Klasteri kreativnosti u Galeriji ULUPUH

29.04.2008. Print | Pošalji link

Subote u Mami već su tradicionalno rezervirane za neformalna okupljanja entuzijasta i njihovu razmjenu korisnih iskustava, vještina i znanja.

Iako sama ideja pokriva prilično širok spektar sadržaja i interesa, inspiracija im je, dakako, u kulturi slobodnog softvera i recentnih modela suradnji i nesebičnog dijeljenja potaknutih pod utjecajem interneta. Izložba «Klasteri kreativnosti»,  otvorena ovih dana u Galeriji ULUPUH, nije izravno vezana sa spomenutim okupljanjima, ali bazirana je na istom konceptu, odnosno, istoj kulturi samoodržive zajednice i razmjene. Specifični aspekti te kulture na koje se izložba fokusira su komunitarnost, kooperativnost i ko-produkcija, a na izložbi su predstavljene tri skupine entuzijasta i profesionalaca okupljenih oko zajedničkih, takozvanih slobodnih projekata, uglavnom na području razvoja audiovizualnih aplikacija otvorenog koda.

Jedna je odgovorna za razvoj Blendera, integriranog programa za produkciju 3D sadržaja, druga razvija programski jezik PureData, koji služi za vizualno programiranje i manipulaciju zvukom, a treća okoliš za programiranje interaktivnih i generativnih multimedijalnih sadržaja Processing. Sama izložba dio je šireg projekta «Klasteri kreativnosti», čija je namjera, prema riječima kustosa Željka Blaćea, pružiti uvid u kreativne medijske projekte koji su proizvod zajednica, a nemaju pretenzija definirati se kao umjetnička praksa unutar etabliranog umjetničkog sustava. «Sam pojam 'kreativni klasteri' koristi se u raznim kontekstima za razne stvari, ali nakon kritike sa umjetničke i aktivističke scene vezuje se pretežno uz pitanja takozvane grassroots kulture na području umjetničkih, kreativnih produkcija. U spektru različitih interpretacija zanima nas zapravo kako se kreativnost neovisnih digitalnih producenata, umjetnika i dizajnera, povezuje s kreativnim radom programera i hobista sa sličnim interesima u audiovizualnim sadržajima.»

Prezentirane zajednice, kao i nekolicina gostujućih predavača, prvenstveno su zaokupljene stvaranjem alata, odnosno sredstava za umjetničku produkciju, ali i implementiranjem tih alata u različite multimedijske projekte. Oni nisu eksplicitni zagovaratelji etike slobodnog softvera i slobodnih sadržaja u smislu otvorenog angažmana i aktivizma, ali u tim okvirima ipak djeluju. «Većina tih zajednica u svojoj grupnoj dinamici ima etiku otvorenog koda, slobodnog softvera i sadržaja, te su u tome bliski sličnim inicijativama kao što je Creative Commons i Free Software Foundationa. No njima je prije svega cilj stvoriti nove uvjete produkcije, liberalizirati alate i stvoriti infrastrukturu koja se može dijeliti unutar zajednice, te sustav prijenosa znanja i iskustava koji će učiniti stvar pristupačnijom širem krugu ljudi».

Za izložbeni segment projekta «Klasteri kreativnosti» odabrane su tri zajednice, koje su u proteklih nekoliko godina, smatra Blaće, postale ključni modeli u razvoju slobodnih audiovizualnih aplikacija. PureData je najpoznatiji programski jezik i okoliš otvorenog koda za audio produkciju. Koristi se, primjerice, u akademskim zajednicama za razna psihoakustička istraživanja, kreativci ga upotrebljavaju u razvoju novih digitalnih instrumenata, a u izvedbenoj umjetnosti ponekad služi za kontrolu interakcije zvuka, slike i pokretnih mehaničkih elemenata. Jedan od gostiju popratnog programa izložbe bio je Luka Prinčić, PureData umjetnik i edukator iz Ljubljane koji se u teatru bavio povezivanjem scenografije s interaktivnim zvukom. Od gostujućih praktičara publici se predstavio i Johannes Zmoeling, austrijski umjetnik koji je ujedno i programer.

Članovi triju predstavljenih zajednica sami nisu profesionalni umjetnici, iako povremeno nastupaju i u tom kontekstu. Primjerice, Blenderov prvi open source animirani film «Elephants Dream» potaknuo je raspravu na Berlinaleu, a prikazan je i u okviru jedne veće izložbe u MoMA-i u New Yorku. Jedan od ciljeva projekta je i okupljanje scene, odnosno ljudi koji bi se bavili takvim tipom kolaborativnih projekata, ili povezivanje onih koji se njima već bave.

Na izložbi je posebno istaknuta dugogodišnja aktivnost skupine kreativaca oko Blendera, koji je i marketinški u posljednje vrijeme najeksponiraniji, ne samo s vlastitom neprofitnom produkcijom, nego i sve češćom uporabom u okvirima komercijalnih filmskih projekata. Izložba ostaje otvorena u Galeriji ULUPUH do 30. travnja, s radnim vremenom između 19 i 22 sata. Na računalima se, između ostalog, mogu pogledati intervjui s članovima svih triju zajednica zajednica - Blendera, PureData i Processinga. Jedna od zastupljenih tema su principi samoorganiziranja, a upravo po načinu na koji se u takvim projektima formiraju produkcijski timovi, te entuzijazmu širih skupina ljudi, oni predstavljaju zanimljivu suprotnost klasičnim produkcijskim sustavima na kojima današnja industrija zabave funkcionira.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Klasteri kreativnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici