Angažirani dizajn Unzinea u Gliptoteci HAZU

17.11.2008. Print | Pošalji link

Nekomercijalno nije 'necool', piše poznati britanski grafički dizajner Jonathan Barnbrook, ali ovog puta ne o sebi.

Barnbrook je jedan od potpisnika manifesta «First things first» iz 2000., iza kojeg stoje autori koji smatraju kako bi dizajn trebao biti društveno i kulturno odgovoran i kritičan, a ne samo prodavati loše deterdžente, gelove za kosu i bezalkoholno pivo. Radi se jednostavno o prioritetima – kultura, ekologija i društvena pitanja moraju imati prednost, a sam Barnbrook reći će kako dizajn vidi kao 'oružje za društvenu promjenu'. Rečenica s početka inače je naslov njegovog teksta o hrvatskoj dizajnerici Rafaeli Dražić i mjesečnom internetski distribuiranom časopisu «Unzine» koji ona dizajnira i uređuje. Riječ je o predgovoru izložbe o «Unzineu», koja se 17. studenog otvara u Gliptoteci HAZU.

«Unzine» je po definiciji časopis za izražavanje manjinskog mišljenja, i od prvog broja donosi članke na različite teme koje ne dobivaju dovoljno vidljivosti u takozvanim mainstream medijima, a većinom su to tekstovi o civilno-društvenoj sceni i nevladinim organizacijama, te različitim kulturnim i aktivističkim inicijativama. Distribuira se kao PDF dokument, koji se može skinuti s web stranice časopisa, nakon čega je u njega moguće unositi, mijenjati i premještati komentare, te ga dijeliti dalje među zainteresiranima. Prvi «Unzine» nastao je kao diplomski rad Rafaele Dražić na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. 

«Diplomirala sam na projektu koji se također zvao Unzine, i bio je internetski distribuiran, ali funkcionirao je malo drugačije. To je također bio PDF, ali je sadržavao integrirane animacije, pa je tako svaki ispis izgledao drugačije. Za razliku od novina, koje imaju ustaljene grafičke standarde i vizualnu prepoznatljivost, moja intencija bila je oblikovati nešto što se stalno mijenja, a govori o zbivanjima i problematikama u društvu zanemarenima od mainstream medija.»

Kritičko promišljanje društvene stvarnosti nešto je što i danas ostaje karakteristično za studentske radove sa splitskog studija, što se nedavno isticalo i u kontekstu izložbe hrvatskog dizajna «0708». Rafaela Dražić, koja tamo sada radi kao asistentica, kaže kako je taj specifičan program jako utjecao na njen rad nakon fakulteta i odabir scene na kojoj želi djelovati. Sam način distribucije «Unzinea» odabran je zbog činjenice da su za tiskane časopise potrebni veći budžeti, dok jeftinija forma fanzina, kaže Rafaela Dražić, ima vrlo mali domet. «Unzine» je elektronički časopis, ali izlazi kao mjesečnik, a PDF format koji koristi pogodan je za tisak, pa se može čitati na zaslonu, ili printati i dijeliti među zainteresiranima od ruke do ruke.

Jedan broj «Unzinea» zapravo je kolaž sastavljen od ilustracija, fotografija i teksta, i svaki izgleda vizualno potpuno drugačije od prethodnog. «Unzine», naime, nema ni logotipa ni unificiranog grafičkog dizajna, nego ga autorica gradi svaki put ispočetka, prilagođavajući se temi kojom se bavi. Jedini stalan element su komentari unutar za to predviđenih strip-oblačića, koje čitatelji mogu sami editirati i premještati po dokumentu. U zadnjih nekoliko brojeva tekstualni sadržaj časopisa, izuzev naslova i podnaslova, čak se u potpunosti preselio u komentare. «Ideja s Unzineom je zapravo 'what you see is what you are not going to get'. To je taj ključan moment slučajnosti, ali namjera s Unzineom nije da baš svaka promjena bude uočljiva i odmah svima vidljiva. Nakon čitateljevih intervencija, on se nastavlja širiti na sličan način na koji fanzini nalaze svoju publiku, unutar kruga prijatelja i poznanika osobe koja je unijela promjenu i nastavila ga distribuirati. Drugo rješenje za to bio bi blog, ali blog nije pretjerano pogodan za manipuliranje dizajnom kakvo mi treba, niti za objavljivanje radova gostujućih umjetnika.»

Osnovna ideja časopisa, kaže Rafaela Dražić, bila je da se on sa svakim brojem mijenja, a svaka nova tema donosi i novi odabir vizualnog stila. Autorica tekstove odabire samoinicijativno, uglavnom preuzima članke vezane uz različita aktivistička, kulturna događanja i aktivnosti nevladinih organizacija, a raspon tema je šarolik. «Unzine je imao jedno ‘osmomartovsko’ izdanje, a u zadnjem broju, primjerice, najviše mjesta dobila je tema korupcije. Jedan od brojeva bio je čak posvećen gostionici ‘Macola’ na novoj i staroj cesti između Splita i Zagreba. Tematski je zapravo bio fokusiran na prava životinja, pa nam je ‘stalni postav’ prepariranih životinja u restoranu omogućio šaljiv pristup radu.”

Promotivna kampanja časopisa također je bila bazirana na prepoznatljivom elementu 'oblačića' za komentare, koji se i danas ponegdje može vidjeti kao naljepnice po zidovima, kantama za smeće ili površinama za plakatiranje u Splitu i Zagrebu. Izložba u Gliptoteci HAZU predstavit će selekciju dosadašnjih izdanja «Unzinea» u tiskanoj formi, kao i izbor radova deset gostujućih autora sa sličnom socijalno-angažiranom tematikom. Riječ je o mlađim autorima, ne samo dizajnerima, nego i nekoliko umjetnika koji se u svom radu fokusiraju na društvene teme. Izložbu je financijski i organizacijski podržao HUHIV, Hrvatska udruga za oboljele od HIV-a, o čijim se aktivnostima tijekom protekle godine pisalo i u «Unzineu». Osim u Gliptoteci, časopis ćete naravno naći i na webu, gdje se osim dosadašnjih brojeva mogu skidati i neki dodatni sadržaji. Izložba ostaje otvorena do 27. studenog.

AUDIO VERZIJA

(M.G.)

Pročitajte i ...
Unzine - časopis za izražavanje manjinskog mišljenja

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici