ZGRAF 10 donosi prijedloge, ali ne i promjene

06.05.2008. Print | Pošalji link

Jubilarni deseti ZGRAF kroz idućih će dvadesetak dana na nekoliko lokacija pokazati mnogo više od svoje središnje revijalne izložbe, kao i njenog tematskog segmenta, koji se otvaraju u domu HDLU-a.

Od 1975. ova se manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u organizaciji ULUPUH-a održava trijenalno, i sadrži izložbu međunarodnog karaktera, ali istovremeno služi kao platforma za okupljanje kreativaca, teoretičara i kritičara s namjerom da se propitaju temeljni problemi dizajna u suvremenom društvu. Odabir domaće i međunarodne produkcije kroz proteklih je tridesetak godina služio kako bi se hrvatski dizajn prikladno valorizirao postavljanjem u neposredan odnos sa svjetskim trendovima.

Deseto izdanje ZGRAF-a je, međutim, i ono u kojem se za tu manifestaciju pokušava očitati neka drugačija budućnost i moguće drugačija forma, što svakako uključuje i prisjećanje na dosadašnja iskustva. ZGRAF će se tako, u jednom dijelu programa, baviti samim sobom, kroz razgovore nekih od protagonista i sudionika od njegovog prvog izdanja 1975. do danas. Osim središnje revijalne izložbe koja se ove godine održava u Domu HDLU-a, u sklopu ove izložbe vidjet ćemo njih još pet u različitim drugim prostorima, uključujući i 'Future Retro' Slavimira Stojanovića u Galeriji Nova, a od 24. svibnja i samostalnu izložbu svjetske dizajnerske zvijezde Stefana Sagmeistera u Gliptoteci HAZU. Ravnateljica ZGRAF-a 10, Janka Vukmir, najavljuje ovu manifestaciju, između ostalog, i kao mjesto dijaloga, kako o suvremenom dizajnu i njegovom mjestu u društvu, tako i o samoj manifestaciji koja se u odavno zadanoj formi održava već tri desetljeća.

«Budući da ZGRAF s desetim izdanjem slavi 33. godišnjicu, htjeli smo skrenuti više pažnje na povijest, podsjetiti na tradiciju i kontinuitet, gdje smo samo jedna karika u lancu koja pokušava taj kontinuitet održati i istovremeno povisiti razinu». Jedna od izložbi također će se osvrnuti na ovu povijest, s katalozima, plakatima i naslovnicama ranijih izdanja. Nešto širi kontekst ponudit će i takozvana «Manje dobra izložba ZGRAF-a», s odabirom plakata za različite kulturne manifestacije iz zbirke Instituta za suvremenu umjetnost. Uz reviju, na kojoj se predstavljaju i nagrađuju najbolji realizirani dizajnerski radovi u međunarodnoj konkurenciji, svoje će izložbe imati i studenti zagrebačkog Studija dizajna, te dizajna i vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Bitna tema desetog izdanja ZGRAF-a, je i njegova buduća forma koja se, smatra Janka Vukmir, mora uskladiti s jasnije razmotrenom pozicijom dizajna u današnjem društvu i u kulturi. «Naša je ideja da se grafički dizajn, kao i svako stvaralaštvo, mora povezati sa svijetom oko sebe, i ne vidim da bi danas išta drugo imalo smisla. Dizajn je danas možda u boljoj poziciji nego neka druga područja u kulturi, ali onako kako ja vidim situaciju, ona je takva da osim silnih pojedinačnih uspjeha domaćih autora i činjenice da je možda solidno pozicioniran što se tiče odnosa s gospodarstvom, njegov položaj u kulturi nije dobar». Neki od prijedloga koje iznose organizatori ovogodišnjeg izdanja, tako se odnose na suradnju između različitih sektora i različitih grana kulture i društva. Govori se također o međunarodnim komparativnim razlikama, o temi obrazovanja dizajnera i edukaciji o dizajnu, povezivanju dizajnerske struke s arhitektima, povjesničarima umjetnosti i uspostavljanju dijaloga. Međunarodni gosti, koji su i članovi žirija, u svojim će predavanjima pokriti neka od ovih područja, te na različite načine pokazati na koji se način percepcija dizajna u Hrvatskoj mora promijeniti. Ipak, deseti ZGRAF prave promjene ostavlja svojim nasljednicima. Janka Vukmir komentira kako promjene prije svega koči kulturni sustav, koji jednostavno ne slijedi načine na koje bi se ZGRAF trebao mijenjati.

Središnja izložba realizirana je po tradicionalnom pravilniku ZGRAF-a, sadrži podjelu u osam kategorija grafičkog dizajna s glavnim kriterijem koji traži da su radovi realizirani. Pravilo se ne odnosi jedino na tematski segment, izložbu pod naslovom «Globalno / Lokalno», za koju je također bio raspisan natječaj. Početak ZGRAF-a slučajno se poklapa s održavanjem retrospektive Mirka Ilića, koji će sudjelovati u nekim od popratnih događanja, a već sutra će u Galeriji Nova biti otvorena i izložba Slavimira Stojanovića pod naslovom «Future Retro». Od međunarodnih gostiju svakako se izdvaja njujorški dizajner Stefan Sagmeister, koji u Zagreb dolazi pred sam kraj manifestacije, 24. svibnja, kada će održati predavanje i samostalnu izložbu u Gliptoteci HAZU. Njegovo gostovanje, napominje Janka Vukmir, organizacija duguje prethodnom izdanju ove manifestacije, na kojoj je Sagmeister odnio glavnu nagradu.

«Stefan Sagmeister je jedan od najpoznatijih svjetskih dizajnera, a publika njegovo ime možda najviše povezuje s dizajnom omota albuma Lou Reeda, Rolling Stonesa i Talking Headsa. Osim toga, napravio je takvu silnu količinu radova, da je već i sam popis naručitelja više nego impresivan. Radovi koje ćemo pokazati na izložbi inače nisu nastajali po narudžbi, nego u potpunosti autorski». Riječ je o jednom trendu u današnjem dizajnu, posebno zanimljivom zato što su takvi radovi često slobodniji, kreativniji, i može ih se čitati kao osobnije. Sama izložba sadržavat će radove realizirane za potrebe Sagmeisterove knjige «Things I have learned in my life so far», objavljene prije nekoliko mjeseci, a svaki od radova zapravo predstavlja jednu od 22 maksime koje je predstavio u knjizi.

Posebno intenzivan program pod naslovom 'ZGRAF javno' najavljen je za 7. svibnja, kada će niz međunarodnih gostiju, uključujući i članove žirija, održati seriju neformalnih prezentacija i predavanja. U prostorima Društva arhitekata Zagreba, s početkom u 11 sati, publici će se predstaviti glavna urednica časopisa Novum World of Graphic design Bettina Schulz, član beogradske umjetničke skupine ŠKART, a ujedno i grafički dizajner Đorđe Balmazović, dizajnerica Keiko Hirano, tipograf Nikola Đurek, te nekolicina drugih. Otvorenje ZGRAF-a 10 je 06. svibnja u 20 sati, nakon čega će biti održana i svečana dodjela nagrada.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Priprema se knjiga o povijesti grafičkog dizajna u Hrvatskoj
Dejan Kršić radi knjigu o grafičkom dizajnu u Hrvatskoj
Garaža ili gdje otvoriti 43. Zagrebački salon
Zagrebački salon primijenjenih umjetnosti i dizajna - u garaži
Bijenalni pregled dizajnerske produkcije
Izložba hrvatskog dizajna 0708 na Velesajmu
Stefan Sagmeister
ZGRAF 10 - 33 godine postojanja

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici