Objavljen voluminozni katalog zbirke MSU-a

11.10.2008. Print | Pošalji link

Iako Muzej suvremene umjetnosti nosi to ime već punih deset godina, u potpunosti će ga opravdati tek otvorenjem nove zgrade, u kojoj će njegova zbirka po prvi put biti predstavljena na pravi način.

No, priča o zbirci i prvim naznakama onoga u što će se ona pretvoriti počinje zapravo mnogo ranije. Još sredinom pedesetih, kada je formalno osnovana kao gradska Galerija suvremene umjetnosti, ta je institucija imala stotinjak sakupljenih djela. Prerastanje u muzej najavljeno je 1986. velikom izložbom u današnjim Klovićevim dvorima pod naslovom «U susret Muzeju suvremene umjetnosti», ali adresa na Katarininom trgu nije se mijenjala, čak ni nakon optimističnog preimenovanja krajem devedesetih.

Prvi sveobuhvatan katalog zbirke MSU-a, bogato ilustrirana publikacija na preko 700 stranica zbog čiste svoje veličine nazvana «Volumen», promovirana je kao još jedna najava sada ipak bliže budućnosti. Ona je proizvod intenzivnog rada na zbirci posljednjih nekoliko godina, nužan da bi se o zbirci i njezinoj vrijednosti uopće moglo objektivno raspravljati. Ipak, manji ili veći dijelovi zbirke predstavljani su u okviru brojnih izložbenih projekata, kako u Zagrebu, tako i izvan granica Hrvatske. Dvije prošlogodišnje izložbe avangarde u hrvatskoj umjetnosti temeljile su se upravo na tom materijalu, a izložba «Bit international» u ZKM-u u Karlsruheu prikazuje značajan dio djela iz razdoblja Novih tendencija. Ova posljednja govori istodobno o ključnoj ulozi koju je Galerija suvremene umjetnosti odigrala u osnivanju tog pokreta, kao i o ucrtavanju Zagreba na kulturnu kartu Europe.

O tome i mnogim drugim stvarima svjedoči i katalog zbirke pod naslovom «Volumen», koji, prema riječima ravnateljice MSU-a Snježana Pintarić, pruža uvid u pedeset godina sakupljanja i stvaranja jedne vrlo specifične kolekcije. «Fundus je već valoriziran ne samo u Karlsruheu, nego i nekim ranijim izložbama posvećenim konstruktivnoj i kinetičkoj umjetnosti, ali ima još puno imena i djela koja tek treba upoznavati. Još jedan razlog za izdavanje kataloga je i komunikacija. Ne možete komunicirati to što imate, ako to što imate ne pokazujete i o tome ne diskutirate. Katalog je u tom smislu podloga za komunikaciju o prošlim sakupljačkim vremenima Muzeja, kao i naznaka za ono što bi u budućnosti Muzej trebao raditi.»

Autori su u katalogu predstavljeni abecednim redom, pri čemu su djela pojedinog umjetnika poredana kronološki, od Marine Abramović kao prve, nadalje. Osim već spomenutih Novih tendencija, zbirka sadrži i značajan broj djela konceptualne umjetnosti domaćih i stranih autora, što govori o pravovremenom prepoznavanju i vrlo aktivnom sudjelovanju u umjetničkim zbivanjima sedamdesetih. Osim otkupne politike, veliku ulogu u formiranju internacionalne zbirke odigrale su i brojne donacije, među kojima treba istaknuti i onu Francesca Conze, s pedesetak djela pripadnika pokreta Fluxus.

Osim popisa više od 4300 djela, «Volumen» sadrži i popis svih izložbi održanih u muzeju od 1955. do kraja 2006. Što se odabira reprodukcija tiče, njegova logika nema nužno veze sa selekcijom unutar budućeg stalnog postava, koji će dobiti svoj zasebni katalog. Grafički dizajn kataloga potpisuju nagrađivani dizajneri Juri Armanda i Karl Geisler iz studija Produkcija 004. Njihova je uloga, između ostalog, kaže Snježana Pintarić, bila proizvesti nešto što je atraktivnije od samog popisa umjetnika po abecednom redu i njihovih djela. «Katalozi zbirki najčešće su dosadne publikacije. Željeli smo učiniti sve da ovaj ne bude dosadan, tako da on sadrži i dokumentarne fotografije s otvorenja i priprema izložbi, a osim toga zamišljen je i da funkcionira kao radna knjiga za stručnjake, a ne samo reprezentativni predmet na polici.»

Iako su na pozivnici bili navedeni kao jedni od predstavljača, na promociji kataloga zbirke MSU-a «Volumen» nisu sudjelovali ni ministar kulture Božo Biškupić ni gradonačelnik Milan Bandić kao glavne figure u financiranju izgradnje novog muzeja. Zbirka se u međuvremenu, zahvaljujući muzealcima koji svejedno nastoje raditi svoj posao, može gledati i čitati na papiru. Kako sada stvari stoje, MSU bi mogao biti otvoren na proljeće 2009. godine, ali, poučeni dosadašnjim iskustvima, ovog puta nitko od aktera više ne spominje neke precizne termine.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Okovani Galileo - Branko Brezovec
Brezovčev 'Okovani Galileo' otvara kazališnu sezonu u MSU
'Okovani Galeileo' - nova predstava Branka Brezovca
Ješa Denegri: 'Srnecovi eksperimenti bili su zadnja riječ u umjetnosti svog vremena'
MSU izložio 'Prisutnu odsutnost' Aleksandra Srneca
GODIŠNJI PREGLED: Likovnost 2009.
MSU: Zbirke u pokretu
Filmske mutacije i Instalacije za kino u MSU-u
Otvara se Muzej suvremene umjetnosti
Konačno otvorenje Muzeja suvremene umjetnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici