Vedrana Rudan: Dan žena u prostačkoj Hrvatskoj ništa ne znači!

12.03.2008. Print | Pošalji link

Još otkako je Marcel Duchamp od pisoara napravio umjetnost, mjesta gdje i kralj ide pješke su postala legitiman dio kulturno-umjetničke scene.

Naravno, u Hrvatskoj je trebalo malo više vremena da se književnost nađe u WC-u, a osoba koja ju je tamo odvela jest Vedrana Rudan. Ona je promociju svoje nove knjige, održane na Dan žena, zakazala u najljepšem zagrebačkom javnom WC-u, u Cesarčevoj ulici, i koliko god se cijeli taj pothvat čini neozbiljnim ili provokativnim, ne može mu se poreći inovativnost i šarm, što se na stereotipnim književnim promocijama teško može naći.

Rudan je poznata po svojim neuobičajenim istupima, od kojih se neki mogu činiti deplasiranima, ali u konačnici ipak potrebnim i osvježavajućim, ako se u obzir uzme opća uštogljenost hrvatskih pisaca i spisateljica. Također, na Vedranu Rudan se može računati kako će izgovoriti mnoge očite istine koje se drugi plaše izreći, a jedna od njih je i ona o položaju žena u hrvatskom društvu, koji je s dolaskom Tuđmana na vlast usmjeren prema zloglasnom svetom trojstvu patrijarhata, odnosno - kuhinja, crkva, djeca.

Razloge za promociju svoje knjige «Kad je žena kurva / Kad je muškarac peder» u javnom zahodu Vedrana Rudan objašnjava i određenim aktivističkim motivima: «Okupilo se mnogo ljudi, muškarci su dobili rolu toalet-papira, a žene cvijet na poklon. Došao je i gospodin Milan Bandić, koji je ukinuo sramnu odluku po kojoj su u tom WC-u, koji se još zove i Bandićev zahod, žene pišale za dvije kune, a muškarci badava». Sveprisutni gradonačelnik Bandić tako je imao priliku ukinuti jednu nepravdu prema ženama, i to na Međunarodni dan žena, no šteta je što Vedrana Rudan nije promociju svoje knjige upriličila u kontejneru, pa bi onda i apsurdna odluka o 300 kuna kazne za siromahe koji skupljaju plastične boce po smeću možda ranije bila ukinuta. Što se same knjige tiče, ona je nastala na poticaj beogradskog pisca Vladimira Arsenijevića, koji je ujedno i urednik Vedrane Rudan u VBZ-u, koji smatra kako su njene kolumne o muško-ženskim odnosima intrigantno štivo.

«Kad je žena kurva / Kad je muškarac peder» tiskana je u dvanaest tisuća primjeraka i može se kupiti na kioscima diljem Hrvatske, što znači da će se Rudan najvjerojatnije moći pohvaliti još jednim bestselerom. Činjenica da je za dan svoje književne promocije izabrala 8. mart naravno nije nimalo slučajna: "Nažalost, danas taj dan u ovoj prostačkoj Hrvatskoj ne znači ništa. Nekada je Dan žena nešto i značio, iako su ga žene u Jugoslaviji mnogo manje trebale, jer su bile ravnopravnije. Meni je žao što je hrvatska država ukinula 8. mart, a nije nam dala ni 8. ožujak. Umjesto toga dobili smo Ožujsko pivo, zloglasnu Žuju, koja na malim ekranima naše muškarce prikazuje kao kretene."

Ako se prisjetimo raznih objeda i ignoriranja koje je Vedrana Rudan doživjela od pojedinih perjanica hrvatske kulturne scene, pa je tako, primjerice, bez ikakvog logičnog objašnjenja ostala bez pozivnice za Pulski sajam knjiga posvećen ženama u književnosti, nije iznenađujuće što se ona ne vidi kao dio tog svijeta: «Nisam dio kulturne scene, ako ona uopće postoji, ja za nju ne znam. No, jesam dio hrvatske kulture i moje se knjige prevode u svijetu. Putujem u Rusiju, gdje će najjači ruski izdavač izdati prijevod «Uho, grlo, nož», a po toj knjizi se igraju i predstave u Americi, Španjolskoj i Poljskoj. Prema tome, jesam dio hrvatske kulture, čime se ponosim, ali nisam dio hrvatske kulturne scene, čime se također ponosim.»

Kako je pošast političke korektnosti u međuvremenu zahvatila i hrvatsko društvo, mnogima se sigurno neće svidjeti naslov koji je Vedrana Rudan izabrala za svoju najnoviju publikaciju. No, «Kad je žena kurva / Kad je muškarac peder» odnosi se na našu svakodnevicu u društvu kojim i dalje, sada i uz pomoć političke korektnosti, dominiraju heteropatrijarhalni obrasci ponašanja. Iza naslova se krije razotkrivanje takvog stanja: «Riječ je o dvije kolumne koje sam prvotno objavila u Nacionalu i koje smatram nečim najboljim od onoga što sam ikada napisala. Govore o tome kako su sve žene kurve u percepciji mužjaka, koje se smatra normalnim muškarcima, a pederi su pak svi drugi muškarci, koji su drukčiji i nisu nasilnici i divljaci. Dakle, svaka normalna žena je kurva, a svaki normalan muškarac je peder, a tako ih definiraju ti mužjaci, koji mi se gade.»

Dakle, kurve i pederi su progresivni dio naše trenutne zbilje, ako je vjerovati Rudan, što i ne zvuči tako loše ako se kao proklamirani moralni stupovi javljaju svećenici osuđeni za pedofiliju ili navijači koji vrište «Ubij Srbina!». Zato se kao zaključak nameće da nam kurvi i pedera treba još više kako bismo postali normalniji, kao što hrvatskoj kulturi treba i još koja Vedrana Rudan. Možda o svemu tome najbolje govori i činjenica da njeno pojavljivanje u odori časne sestre na TV-u dok govori o odnosu Crkve prema ženama izaziva sablazan, kao i da njena odluka da knjigu promovira u javnom WC-u nailazi na posprdne komentare. Jer nije Vedrana Rudan toliko velika provokatorica koliko su umovi nekima mali.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Sve u sajmu knjiga u Puli
Dobar sajam u sjeni 'Gole istine'
Objavljen drugi hrvatski gay roman
'Na mom Ikea kauču' - drugi hrvatski gay roman
Vedrana Rudan predstavila svoje ukoričene kolumne
'Nesanica' – identitet je tamo gdje nije
Književnost - godišnji pregled 2007.
Dubravka Oraić - Tolić
Kruno Lokotar
Vedrana Rudan

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici