MSU i dalje bez ravnatelja

16.04.2008. Print | Pošalji link

Priča s MSU-om, iako ne ona izravno vezana uz datum dovršetka izgradnje koji još nije na horizontu, nastavlja se godinu dana nakon stišavanja dugotrajnih skandala.

Prošlog svibnja je Gradska skupština potvrdila imenovanje Snježane Pintarić kao vršiteljice dužnosti ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti. Prema toj, obzirom na dotadašnji razvoj događaja, i pomalo neočekivanoj odluci, ona je trebala ostati na funkciji v.d.-a do ponovljenog natječaja, ili najkasnije godinu dana.

Rok je istekao, na ponovljenom natječaju Snježana Pintarić ovog puta nije ni imala protukandidata, ali tročlano Upravno vijeće MSU-a koje odlučuje o izboru, ipak nije uspjelo postići jednoglasnu odluku. Dva člana, Vatroslav Kuliš i Damir Sokić glasovala su protiv, a donedavnu ravnateljicu podržao je samo Tihomir Milovac, inače viši kustos MSU-a, jedini u vijeće imenovan od strane Muzeja. Takav ishod nije nimalo neočekivan prisjetimo li se prošlogodišnje priče s nizom naglih preokreta.

Nakon što su se u prošlom izboru za mjesto ravnatelja kandidirali Snježana Pintarić i Mladen Lučić, te nakon ostavke Velimira Neidhardta iz Upravnog vijeća MSU-a, sastav tog tijela čak se dvaput bio mijenjao. Prvi put smjenom jedne članice vijeća kojom su oslobođena mjesta za Damira Sokića i Vatroslava Kuliša, i drugi put, kada je u vijeće kao treći član ušao Tihomir Milovac. Suprotno mišljenju Stručnog vijeća Muzeja, Upravno je vijeće u tom sastavu Gradskom odboru za izbor i imenovanja predložilo Pintarićkinog protukandidata - Mladena Lučića. Iznenađujući je pak obrat uslijedio kada se Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport nije suglasio s prijedlogom. Sukladno mišljenju Ureda, Odbor za izbor i imenovanja utvrdio je Prijedlog zaključka o imenovanju mr.sc. Snježane Pintarić za v.d.-a ravnatelja, a taj je na kraju potvrđen i u Gradskoj skupštini.

Upravno vijeće, u kojem su mišljenja i tada bila podijeljena na isti način, ostalo je u istom sastavu, a Sokić i Kuliš i dalje se protive ostanku Snježane Pintarić na funkciji ravnateljice, tvrdeći kako ju na to mjesto dovodi Ministar Božo Biškupić. O jučerašnjoj odluci Upravnog vijeća raspravljat će još jednom Komisija za imenovanje, a konačnu odluku vjerojatno će opet donijeti Gradska skupština. Obzirom da je na novom natječaju Snježana Pintarić, koja je odradila već dva mandata, bila jedini kandidat, o raspletu se ne može ni približno nagađati.

(M.G.)

Pročitajte i ...
Okovani Galileo - Branko Brezovec
Brezovčev 'Okovani Galileo' otvara kazališnu sezonu u MSU
'Okovani Galeileo' - nova predstava Branka Brezovca
Ješa Denegri: 'Srnecovi eksperimenti bili su zadnja riječ u umjetnosti svog vremena'
MSU izložio 'Prisutnu odsutnost' Aleksandra Srneca
GODIŠNJI PREGLED: Likovnost 2009.
MSU: Zbirke u pokretu
Filmske mutacije i Instalacije za kino u MSU-u
Otvara se Muzej suvremene umjetnosti
Konačno otvorenje Muzeja suvremene umjetnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici