Vedran Perkov – dobitnik nagrade 'Radoslav Putar'

12.06.2007. Print | Pošalji link

Iako je u posljednjih par godina osnovano još nekoliko nagrada za mlade suvremene umjetnike, nagrada «Radoslav Putar» i dalje je ostala jedina godišnja.

Osim toga, nekako je i posebna u svojim pravilima i proceduri, rastegnutom godišnjem ciklusu, pa i činjenici da je bila prva te vrste. Finalisti «Putara» tako se odabiru nekoliko mjeseci prije same dodjele, kako bi neko vrijeme svi ravnopravno uživali status mladih umjetničkih zvijezda. Naravno da to zvuči pomalo naivno i nezgrapno za domaće umjetničko podneblje, ali Nagrada «Putar» od samog je početka nastojala uvesti na scenu upravo takve trenutke i graditi pozitivan kontekst oko mladog stvaralaštva, a već i sam ulazak u finale mnogi umjetnici uredno upisuju u svoje biografije.

Zvijezde su ove godine Renata Poljak, Maja Marković, Ines Matijević i Vedran Perkov, a napetost je, kao i obično, kulminirala prije otvorenja Finalne izložbe i proglašenja pobjednika. Nagradu je odnio Vedran Perkov, mladi umjetnik koji odnedavno predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a uz Renatu Poljak najviše je i izlagao među kandidatima, iako to u propozicijama nagrade i nije presudan uvjet. Nagrađeni rad Vedrana Perkova zapažen je i po tome što je vjerojatno prvi u dosadašnjoj povijesti “Putara” koji se izravno referira na samu instituciju nagrade.

Na izložbi u Galeriji Galženica, Perkov je, naime, izložio bistu Radoslava Putara na visokom crvenom postamentu. Kontekst je pak jasniji kada se pročita naziv rada, koji glasi: «Radoslave, samo smo nas dva muška na izložbi!» Negdje između mačističke izjave i panične konstatacije, taj komentar pomalo je i ironičan na račun same nagrade, koja u svojoj višegodišnoj tradiciji naglašeno nastoji održati neku vrstu ravnoteže u zastupljenosti umjetnica i umjetnika, onih iz Zagreba i onih iz drugih krajeva. Iako, kako sam kaže, crpi inspiraciju iz specifičnog konteksta u kojem izlaže, neka su promišljanja i stavovi Vedrana Perkova ipak konstanta.

Bista Radoslava Putara izrađena je od stiropora i gipsa, od jeftinog materijala kao i većina dotadašnjih radova. Za njega se tako obično kaže kako je «kritičan prema ideji napretka i tendencioznoj prezentaciji perfekcije». Objekti koje proizvodi u posljednje vrijeme većinom su simulakri predmeta iz svakodnevice, ogoljenih od svoje uobičajene funkcije, boje i blještavila, poput drvenog automobila, ili gipsanih ljuštura poker aparata i video-igara. Istodobno, to odražava i njegovu naklonost prema gruboj 'uradi sam' estetici nasuprot tehničkom savršenstvu i dorađenosti, pa i stav prema predmetima kao statusnim simbolima. «Kroz jeftine materijale i izradu pokušavam ukazati na površnost, dok je vrijednost negdje dublje» - kaže Perkov.

Kao dobitnik nagrade, Vedran Perkov na jesen će proboraviti dva mjeseca u New Yorku, u prestižnom centru International Studio and Curatorial Program. Samostalna izložba, koja redovno dolazi također kao dio nagrade, trebala bi biti rezultat stečenog iskustva u New Yorku. Finalnom izložbom i proglašenjem pobjednika, nagrada «Radoslav Putar» za 2007. došla je ponovno do sredine ciklusa koji je osmišljen s jedinom svrhom da se održi pozornost na pobjedniku. Vedrana Perkova skoro čeka studijski boravak, početkom iduće godine samostalna izložba u Galeriji Miroslav Kraljević, a onda sve kreće ispočetka. Novost je da je nagrada nedavno dobila zasebnu web adresu, a ako još niste, Finalnu izložbu možete razgledati u Galeriji Galženica do 01.07.2007.

(M.G.)

Pročitajte i ...
Otočka karta - skupna izložba
Marko Tadić - novi dobitnik nagrade Putar
Marko Tadić – dobitnik nagrade Radoslav Putar za 2008.
Marko Tadić dobitnik je nagrade Radoslav Putar
Vedran Perkov izlaže nakon boravka u New Yorku
Vedran Perkov autoironijom opravdava nagradu Nagradu Putar
Objavljen natječaj za nagradu Radoslav Putar

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici