Revija malih književnosti

17.11.2007. Print | Pošalji link

Revija malih književnosti u utorak, 20. studenog, počinje po treći put u Booksi.

Ovoga puta se tamo predstavlja Crna Gora, najnovija balkanska država, koja je u međuvremenu ušla i u modu. Miljenka Buljević, organizatorica Revije, objašnjava kako je sve rezultat saznanja kako u Hrvatskoj zapravo i nemamo uvid u ono što se događa u susjedstvu, iako jezik ne bi trebao biti barijera. Revija je započeta 2005. godine, s predstavljanjem novije bosanskohercegovačke književnosti, a godinu nakon uslijedila je Slovenija kao izabrana zemlja.

«Revija je zamišljena kao regionalni festival, kako bi se predstavili književnici iz regije, naročito oni koji nisu objavljeni u Hrvatskoj.», navodi organizatorica Miljenka Buljević. Rezultati ovakvog pristupa već su vidljivi, pa je, na primjer, tada nepoznati mostarski pisac Veselin Gatalo u međuvremenu kod AGM-a objavio roman «Geto», kasnije proglašen najboljim znanstveno-fantastičnim štivom na Sferakonu.

Selekciju autora koji će se predstaviti zagrebačkoj publici sastavio je poznati crnogorski književnik i publicist mlađe generacije Andrej Nikolaidis, kojega je sudsko suočavanje s Emirom Kusturicom spriječilo da doputuje u Zagreb. Naime, Kusturica je tužio Nikolaidisa zbog povrede časti, jer je ovaj pisao o redateljevoj povezanosti s Miloševićevim režimom. U svakom slučaju, Nikolaidis je izabrao Jelenu Martinović, Vladimira Đurišića, Nikolu Nikolaidisa, Ivana Vojvodića, Jovanku Uljarević, Vladimira Vojnovića i Dragana Tripkovića. Svo oni su nekoliko godina ispod ili iznad trideset, te predstavljaju novi val crnogorske književnosti.

Kao uvod u Reviju malih književnosti organizirana je i regionalna konferencija «Književnost na balkanski način». Miljenka Buljević kaže kako je cilj konferencije povezati kulturne radnike specijalizirane za promociju knjiga. Metode rada i gosti su raznoliki, a potonji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, a naravno, bit će tu i domaćih predstavnika.

«Književnost na balkanski način» započinje danas u prostorijama Zelene akcije i trajat će do ponedjeljka, 19. studenog. Također treba napomenuti kako će na Reviji gostovati i Balša Brković, pisac poznat hrvatskoj publici, čiju je «Privatnu galeriju» izdao Durieux, a koja s već spomenutim Nikolaidisaom i Ognjenom Spahićem, autorom «Hansenove djece», predstavlja sveto trojstvo nove crnogorske književnosti, koja inspiraciju nalazi u Thomasu Bernhardu, a ne u Njegoševim «istragama Poturica». Sve detalje i program treće Revije malih književnosti možete naći na www.booksa.hr.

Pročitajte i ...
5. Revija malih književnosti ugošćava srpske pisce
Književnost - godišnji pregled 2008.
Bugarska književnost u Booksi
Bugarska književnost u Booksi
Počinje Revija malih književnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici