Kovačević, Bagić i Srdarev na izložbi u New Yorku

16.06.2008. Print | Pošalji link

Vijesti o nagrađenim mladim hrvatskim dizajnerima i njihovim sudjelovanjima na međunarodnim izložbama u posljednje vrijeme stižu sve češće.

Stoga postaje teško govoriti samo o individualnim uspjesima, i umjesto toga ističe se uspjeh čitave nove dizajnerske scene, barem u području grafičkog dizajna. Jedan od proboja dogodio se prije dvije godine, kada se na popisu dobitnika petog izdanja bijenalne ADC-ove nagrade 'Young Guns' za dizajnere mlađe od trideset godina, našlo čak osam autora iz Hrvatske. Među njima su bile i Lina Kovačević i Maja Bagić, kojima je ta nagrada nedavno omogućila da sudjeluju u pozivnom natječaju za izložbu 'The Undiscovered Letter' u New Yorku. Natječaju su, naime, mogli pristupiti isključivo Young Gunsi iz prethodnih izdanja nagrade, a Lina Kovačević i Maja Bagić prijavile su se zajedničkim radom, povukavši sa sobom kao suradnika i ilustratora Danijela Srdareva.

Izložbu 'Undiscovered Letter' organiziraju, naravno, njujorški Art Directors Club, kao osnivač nagrade, organizacija Lettera 27 i Moleskine, talijanska kompanija čije su istoimene male crne bilježnice stekle priličnu popularnost među kreativcima, pa tako i dizajnerima. Humanitarni aspekt zajedničkog projekta 'The Undiscovered Letter' nosi Lettera 27, neprofitna zaklada koja se bavi podizanjem razine pismenosti i edukacije, a i sama tema natječaja i misija projekta preslikani su iz njihovog imena, odnosno područja interesa.
Riječ je o pomalo neobičnom tipografskom zadatku koji se tiče nepostojećeg 27. slova modernog latinskog alfabeta. Kao poticaj za razmišljanje, u natuknicama su navedene mogućnosti kako je slovo možda izgubljeno, ukradeno, izbrisano, kako je možda riječ o hibridu, ključu za dešifriranje 'izvornog', univerzalnog jezika, ili sponi pisane i izgovorene riječi. Jedino zajedničko radovima 27 odabranih finalista, kaže Maja Bagić, je istraživački pristup, bez formalnih i konceptualnih sličnosti. 'Tema je bila jako široko postavljena, a i po onome što sam vidjela od radova drugih dizajnera, nisam sigurna je li baš cilj bio dobiti konkretan odgovor. Više bi bila riječ o istraživanju oko ideje neke buduće komunikacije.'

Rad je mogao biti realiziran u bilo kojoj formi i mediju, od tipografije do videa, fotografije, billboarda, web stranice, ili nekog posebno osmišljenog događanja. 27. slovo latinskog alfabeta, u prilično slobodnim propozicijama natječaja, moglo je biti pronađeno kao 'stvar', 'alat', 'mjesto' ili 'iskustvo'. Naglasak je, dodaje Lina Kovačević, bio na procesu, te se od sudionika tražilo da uz finalni proizvod prilože nacrte svojih ideja i skice u maloj Moleskineovoj bilježnici koju su dobili poštom. 'Na samom početku smo krenuli razgovarati o tome što bismo mogli napraviti, a onda smo shvatili da je sam proces razgovora i tematiziranja priče oko komunikacije i 27. slova latinskog alfabeta upravo ono što tražimo. Taj proces smo zatim počeli dokumentirati, označavajući različite točke na tijelu, ni ne znajući hoće li oblici koje dobivamo kroz zabilježeni govor tijela ličiti na nešto što bi se moglo nazvati tipografijom. Na kraju smo dobili nešto što 'liči' na slovo, ali i tri potpuno različite forme'. Traženo 27. slovo tako je ostalo zabilježeno u gestikulaciji svakog od troje autora tijekom razgovora o temi, zadatku i idejama koje su iznosili. Određene točke na tijelu bile su obilježene zelenom ljepljivom trakom, a zatim su napravljene fotografije, te konačno plakati s nekima od dobivenih formi.

Temu je u projekt 'The Undiscovered Letter' donijela neprofitna organizacija 'Lettera 27', sudionike je, kao osnivač nagrade Young Guns, uveo Art Directors Club, a marketinšku korist od svega toga imat će dakako i Moleskine. Bilježnice s crnim vodonepropusnim koricama i elastičnom trakom popularnost dobrim dijelom duguju legendi ispisanoj na svakom primjerku, koja kaže kako su Moleskine u džepu nosili, primjerice, Pablo Picasso, Henri Matisse i Ernest Hemingway. Istina je, doduše, nešto kompliciranija, budući da je brand zapravo registriran tek prije desetak godina, ali Moleskine i dalje radi na izgradnji mita, a 'Undiscovered Letter' svakako je dio toga.

Lina Kovačević, Maja Bagić i Danijel Srdarev su redom profilirani autori. Lina Kovačević iza sebe ima, primjerice, nagrađivane plakate za Human Rights Film Festival, zamišljene kao okvir unutar kojeg su prolaznici i publika ispisivali različite komentare na festivalsku temu, ili interaktivni banner koji je omogućavao bilo kome na internetu da mijenja njegov sadržaj gdje god je ugrađen. Maja Bagić je 2005. osnovala grafički studio 'KO:KE kreativna farma', radovi su joj također nagrađeni i objavljivani u različitim međunarodnim publikacijama, a upravo je osvojila i 'Gold Award' na Graphis Poster Annualu u New Yorku za plakat Festivala europske kratke priče. Danijel Srdarev s njom često surađuje kao ilustrator, ali unoseći u zajedničke projekte neuobičajenu dozu osobnosti svojim prilično prepoznatljivim crtačkim rukopisom.

Nagrada Young Guns promovira mlade kreativce kao buduće dizajnerske zvijezde, a projekti marketinško-humanitarnog karaktera poput 'Undiscovered Letter' za svoj uspjeh i vidljivost upravo trebaju sadašnje ili buduće zvijezde grafičkog dizajna. Lina Kovačević i Maja Bagić zajednički su se prijavile na natječaj kao bivše dobitnice nagrade, iako nikad ranije nisu surađivale, a skupa sa Serdarevim proizvele su nešto iza čega vire tri različite osobnosti, a ne jedno dizajnersko 'ime'. 'Vrijeme egomanijak-autora definitivno je prošlo, a dijeljenje i razmjena ideja puno su zanimljiviji' - kaže Lina Kovačević.

Izložba 'The Undiscovered Letter', na kojoj su predstavljeni radovi 27 finalista na temu 27. slova, nedavno je otvorena u galeriji Art Directors Cluba u New Yorku. Bliži se i novo izdanje bijenalne ADC-ove nagrade Young Guns, koje će se održati krajem ljeta, a tom prilikom će biti promovirano i limitirano izdanje Moleskine bilježnica s reproduciranim odabranim radovima i skicama mladih dizajnera. Kao bivše pobjednice, Lina Kovačević i Maja Bagić ne mogu se ponovno natjecati za Young Guns, tu ćemo možda ove godine vidjeti neka druga domaća imena, ali za ove dvije autorice i Danijela Srdareva čuti ćemo sigurno ponovno, i to vrlo skoro.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Perforacije - festival izvedbenih umjetnosti
Perforacije između performansa, kazališta i netradicionalnog
Noviteti Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade
Jedinstvo čeka toplije dane
Liga vremena - Goran Sergej Pristaš
Jelena Vukmirica ima 'Osobnu iskaznicu'
'Osobna iskaznica' - monodrama Jelene Vukmirice
1 siromašan i jedna 0 - Tomislav Medak & Goran Sergej Pristaš
Nova predstava BAD Co. nadahnuta filmom

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici