Excentar u Studiju Josip Račić izlaže Malnarovu 'Noćnu moru'

11.04.2008. Print | Pošalji link

Prije malo više od godine dana u Galeriji Klovićevi dvori održan je ciklus tjednih izložbi pod zajedničkim naslovom «Intime».

Na njima se izredao niz autora starije i srednje generacije koji su, na različite načine, u vrlo sugestivnom podrumskom izložbenom prostoru s publikom podijelile neku vrstu osobne ispovijesti. Kustosica tog projekta bila je Jasmina Bavoljak, a kao dio tima u realizaciji je sudjelovao i fotograf Darko Bavoljak. Autorski duo ovih dana priprema nešto što se dijelom nadovezuje na ciklus «Intime», s drugim umjetnicima, pa i malo širom perspektivom koja je obuhvatila i periferne fenomene kakvima se galerije, začudo, još uvijek nisu pozabavile, poput Malnarovog Nightmare stagea.

Za razliku od Intima, ciklus «Ekscentar – slike vremena» neće biti pokazan u Klovićevim dvorima, nego u znatno manjem, 'intimnijem' prostoru Studija Josip Račić zagrebačke Moderne Galerije. Izložbe će se izmjenjivati dvaput tjedno, utorkom i petkom, a nastupit će Alfred Pal, Vladimir Dodig-Trokut, Ivica Malčić, nizozemska umjetnica Pépé Smit, marginalci-zvijezde Nightmare stagea, i Mario Kovač koji zajedno s Darkom Bavoljakom priprema provokativan projekt pod nazivom «Milosrđe». Prva izložba iz ciklusa otvara se 11. travnja, i ona će nas polako, pojašnjava kustosica Jasmina Bavoljak, uvesti u čitavu problematiku «Ekscentra», odnosno «Slika vremena».  

«Htjeli smo, muzealizirajući neku vrstu rubne svakodnevicu njenim stavljanjem u galeriju, akcentirati neke probleme, društvene ili umjetničke fenomene koji po nama nisu na adekvatan način prihvaćeni. Slike vremena možemo promatrati kao odnos kustosa prema stvarnosti, ali isto tako i kao odnos umjetnika koji mora biti duboko u toj stvarnosti da bi stvorio svoj rad». U tom smislu, «Excentar» jest nastavak «Intima», ali s nešto drugačijim postavkama. Namjera autora je otvoriti neku vrstu paralelnog svijeta, obrnuvši uobičajeni odnos između Galerije Račić i Cvjetnog trga iza njenog staklenog izloga. U galeriji će se pokazati, kažu, prava slika stvarnosti, za razliku od 'umjetne', kojoj svjedočimo vani. Ništa čudno, obzirom da je svaki od uključenih umjetnika i autora na neki način svijet za sebe – od Vladimira Dodiga Trokuta s njegovim Antimuzejem, do Malnarove republike na Peščenici.

Među sudionicima projekta je i jedna inozemna umjetnica. Riječ je o Pépé Smit, s kojom je Jasmina Bavoljak već surađivala na projektu «Nizozemski autopotret» prije nekoliko godina. S druge strane, slikarstvo Ivice Malčića odavno je opisano kao životni projekt trajnog sukoba s umjetničkim sustavom i umjetnošću samom, neraskidivo povezan s umjetnikovom svakodnevicom. U svojim dnevničkim crtežima Malčić se prošle godine koncentrirao na svoje neposredno okruženje, kolekcionirane predmete koji su mu nadohvat ruke. Dvije prostorije Studija Račić iskoristit će da rekonstruira ambijent sobe svoje majke, s religioznim slikama i pejzažima, ali i svojim vlastitim verzijama tih tema, kao i starim posterima iz njegove sobe. Motive koji se nalaze na njegovim slikama, kao i predmete koji ga inspiriraju, ovog puta ćemo vidjeti uživo. 

«Excentar» započinje izložbom radova slikara i dizajnera Alfreda Pala, uz koju će biti prikazivani i segmenti iz nedovršenog dokumentarnog filma Darka Bavoljaka o Golom otoku. Naime biografija umjetnika koji je kao navodni informbiroovac robovao u toj kaznionici, inspirirala je već nekoliko dokumentaraca, a izložba dovodi izravno u vezu to iskustvo s njegovim umjetničkim radom. «Pokušali smo napraviti jedan presjek, jer smatram da se od prve slike koja je nastala nakon Golog otoka, do nekih slika iz sedamdesetih, Alfred Pal zapravo čitavo vrijeme bavi Golim otokom. Dakle, traumama koje su tamo izazvane, čudovišta, fantazmagorija, nemani koje izviru iz tih njegovih slika su i danas prisutne u njegovom radu. Izložba je moja selekcija radova koja najbolje pokazuje njegovo duhovno stanje i njegovu, meni osobno vrlo intrigantnu, estetiku nedovoljno prezentiranu u našim galerijskim prostorima».

Izložba «Slike vremena – Goli otok», s izborom iz slikarskog opusa Alfreda Pala, otvara se 11. travnja u 19 sati u Studiju Josip Račić. Obzirom na radno vrijeme galerije, nakon otvorenja moći će se pogledati još samo 12. travnja, a već u utorak, 15. travnja, slijedi 'izložbeni postav' Malnarovog Nightmare Stagea.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Otvorena izložba karikatura i ilustracija Ota Reisingera
Retrospektiva Ota Reisingera
'Noćna mora' u Galeriji Josip Račić

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici