Muški pisci o partnerstvu, ljubavi i seksu!

20.03.2008. Print | Pošalji link

«Ljubav je privremeno ludilo koje liječi brak» tvrdio je cinik Ambrose Bierce, dok je Friedrich Nietzsche zaključio kako nesretne brakove proizvodi nedostatak prijateljstva, a ne ljubavi.

Feministkinja Gloria Steinem primjetila je kako još nije čula muškarca da traži savjet kako uskladiti brak i karijeru, a Woody Allen je ljubavnu vezu uporedio s morskim psom: ako se ne kreće, umrijet će. Ovih nekoliko nasumičnih primjera pokazuje kako su muško-ženski odnosi neiscrpna tema za kontempliranje, a novi doprinos razumijevanju odnosa među spolovima može se naći u knjizi eseja «Ljubim tvoje usne tisuću puta». Nju je uredila Diana Pečkaj Vuković, s podnaslovom koji otkriva o čemu je riječ - «muški pisci o partnerstvu, ljubavi i seksu». U ovoj knjizi se, dakle, mogu naći tekstovi na spomenute teme dvadeset pisaca iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji su pristali progovoriti o svom viđenju muško-ženskih odnosa i onoga što u njima žele i što ne dobivaju.

Diana Pečkaj Vuković, inače novinarka i scenaristica sapunice «Ljubav u zaleđu», ideju za ovu imala je duže vrijeme, no konačni poticaj na djelovanje dobila je na pomalo neočekivan način, ugledavši na gornjogradskoj fasadi grafit koji je glasio «U svojim snovima ljubim tvoje tople usne tisuću puta». Uskoro je Pečkaj Vuković napisala objašnjenje svoje ideje, te je poslala odabranim piscima na mail.

Nakon toga je bilo potrebno samo strpljivo čekati, a želja joj je bila izbjeći tekstove koji će tematici prilaziti teorijski kroz prizmu rodno-spolnih odnosa. Urednicu je zanimalo kako muškarci doživljavaju i proživljavaju partnersku svakodnevicu, a Diani Pečkaj Vuković nije trebalo puno vremena kako bi shvatila da je na pravom putu, s obzirom da su i reakcije onih koji nisu htjeli sudjelovati, iz ovih ili onih razloga, bile iznimno pozitivne.

Na predstavljanju knjige «Ljubim tvoje usne tisuću puta» odabran je rodno odgovarajući prezentacijski tim. Za žene je nastupala književnica Milana Vuković Runjić, dok je muškarce predstavljao etnolog Sandi Blagonić, ali i neki od pisaca koji su svoje eseje priložili. Ono što se može primijetiti kao značajna promjena u muško-ženskim odnosima, naglasila je Milana Vuković Runjić, jest polako nestajanje mačo-muškaraca koje zamjenjuju neki novi klinci. «Novi model muškarca  može se primjetiti i u reklamama na TV-u, gdje su sve neki plahi muškarci, koji se pitaju smiju li popiti pivo i što će na to njihova djevojka reći»  kaže Vuković Runjić.

Slično tvrdi i Sandi Blagonić, govoreći o novim generacijama muškaraca koji se pokušavaju prilagoditi samosvjesnijim i samouvjerenijim ženama današnjice. U opreci s klasičnim poimanjem muškosti oni baš i ne prolaze najbolje, ali njihovo neumitno vrijeme dolazi: «Tradicionalno gledano, takvi muškarci se opisuju kao 'pičkasti'. Sve ove priče su dekonstrukcija balkanskog mačizma i demokratizacija muškosti, koja muškarcima omogućava i drukčije načine od onih uobičajenih, što je sjajno.»

Sreća najpoznatijeg ljubavnog para svjetske književnosti, Romea i Julije, tvrdi Blagonić, pretvorila bi se, da su ostali zajedno, u dokonost bračne svakodnevice, u kojoj se partneri svađaju o pranju suđa ili bacanju smeća. Kako izgleda uobičajeni sretni bračni odnos, i što u njemu sve može biti problematično, ispričao je jedan od prisutnih autora, pjesnik Alen Galović, koji je napisao «Esej o ljubavi – šalica toplog mlijeka sa žličicom meda». On je bio nezadovoljan svojim uratkom, no reakcije ipak nisu izostale, pogotovo ne od njegovih najbližih. Nakon što je pročitala što je napisao, supruga ga je nazvala na posao s pitanjem: «Koji k…. si napisao u tom eseju, kćerka ga sad čita i plače?»

Naravno, koliko god su neki autori ogolili dušu i srce u svojim tekstovima za «Ljubim tvoje usne tisuću puta», drugi pak naglašavaju kako su ih pisali s određenim oprezom, jer će se među čitateljima naći i njihove družice. Zato sve to treba uzeti u obzir pri čitanju ove knjige, a zanimljivo bi bilo pročitati ženski ekvivalent «Ljubim tvoje usne tisuću puta», jer bez obzira koliko god žene pričale o svojim željama i stavovima u ljubavnom odnosu, iskrenost nije nešto što se u svim tim izjavama treba podrazumijevati. Što, treba naglasiti, vrijedi za obje strane.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Nadežda Čačinović - 'Zašto čitati filozofe'
Tiha pobuna
Njemački ekspresionizam u Galeriji Klovićevi dvori
Ima li krize među pjesnicima?
Grički dijalog: Sve je u krizi, ali ne i poezija?
Pisci pišu o ljubavnim problemima
Fragmenti o postmodernizmu, medijima, politici, Americi i filozofiji
Filozofija - opijum za narod?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici