M. Lučić za ravnatelja suprotno mišljenju Stručnog vijeća MSU-a

07.05.2007. Print | Pošalji link

Od odlučivanja o koncepciji stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti,početne nesuglasice, a onda i otvoreni sukob, metastazirale su i na pitanju izbora ravnatelja te institucije.

Podsjetimo, nakon ostavke Velimira Neidhardta iz Upravnog vijeća MSU-a smijenjena je još jedna njegova članica, da bi grad na ta dva ispražnjena mjesta postavio dvojicu umjetnika, Damira Sokića i Vatroslava Kuliša. Natječaj za novog ravnatelja tada je već bio prošao, a kandidati poznati, tako da je tijelo koje izravno predlaže ravnatelja odboru za imenovanje Gradske skupštine izmijenjeno usred procedure izbora. Tko će na kraju voditi Muzej, dosadašnja ravnateljica Snježana Pintarić ili nekadašnji kustos MSU-a i bivši ravnatelj Pulskog filmskog festivala Mladen Lučić, definitivno ćemo znati do 17. svibnja, kada je o tome mora odlučiti Gradska skupština. No stvar je od danas već poluskuhana. Upravno vijeće, u čijem su sastavu bili Kuliš i Sokić kao predstavnici grada i Tihomir Milovac kao predstavnik Muzeja, prije nekoliko sati odabralo je Mladena Lučića.

Milovac, koji se u toj situaciji našao nadglasanim s dva glasa prema njegovom jednom, međutim, tvrdi da je sjednica vođena nekorektno i suprotno statutu MSU-a, odnosno preporukama Odbora za imenovanje Gradske skupštine. Upravno vijeće predlaže ravnatelja muzeja nakon što pribavi mišljenje Stručnog vijeća, kojeg čine kustosi MSU-a. Stručno je vijeće pak pokazalo kako i nije pretjerano sklono Mladenu Lučiću. Odnos glasova bio je 7 prema 3 u korist Snježane Pintarić, no to nije omelo dva člana stručnog vijeća da odluče upravo suprotno njihovom mišljenju. Milovac kaže kako Damir Sokić i Vatroslav Kuliš nisu htjeli saslušati kandidate za ravnatelja, što je prema preporuci Odbora za imenovanje gotovo obaveza Upravnog vijeća. No spominje također kako su se Kuliš i Sokić ponašali nekorektno i prema nekim članovima stručnog vijeća, tvrdeći da njihovo mišljenje nije jednako vrijedno kao mišljenja nekih drugih članova. “Damir Sokić i Vatroslav Kuliš”, kaže Milovac, “selektivno su se ponašali prema jednako valjanim i jednako vrijednim mišljenjima koje je iznosilo stručno vijeće, odnosno njegovi članovi. Naime, oni su tvrdili da neki mlađi zaposlenici članovi vijeća ne mogu donositi odluku o tome tko će biti novi ravnatelj muzeja, te da ne žele uzeti njihova mišljenja i prijedloge u obzir”.

Razgovarali smo i s drugim članom Upravnog vijeća Damirom Sokićem, koji svoj glas za Lučića, ali i Kulišev, obrazlaže izrazitim nesrazmjerom u stručnim biografijama, dakako u korist Lučića. «Lučić je imao 88 monografskih samostalnih izložbi u kojima je pisao tekst, 24 autorske i koautorske izložbe, 26 filmova, dvije izdane monografije i još tri u pripremi. Snježana Pintarić imala je 17 izložbi od kojih su neke upitne kao autorske izložbe» - tvrdi Damir Sokić. Milovac pak uzvraća s protuargumentom - upozorava da se ne radi o natječaju za izbor novog kustosa muzeja, nego ravnatelja, te da se prije svega trebalo raspravljati o programu, što je prema njegovim riječima sasvim izostalo sa sjednice.

Već od najave njihovog imenovanja u Gradskoj skupštini, nagađalo se kako Sokić i Kuliš dolaze s već gotovom odlukom da se na mjesto ravnatelja MSU-a postavi Mladen Lučić. S druge strane, Damir Sokić isto to tvrdi za Milovca, koji je također u Upravnom vijeću u zadnjem trenutku zamijenio Miru Gattin, a i koautor je jedne od predloženih stručnih koncepcija stalnog postava. «S gotovom odlukom je», kaže, «sigurno došao Tihomir Milovac. Je li s gotovom odlukom došao Kuliš - to pitajte njega, a ja sam došao s gotovom odlukom jer biografije jednog i drugog kandidata znam i poznam njihov rad. Prije sastanka sam pogledao materijale, a ovi skandali koji su se dogodili apsolutno su pripremili našu odluku.»

Milovac svoje imenovanje u Upravnom vijeću ne smatra nimalo spornim, jer ga je, uostalom, odabralo Stručno vijeće Muzeja. Također, drži da nagađanja kako iza Lučićevog imenovanja stoji namjera da se koncepcija stalnog postava Zvonka Makovića vrati u igru, itekako imaju temelja. «U ovakvim brzim i u smislu procedure i valjanosti rasprave nekvalitetnim odlukama mogu se vidjeti tragovi toga da se Zvonko Maković vrati natrag kao autor stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti, te da je uloga ovako postavljenog Upravnog vijeća, kao i novog ravnatelja upravo ta».

Nakon za njega nepovoljnog mišljenja Stručnog vijeća MSU-a, ali potpuno suprotne odluke Upravnog vijeća, Mladen Lučić sada je u igri kao izgledan kandidat za novog ravnatelja te institucije. Čeka se još jedino odluka grada, koji se o kandidaturama i preporuci Upravnog vijeća mora očitovati najkasnije do 17. svibnja.

(M.G.)

Pročitajte i ...
HDLU dobio novu-staru upravu
Damir Sokić – HDLU je počeo funkcionirati kao 'tajno društvo'!
Je li HDLU 'tajno društvo'?
Trijenale hrvatskog kiparstva 2009.
'Dim oslobađa' Damira Sokića
'Rauch macht frei' Damira Sokića u Gliptoteci HAZU
MSU i dalje bez ravnatelja
Kinetizam u Umjetničkom Paviljonu
Kinetizam od početka do danas
MSU dobio novu staru ravnateljicu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici