'Boys and their toys' - o dječacima i njihovim igračkama

23.09.2008. Print | Pošalji link

Osim kao umjetnica, Lala Raščić je zadnjih godina povremeno aktivna i kao kustosica izložbi, u kojima kroz radove drugih, uglavnom mlađih autora, pokušava propitati neke vlastite umjetničke interese.

«Izložba nekad zvana Boys and their toys» u Galeriji SC, ostaje dijelom na tom tragu, ali više po raspoloženju koje bi u njoj trebalo vladati, te po jako naglašenim pop elementima kod odabranih umjetnika. Riječ je o davnoj ideji koju je Lala Raščić za Galeriju SC razrađivala zajedno s povjesničarkom umjetnosti Martom Kiš, a čiji je radni naslov bio «Boys and their toys», no kako se prvotni prijedlog modificirao u nešto pomalo drugačije, i on je neznatno promijenjen. Osnovna namjera bila je pozvati na sudjelovanje samo muške umjetnike, i to zato što, kako kaže autorica, na sceni već ima puno izložbi koje u prvom planu imaju žensku umjetnost i queer. Umjesto toga, u radovima ukupno 15 svojih domaćih i svjetskih kolega ona pokušava pronaći odgovarajuću 'mušku poetiku'. Posrijedi nije nikakva 'macho' priča, nego kako to i naslov sugerira, dječaci s njihovim raznoraznim - igračkama. 

«Mislim da je ono od čega polazimo upravo suprotno od macho poetike, izložba možda čak predstavlja muške autore u izrazito anti-macho svjetlu. Formalni motivi iz 'muške' ikonografije ovdje se često preobražavaju u nešto puno nježnije, senzibilnije, odnosno osjećajnije. To su radovi u kojima muškarci, na neki način, pokazuju svoju nježnu stranu.» Budući da se smatra laikom u tom području, Lala Raščić ne inzistira ni na kakvoj određenoj teorijskoj podlozi, i taj posao radije ostavlja drugima. Namjera je, uostalom, bila proizvesti zabavnu izložbu koja polazi od nečeg što se može okvirno nazvati muškom ikonografijom. «Razmišljali smo o tome što sve općenito spada u tu mušku ikonografiju, pa smo identificirali motive kao što su: automobil, sport, puške, superjunaci i videoigre. To su bili formalni okviri koje smo si Marta Kiš kao koautorica i ja zadale.»

Rad Denisa Kraškovića «Spasi ugroženu gljivu» bio je prije par godina pokazan u okviru njegove samostalne izložbe u HDLU-u. Riječ je doslovno o igri na ploči, nečemu poput tradicionalne 'Dame' kombinirane s ekološkom tematikom, za koju je i inače zaigrani Krašković sam smislio pravila i izradio figure. Kraškovićeva igra nalazit će se ispred same galerije, kao i prevrnuti automobil generacijski daleko starijeg Ivana Kožarića koji je Lala Raščić prvi put vidjela na njegovoj retrospektivi u Umjetničkom Paviljonu. Jedan od najmlađih umjetnika na izložbi je Luka Hrgović, student na Odsjeku za nove medije zagrebačke ALU, koji se zahvaljujući YouTubeu proslavio i izvan strogo umjetničkih krugova duhovitim kratkim filmovima kao što su «Servus» i «Epopeja o bureku».

Luka Hrgović predstavlja se radom «Construction workers lunching on a crossbeam», reinterpretacijom istoimene povijesne fotografije iz 1932. godine u kojoj on sam inkarnira 10 likova s izvorne fotografije.

Radovi američkog umjetnika Michaela Smitha posebno su važni za Lalu Raščić, jer u njima nalazi određenu bliskost sa svojim vlastitim interesima. Kao jedan od pionira performansa i videoumjetnosti, Smith je još od sedamdesetih zaokupljen različitim popularnim oblicima zabave, s vrlo jakim naglaskom na humorističnim elementima. Na izložbi će pokazati niz svojih videa nastalih u protekla tri desetljeća. “U svojim videoradovima i performansima on obično nastupa kroz alter-ego pod imenom Mike. Mike je muškarac izgubljen u konzumerskom svijetu, tragikomična inkarnacija običnog čovjeka, a Smith u toj ulozi pokazuje ranjivost muškarca koji funkcionira pod određenim socijalnim opterećenjima. To su beskrajno smiješni radovi, a meni su osobno bitni jer se referiraju na na proizvode industrije zabave i opća mjesta iz popularne kulture.”

Alec Finley predstavlja se radom u kojem kroz upotrebu tehnologije i plesnih izvedbi tematizira tipičnu mušku opsesiju nogometom. Uz taj motiv, ali na nešto drugačiji način, vezan je i mladi britanac Dan Shaw-Town. Ivan Fijolić je pak očigledan izbor, obzirom da u svojim radovima često preuzima američke superherojske ikone. Brody Condon dosad se uglavnom bavio prearanžiranjem elemenata iz svijeta računalnih igara, koristeći njihovu grafiku i animacijske algoritme kako bi, primjerice, rekonstruirao scene iz Biblije ili Elvisove mrtvačke spazme. Condon je očito u koraku s tehnološkim napretkom, a u novom radu 'Without sun» ide dalje od estetike igara i osvrće se na recentni trend na Internetu, gdje su ljudi preko servisa YouTube masovno počeli postavljati kućne snimke vlastitog haluciniranja pod utjecajem droge slavie divinorum. Pogledamo li unatrag, zanimljivo je primijetiti kako se Condon kreće uglavnom oko univerzalnih tema kao što su život, smrt i spiritualno iskustvo.»

Osim spomenutih, na «Izložbi nekad zvanoj Boys and their toys» sudjeluju i Michael Dans, Kristijan Kožul, Ivan Marušić, Mladen Miljanović, Nathan Parker i Marko Tadić. Otvorenje izložbe, najavljeno za 23. rujna u 19 sati, događa se paralelno s prvim današnjim projekcijama festivala 25 FPS, koje se odvijaju u neposrednom susjedstvu Galerije Studentskog centra. Nakon oba otvorenja, u 22 sata, galerijska publika preselit će u prostor &TD-a, gdje će slovenski umjetnik Luka Prinčić izvesti audio-video performans u kojem digitalno dekonstruira filmove Maye Deren. Sama izložba inače traje do 16. listopada.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici