Ekskluzivno: Političke spletke oko izbora Upravnog vijeća MSU

19.04.2007. Print | Pošalji link

Priča oko političkih muljaža pri izboru Upravnog vijeća MSU, natječaja za novog ravnatelja i posljedične odluke o koncepciji stalnog postava u novoj zgradi, ni izdaleka nije gotova.

I dok se očekuje da zastupnici Gradske skupštine 19.04.2007. potvrde zaključak o imenovanju novih članova Upravnog vijeća, nas je pak zanimalo u čemu je problem sa spomenutim koncepcijama.

Postoje naime dva prijedloga, jedan je autorsko djelo Zvonka Makovića, sveučilišnog profesora i povjesničara umjetnosti, dok drugi potpisuju dugogodišnji kustosi Muzeja, Nada Beroš i Tihomir Milovac. Kako o ravnatelju ovisi i to čija će koncepcija na kraju biti prihvaćena, ulog u igri dosta je velik, pa se u medijskom ratu i lobiranju ne biraju sredstva.

Tako je Zvonko Maković u nedavnom medijskom istupu, zagovarajući svoju koncepciju i mašući recenzijom ugledne povjesničarke umjetnosti akademkinje Vere Horvat Pintarić, otkrio i imena druga dva recenzenta, koji su prednost dali drugoj koncepciji. Riječ je o povjesničarki umjetnosti Sandri Križić Roban i muzeologu Tomislavu Šoli.

Koncepcija Zvonka Makovića objavljena je u tisku, kao svojevsrni zagovor jedne ideje dok se o drugoj šuti. Međutim, ta se verzija, kako kažu upućeni krugovi, razlikuje od one izvorne, koja je predana Muzejskom vijeću i Muzeju suvremene umjetnosti, i to upravo u segmentima koji su naišli na kritike. Koliko je takva praksa vjerodostojna, a koliko ispravna, svatko može prosuditi sam.

Zbog svega toga, smatramo da je u javnom interesu objaviti i drugu koncepciju, kao i spomenute recenzije, i to u integralnom obliku, bez manipulacija i izvlačenja pojedinih dijelova iz konteksta. Ovdje se nalaze ta četiri dokumenta, ne kao zagovor, nego baš naprotiv, kako bi zagovor samo jedne strane bio anuliran prikazom druge, te kako bi se napokon, umjesto imenima recenzenata, počelo argumentirano raspravljati o onome što su napisali. Kao i uvijek, smatramo da je tekst, ili, u širem smislu, autorsko djelo, uvijek važnije od imena samog autora, što vrijedi za koncepcije stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti jednako kao i za njihove recenzije.

DOWNLOAD SVIH DOKUMENATA Sadrži slikovne i tekstualne verzije recenzija Vere Horvat Pinarić, sandre Križić Roban i Tomislava Šole, te integralnu tekstualnu verziju ponuđene koncepcije Nade Beroš i Tihomira Milovca. (Zip datoteka, 1.17 MB)

Pročitajte i ...
Okovani Galileo - Branko Brezovec
Brezovčev 'Okovani Galileo' otvara kazališnu sezonu u MSU
'Okovani Galeileo' - nova predstava Branka Brezovca
Ješa Denegri: 'Srnecovi eksperimenti bili su zadnja riječ u umjetnosti svog vremena'
MSU izložio 'Prisutnu odsutnost' Aleksandra Srneca
GODIŠNJI PREGLED: Likovnost 2009.
MSU: Zbirke u pokretu
Filmske mutacije i Instalacije za kino u MSU-u
Otvara se Muzej suvremene umjetnosti
Konačno otvorenje Muzeja suvremene umjetnosti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici