Umro Norman Mailer

10.11.2007. Print | Pošalji link

Umro je Norman Mailer, jedan od onih poslijeratnih američkih pisaca koji su uživali život punim plućima, kako su ih uostalom naučili njihovi brojni prethodnici.

Mailer je ipak predvodio tu po mnogočemu heterogenu skupinu u kojoj su bili i Truman Capote, Joan Didion i Tom Wolfe, kako po svojoj intenzivnoj biografiji, tako i po respektabilnoj bibliografiji. Prva mu je osigurala status problematične zvijezde koja svoj testosteron, pogotovo u kombinaciji s alkoholom, ponekad teško kontrolira, druga mu je pak donijela dvije Pulitzerove i jednu Nacionalnu književnu nagradu. 

Norman Mailer kod nas je najpoznatiji kao prozni autor, najprije po romanu «Goli i mrtvi», ali za američko je čitateljstvo njegov angažirani rukopis bio neusporedivo važniji u onome zašto je i stil cijele njegove generacije prozvan Novim novinarstvom. Riječ je o jetkoj i britkoj prozi, koja nije nužno i fikcionalna, a koja, podjednako u ukoričenim izdanjima kao i u svim vrstama tiskovina koje se prodaju na kiosku, o društvenoj i političkoj zbilji progovara otvoreno, sa stavom svakodnevnog čovjeka. Mailer je sam sebe opisivao kao lijevog konzervativca, što znači da je bio na strani pokreta za građanska prava, kao i protiv rata u Vijetnamu, ali je jednako žestoko kritizirao i ono što je po njegovom mišljenju bilo zastranjenje ljevice, između ostaloga, naravno, i feminizam.

Rođer je 1923. u New Jerseyu, život je proveo uglavnom u New Yorku, gdje je na koncu i umro. Norman Mailer ostat će sigurno jedna od književnih ikona američkog, ali i ne samo američkog, dvadesetog stoljeća.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici