Projekt «Centrifugal» u Galeriji SC i MM Centru

30.05.2007. Print | Pošalji link

U prostorima Studentskog centra i Galerije SC ovih dana je ponovno živo, između ostaloga i zahvaljujući programu nazvanom «Centrifugal: Sekvenca II».

Reaktiviran je program Protokola SC, međunarodni teoretičari i umjetnici rade projekte sa studentima, polako počinje s radom i internet radio, održavaju se radionice i razne druge stvari, a najvažnije je da su se oko svega ponovno pokrenuli i studenti raznih fakulteta. «Centrifugal: Sekvenca II» zamišljen je kao dio projekta koji će s vremenom osim Zagreba obuhvatiti još nekoliko gradova poput Helsinkija i Belfasta. Osnovna tema «Centrifugala», kako ju je osmislila finska teoretičarka i kustosica Tara Elfving, vrti se oko pitanja odnosa centara i periferije, pri čemu se dakako koncentrira ne Europu, s jedne strane njene kozmopolitske centre, a s druge ona mjesta koja se mogu označiti kao rubna i 'off' upravo u odnosu na zamišljene granice Europe ili različite definicije tih granica.

Sve je krenulo s jednom radionicom u Londonu, na kojoj se okupilo nekoliko umjetnika i teoretičara čije su područje interesa ili rada društveno angažirani, prostornospecifični i suradnički procesi. Ideja je Tare Elfving, dakle, bila povezati praktičare i teoretičare iz Helsinkija, Londona, Zagreba, Belfasta i Istanbula, kako bi zajednički osmislili načine da se preispitaju različite mogućnosti mreža i povezivanja, te problematiziraju i reinterpretiraju teme i pojmovi kao što su centar i periferija, izvori i smjerovi moći, pitanja nacije, identiteta i tako redom. «Iza toga svega”, kaže Tara Elfving, “stoje određeni zajedniči kritički interesi ponajprije oko pitanja tranzicije i promjena koje se događaju u tim graničnim područjima, off centrima kao što su Belfast, Helsinki ili Zagreb. Jedno od tih pitanja je naš odnos prema Europi, kako promišljamo i definiramo njene granice u odnosu na različite identitete. Želimo vidjeti na koje je načine moguće mapirati te granice koje određuju ove prostore kao rubne ili periferne. U tom smislu nastojimo potvrditi i kako je tvrdoglava dihotomija centar-periferija zapravo upitna, i kako su ta mjesta također svojevrsni centri koji proizvode i definiraju Europu jednako kao i kozmopolitski centri.”

Fokus projekta razvijao se od individualnih zanimanja za određene teme, kroz dijaloge i razmjenu iskustava iz različitih sredina. «Ključna ideja koju istražujemo je ideja mreže, i općenito povezivanja koja nisu samo zasnovana na inicijativama institucija koje primjerice pozivaju umjetnike iz različitih sredina da rade na određenu temu ili određeni set pitanja. Zanima nas kako se mreže generiraju kroz prijateljstvo, osjećaj stvarnog iskrenog zanimanja i zajedničke motivacije bilo da je riječ o društvenokritičkim i političkim pitanjima, ili naprosto međusobnog zanimanja za umjetničke prakse svakog od njih pojedinačno».   

Kao voditelji radionica ili predavači u projektu sudjeluju umjetnici i teoretičari iz Helsinkija, Londona, Istanbula, Zagreba i Irske. Među njima je turski socilog Sezgin Boynik, koji u posljednje vrijeme s umjetnicom Minnom Henrikson, također sudionicom Centrifugala, radi istraživački projekt na temu umjetnosti i nacionalizma, udruga za arhitekturu i urbanizam Platforma 9,81, Aisling O'Beirn, Daniel Jewesbury i drugi. «Mislim da ključan motiv kod ovog pozivanja ljudi da se pridruže, nisu toliko bile teme kojima se bave, koliko modusi praksi kojima se bave. Za projekt je vrlo važno da okuplja ljude koji su prvenstveno vrlo otvoreni različitim suradničkim praksama, također umjetnike koji nastoje raditi izvan galerijskog sistema, promišljati ideju grada i razna kritička pitanja, što svakako definira i njihov rad općenito», nastavlja Tara Elfving.

Uz nju projekt je koordinirala voditeljica Protokola SC Nicole Hewitt. U suradnji sa studentima realizirano je nekoliko radionica čiji su rezultati predstavljeni na izložbi u Galeriji SC. Umjetnici iz Belfasta Daniel Jewesbury i Aisling O'Beirn osmislili su i vodili radionicu «Alternativne gradske ture». Mapiranje takvih tura temelji se na različitim neformalnim informacijama prikupljenim od lokalnog stanovništva, a uključuje, primjerice, smišljanje nadimaka mjesta, odnosno neformalnih imena koja su u svakodnevnoj uporabi ali se ne pojavljuju na službenim kartama grada. Arhitektonska udruga Platforma 9,81 održala je radionicu koja se bavi idejama i vizijama budućnosti turizma u Hrvatskoj. Nadovezujući se na njihov projekt Turističke transformacije, studenti i drugi sudionici kreirali su scenarije raznih prostora kao prostora usluga i predstavili svoje interpretacije takve budućnosti. Likovni umjetnik Kalle Hamm vodio je pak radionicu pod naslovom «Renaming», čiji je cilj bio iskopati tragove neobičnih lokalnih povijesti koje se kriju iza naizgled nezanimljivih ili beznačajnih imena.

Centrifugal se nadovezuje i na program Protokola SC, tako da čitav projekt uključuje i edukativni i diskurzivni moment. Pored radionica s umjetnicima već je realiziran niz predavanja i okruglih stolova, a u projekt su se aktivno uključili studenti povijesti umjetnosti, povijesti, likovne akademije i arhitekture. Dio toga je i radionica «Teorija narodu!» u okviru koje će čitalačke grupe studenata zajednički istraživati odabrane teorijske tekstove pod vodstvom nekoliko mladih povjesničara umjetnosti i filozofa. Najvažnije je, ističe Nicole Hewitt da će neki sadržaji koje su Centrifugal i Protokol SC inicirali, i trajno ostati dio ponude i sadržaja Studentskog centra kao okupljališta i mjesta za rad. Fotokopirna biblioteka osnovana za potrebe čitalačkih grupa «Teorija narodu!» bit će trajno dostupna u SC-u, tako da će studenti i dalje moći dolaziti i čitati odabrane teorijske tekstove. Također, u okviru programa Centrifugal lansiran je i internet radio Studentskog centra koji bi trebao funkcionirati kao posve otvorena forma, i bit će namijenjen slobodnom stvaranju programa, a ne samo pasivnom slušanju.

Internet radio koji je pokrenula Kultura promjene SC nastavit će funkcionirati i nakon što program završi. Turski sociolog Sezgin Boynik, koji je u slobodno vrijeme DJ pod imenom Trash Mangle, puštao je tursku surf glazbu iz osamdesetih, poseban dio programa trebao bi biti osmišljen kako bi se 'ozvučile' inače nečujne zajednice u Zagrebu, poput izbjeglica, azilanata, staračkih domova i kulturnih centara. Ostatak programa otvoren praktično za sve zainteresirane, dakle tko god želi iskoristiti mogućnost prezentacije bilo kakvog audio materijala, ako nije vulgaran i uvredljiv, može doći u Galeriju SC svaki dan između 17 i 20 sati i iskoristiti priliku, i to nije jedino što će se u sklopu projekta Centrifugal događati do sredine lipnja.

(M.G.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici