Zasluženih petnaest minuta slave Vesne Proljeće

01.12.2007. Print | Pošalji link

Davne 1968. godine Andy Warhol je predvidio kako će svatko moći biti slavan na petnaest minuta.

Danas je jasno kako je ta izjava bila vizionarska, što se vidi na bezbroj primjera, od Paris Hilton do festivala ograničene inteligencije široj publici znanog pod imenom Big Brother. Svi ti ljudi medijsku pozornost nedvojbeno nisu ničime zaslužili, ali su je, spletom raznih okolnosti, dobili i onda većinom iskoristili kako bi još jednom pokazali zašto je ne zaslužuju.

No, u ekipi koja se bori za svojih petnaest minuta slave uvijek postoje pozitivni izuzeci, a jedan od njih je i Vesna Proljeće, najpoznatija starleta zagrebačke alternativne scene. Ovoj srednjovječnoj gospođi nedavno je izašla i prva zbirka poezije, naslovljena «Pričam ti, anđele moj», a u izdanju Aora komunikacija, koja zapravo predstavlja krunu svega čime se Vesna bavila proteklih godina. Ona je, u međuvremenu, na putu da postane etabilirana performerica, poznata po suradnji s Mariom Kovačem, a neke njene eskapade, iako nikada nisu ugledale svijetlo dana, prepričavaju se kao urbane legende na potezu između Gjure 2 i Močvare. Primjerice, Vesna Proljeće je bila glavna zvijezda prve i nikada prikazane integralne verzije Lollobrigidinog spota za pjesmu «Moj dečko je gej», u kojem je, između ostaloga, u kadi punoj tjestenine bila oralno servisirana od strane višedesetljetno mlađeg gay muškarca. Što naravno objašnjava zašto taj spot nikada nije prikazan.

Kad se obrati pažnja na biografiju pjesnikinje, koja krasi poleđinu «Pričaj mi, anđele moj», prvo što upada u oči jest kako se Vesna Proljeće zapravo preziva Sorić, što pak nameće pitanje izbora ovog specifičnog umjetničkog pseudonima, koji Vesna objašnjava svojim interesom za staroslavensku mitologiju. Naime, Vesna je bila božica proljeća. Iza pozitivnog stava prema životu, koji označava i izbor godišnjeg doba koje simbolizira preporod, Vesna ima poprilično potresnu osobnu priču: «Svi mi imamo svoj životni put; nekome je lakši, a nekome teži. Ja sam, nažalost, rano izgubila mamu, a onda kasnije i dijete. Imam dva razvoda iza sebe, anksioznu depresiju s kojom se svakodnevno borim i ne mogu naći posao zbog toga koliko imam godina.»

Vesna Proljeće na zagrebačkoj je alternativnoj sceni poznata kao nezaustavljiva širiteljica dobrih vibracija, te, kako kaže Mario Kovač: «Tko je jednom vidio Vesnu kako pjeva, pleše ili naprosto brije, sigurno ju je zapamtio!» S druge strane, ona je ipak žena u godinama, pa nekada nailazi na neodobravanje i dušebrižničke pozive konzervativaca da se ponaša u skladu sa svojim godinama. Vesna Proljeće, naravno, misli potpuno suprotno: «Imam jednu pjesmu koja se zove “Mijenjali bi me”, koja o tome govori. Ja se ne dam i mijenjat ću se sama, kako smatram da se trebam mijenjati. Zašto bih živjela po određenim kalupima kada su me svi oni izdali?»

Govoreći o prvoj zbirci pjesama, Vesna naglašava kako ona predstavlja jednu drukčiju, manje poznatu stranu njene pojave. To su pjesme koje progovaraju “o njenoj intimi, o njenim nadanjima, njenim strahovima i traumama i svakom čitatelju otkrit će da se iza stava i tijela Amazonke kakvu je možda imao priliku sresti, ipak nalazi jedna duboko osjećajna i pronicljiva žena”, piše Mario Kovač u svojem predgovoru. Vesnini poetski zapisi najčešće nastaju spontano: “Pišem kroz život. Ja sam ona stara generacija, koja sa sobom uvijek ima svoju teku i olovku. Ako nešto ne zapišem u trenutku, onda je to zauvijek otišlo u svemir. Pjesme opisuju moj život i svakodnevicu, borbu s depresijom i nemoći.”

Zbog svega spomenutog, još jednom treba ponoviti kako je Vesna Proljeće, baš zbog svoje samoizabrane marginalne pozicije, pravo kulturno blago zagrebačke alternativne scene. Teško je vjerovati kako će jednoga dana završiti u enciklopediji, ali to ni nije njezin cilj. Ona jednostavno, uz sve moguće probleme i prepreke, želi slobodno živjeti svoj život, ne obazirući se na pravila malograđanskog društva. Taj cilj se ne pokazuje nimalo laganim za ostvariti, što ne znači da će Vesna Proljeće odustati, no ni ona nije imuna na spleen izazvan konstantnom borbom sa životom. Kako sama kaže u svojoj pjesmi: Malo fali / uvijek tako malo fali / da prođemo ispod duge / da osmijeh nam
ukrasi srce / da dušu nam osvijetli sunce/ da li previše
tražimo / ili nam samo tako malo fali.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Vesna Proljeće

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici