Max art fest na Kvatriću, a revolucija na čekanju

02.10.2008. Print | Pošalji link

Između svih spektakala, između grandioznih događanja i bučno najavljivanih evenata rodio se Max art fest.

Tako se nekako najavljuje nova manifestacija suvremene umjetnosti, očigledno festivalskog tipa, i ni izbliza onako suptilna i tiha kao što bi se možda očekivalo od nečega što se strateški pozicionira 'između svih spektakala'. Max art fest, kao i sve ono 'između' čega se nalazi, nastupa jednako grandiozno, s jednako bučnom najavom i jednako hektično. Dijelom, razumljivo, i zato što se treba izboriti za pozornost usred gradske buke i žurbe. Sva festivalska događanja odvijaju se, naime, u širem krugu oko Kvaternikovog trga, uključujući tamošnje garaže, robnu kuću, lift, komercijalni pothodnik, pa i obližnji stadion. 

Festival počinje u petak 3.10. već u jutarnjim satima prvom vožnjom 'art tramvaja' od Remize prema Maksimirskom stadionu, nakon čega slijedi niz drugih događanja, koja će kulminirati otvorenjem velike izložbe «Revolucija na čekanju» na drugoj razini garaža na novom Kvatriću. Sve je to samo dan prije otvorenja Salona revolucije, kao nove inkarnacije Salona mladih, i još u okvirima obljetnice revolucionarne '68. Idejni tvorac i umjetnički direktor Max art festa Leo Katunarić kaže kako je sve proizašlo iz neobaveznih razgovora skupine suvremenih umjetnika. «Nekako smo se složili da živimo u doba koje više ne možemo nazvati postmodernim. Nema više reminiscencija na poetike prošlosti, ovo je vrijeme iščekivanja u kojem bi se nešto trebalo dogoditi, ali nitko ne zna što je to točno. Možda to bude propast svijeta, a možda nova revolucija. Iz toga se formirao koncept 'Revolucije na čekanju'. Za razliku od uobičajene prakse izložbi i natječaja koji u propizicijama imaju dobna ograničenja ili ograničenja u odabiru medija, želimo vidjeti što ljudi raznih generacija mogu zajedno.»

Na izložbi će tako biti pokazane i slike Ede Murtića, i radovi Vlade Marteka, Matka Vekića, Željka Badurine, Daniela Kovača, Gordane Bakić, Marijana Crtalića, Siniše Majkusa, kao i uvjerljiva fotografska sekcija s Miom Vesovićem, Petrom Dapcem, Ivanom Posavecom i drugima. Neki od projekata rađeni su specifično za festival, a jedan od njih je i takozvani art tramvaj, odnosno akcija Kadele grupe pod naslovom 'Umjetnik a ne tramvaj', nakon koje slijede još dvije sa sličnom porukom: 'Umjetnik a ne stadion' te 'Umjetnik a ne zločinac'. «Inspirirao nas je prošlogodišnji članak u Jutarnjem listu koji govori o jednom haaškom zatvoreniku koji u slobodno vrijeme slika. Tako smo, u jednom slikarskom društvu, započeli raspravu o tome je li netko umjetnik samo zato što slika ili zato što ga to relaksira. Kako jako volimo označavati stvari, etiketirati ih. Jednom etiketiran kao umjetnik, zločinac ili nešto drugo,  nitko se više ne može riješiti etiketa i vrtimo se u krug. Projekt se tiče 'proizvodnje uzaludnosti'. ZET nam je dao jedan stari tramvaj kojeg ćemo obući u tkaninu i na njemu napisati 'Umjetnik a ne tramvaj'.»

Uz sve ovo u okviru festivala, ali uživajući razmjernu autonomiju, ponovno će oživjeti i neki davni, ali ne i zaboravljeni projekti. Kustosica Nada Vrkljan tako nakon dugo vremena predstavlja skupinu zagrebačkih umjetničkih autsajdera ili marginalaca, a Sanja Iveković reaktivira Ženski umjetnički centar Elektra, koji su 1997. osnovale umjetnice, aktivistice i teoretičarke sa namjerom da se domaća feministička umjetnička praksa i teorija podrži i učini vidljivom.

Elektrina Privremena ženska mjesna zajednica počinje sa svojim aktivnostima već u petak u 18 sati na adresi Šrapčeva 12 u blizini Kvaternikovog trga, gdje će se kroz tri dana održati serija filmskih i video projekcija, prezentacija i diskusija. Art tramvaj na svoju prvu vožnju od Remize do Stadiona Maksimir kreće u petak 3. listopada u 10 ujutro, otvorenje izložbe «Revolucija na čekanju» je u 20 sati u garaži na Kvatriću.

(M.G.)

Pročitajte i ...
Max art fest 2009.
Garaža ili gdje otvoriti 43. Zagrebački salon
Zagrebački salon primijenjenih umjetnosti i dizajna - u garaži

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici