Književnost uživo - opet angažirano

03.11.2007. Print | Pošalji link

Kultura javnog čitanja književnosti u Hrvatskoj, naročito je procvjetala pojavom FAK-a krajem prošlog stoljeća.

U ovome se pak ta ekipa spektakularno raspala, no to ne znači da je nestao i interes publike za slušanjem pisane riječi te interakcijom s piscima. Kao zanimljiva alternativa, i to s međunarodnom postavom, već četvrtu godinu za redom nudi se Festival književnost uživo, koji organiziraju Hrvatsko društvo pisaca i PEN. Ove godine ta manifestacija ponovno ugošćuje manje i više poznata imena iz svjetske književnosti, a centar događanja od 2. do 6. studenog 2007., jest u Basaričekovoj 24, to jest u Vili Arko.

Pokretačica festivala i selektorica, pjesnikinja Sibila Petlevski, objasnila nam je po čemu se ovaj događaj izdvaja od mnogih drugih književnih manifestacija koje se tijekom godine nude zagrebačkoj publici. Cilj Festivala književnost uživo jest omogućiti čitateljima susret s gostima u formi jednosatnih javnih intervjua, kojima prethode čitanja. Uz to, svaki pisac dobiva dvojezično izdanje nekog svojeg djela, što rezultira i promocijom hrvatskog jezika u inozemstvu. Kada je u pitanju selekcija gostiju, Petlevski naglašava nekoliko aspekata koji se uzimaju u obzir. Jedan od najvažnijih kriterija jest društvena angažiranost izabranih književnika, te njihov jedinstven status unutar matične književnosti.

Domaće boje ovaj put brane Predrag Lucić i Tatjana Gromača, oboje inače i novinari Feral Tribunea, što znači da su neizbježno angažirani. Od stranih književnika koji će nastupiti na ovom izdanju Književnosti uživo ponajviše se izdvaja francuski pjesnik i filozof Michel Deguy, za kojeg treba reći kako je i dugogodišnji kandidat za Nobelovu nagradu, ali i Jean-Pierre Balpe, Mohamed Magani i Nikola Madžirov. Svu tu internacionalnu književnu ekipu u jednosatnim razgovorima predstavljat će domicilne kolege, između ostalih Dinko Telećan, Miloš Đurđević i Zvonko Maković, a tijekom četverodnevnog trajanja ovog festivala predviđena je i prezentacija o interaktivnom generativnom romanu.

(G.D.)

Pročitajte i ...
'Drugo lice drugosti' Lea Rafolta sagledava hrvatsku književnost na novi način
Sve o 'Drugom licu drugosti'
Polemika na literarnoj sceni
Literati Jahić i Petković hrabro krenuli u međusobni boj
Stojsavljević u 'Puli', o gradu i ljudima
Vladimir Stojsavljević Vaki objavio roman 'Pula'
Hrvatski suvremeni umjetnici u beogradskom Rexu
Darko Fritz o znanosti, umjetnosti, privatnome i javnome
Hrvatski P.E.N. o Drugom svjetskom ratu
Drugi svjetski rat, holokaust i književnost danas

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici