tribini «Kome treba dječja knjiga?», gdje se očekuju i predstavnici ministra Biškupića.

Vrhunac svega trebalo bi biti dodjeljivanje nagrade Ovca u kutiji, koja je ustanovljena kako bi se popularizirale slikovnice. Ona se razlikuje u odnosu na neka druga književna priznanja jer je, uz stručni žiri, dodjeljuju i djeca, dakle čitatelji. Kako se malo stariji ne bi osjetili marginalizirano tijekom trajanja ovog festivala, organizatori su smislili i program namijenjen posebno njima, Razgovori za tešku noć, na kojima će gostovati, primjerice, Edo Popović i Predrag Raos.

Bilo kako bilo, od 1. do 6. listopada moći ćete sudjelovati u festivalu Pazi, knjiga!, koji otvara vrata svima i događa se na šest lokacija. Ulaz na sve programe je besplatan, a na vama je da odlučite želite li izvidjeti kako izgleda doslovna berba knjiga s drveća ili neka druga ideja kojom ekipa iz Autorske kuće želi čitanje približiti djeci.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Autorska kuća - Pazi, knjiga!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici