'Ground Lost' u Galeriji Nova

22.05.2007. Print | Pošalji link

Početkom ove godine kustoska udruga WHW u Grazu je priredila izložbu pod naslovom «Ground lost», na kojoj je sudjelovalo osmero umjetnika i umjetnica mlađe generacije.

Uz još nekoliko međunarodno priznatih autora, na njoj su sudjelovali i David Maljković, s kojim je WHW više puta surađivao i ranije, zatim Tina Gverović i Ben Cain, te Vlatka Horvat, koja živi i radi u New Yorku, a domaća se publika s njenim radom imala priliku upoznati na samostalnoj izložbi u Galeriji Nova. Nova, zagrebačka verzija izložbe zadržala je isti naslov i iste autore, ali neki od radova koji su bili realizirani u Grazu ovog su puta pokazani u prilagođenoj verziji ili su zamijenjeni novima.

Prema riječima Ivet Ćurlin, izložba je nastala kao rezultat nekih recentnih istraživanja WHW-a, a njena tema i fokus razvili su se kroz razgovore sa samim umjetnicima čije radove povezuju neki zajednički interesi. Posrijedi je i generacijska priča, budući da su svi rođeni sedamdesetih godina. «Zajedničko predstavljenim radovima je», tumači Ivet Ćurlin, «promišljanje novih modela dekonstrukcija klasičnih modela reprezentacije u današnjem svijetu gdje se na neki način gubi tlo pod nogama. Radi se o sličnom mentalnom i emotivnom reagiranju na gubitak snažnih odrednica, gubitak osjećaja identiteta i pripadnosti, te poigravanju s klasičnim reprezentacijskim formama ili njihovom ambivalentnom čitanju».

Kada se govori o dekonstrukciji postojećih formi prikazivanja, najbolji su primjeri dva rada koja oba polaze od dokumentarnog materijala vezanog uz pojedine sportske događaje. Nasan Tur koristi uvećane isječke crno-bijelih dokumentarnih fotografija s ljetnih Olimpijskih igara 1972., na kojima se vide detalji uzdignutih ruku. Odabir fotografija nije nimalo slučajan. Naime, Olimpijske igre u Münchenu 1972. bile su zamišljene kao događaj koji će predstaviti poslijeratnu Njemačku u novom, optimističnom svjetlu, a službeni moto Ljetnih igara te je godine bio “Sretne igre”. S druge strane, Olimpijske igre 1972. ostale su zapamćene po otmici izraelskih sportaša koja je završila masakrom. Sportski trijumf dokumentiran na fotografijama čije isječke koristi Nasan Tur, u ovom kontekstu poprima zlokobne konotacije te ga se, kaže Ivet Ćurlin, može iščitati kao i potencijalno političku gestu.

Izloženi crteži Tine Gverović i instalacije Bena Caina radovi su koji se na različite načine bave pitanjem naracije, istražuju konstruirani karakter realnosti i prostorno-vremenskih koordinata. Radovi Tine Gverović dio su većeg ciklusa čija je tema doživljaj i idealizacija dalekih mjesta kao romantičnih prostora avanture, dok Ben Cain konstruira pseudodokumentarnu priču oko nepostojeće osobe i njenog prisjećanja na prošlost jednog konkretnog prostora u Zagrebu.

Umjetnička knjiga «Portable memorial» Jeremiah Daya sastoji se od serije fotografija snimljenih tijekom putovanja na različita mjesta čija je važnost obilježila umjetnikova razmišljanja o odnosu povijesti, fikcije i politike. Beogradski umjetnik Ivan Grubanov na izložbi predstavlja videoinstalaciju «Beauty of Believing», koja prikazuje snimku vatrometa povodom nekog neodređenog javnog događanja koje bi moglo biti koncert, politički govor ili protest. U sklopu prve izložbe «Ground lost» u Grazu Vlatka Horvat izlagala je kolaže kojima demonstrira različite mogućnosti prenamjene galerijskog prostora, no ovog puta u Zagrebu izlaže kolaže fotografija ljudskih figura sastavljenih preslagivanjem pojedinih elemenata.

David Maljković je na dvije ranije izložbe u Galeriji Nova izlagao radove iz serije «Scene for the new heritage», te videoinstalaciju «These Days», koje su se doticali teme spomenika i moderne arhitekture. Ovog puta izloženi su samo kolaži koji su dio serije u kojoj Maljković slobodno interpretira određene arhitektonske objekte. Maljkovićevi radovi inspirirani spomenicima bili su ujedno poticaj za neke nove izložbene projekte WHW-a, tako da će već krajem lipnja u Galeriji biti održana izložba o Vojinu Bakiću. Polazište za to novo istraživanje i kustoski izlet WHW-a u povijest umjetnosti druge polovice dvadesetog stoljeća, je trend tumačenja djela modernizma ispražnjenog od ideologije, a njihova zamisao je vratiti ih u njihov izvorni kontekst.

(M.G.)

Pročitajte i ...
'Od čega čovjek živi?' - 11. Istanbulski bijenale
Istanbulski bijenale - uspjeh kustoskog kolektiva WHW
'Dodiplomsko obrazovanje' Siniše Labrovića uskoro će biti ukoričeno!
Priručnik za kriminal Siniše Labrovića na Istanbulskom bijenalu
Katalog 'Insert' - sve što ste htjeli znati o domaćoj video umjetnosti
'Insert' - katalog retrospektive hrvatske video umjetnosti
Likovnost - godišnji pregled 2007.
Hrvatski kustosi u Apexartu
«Stalking with stories» u njojorškoj galeriji Apexart
Izložba zanemarenog umjetnika

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici